12 Haziran 2024 Çarşamba



17:00   MERSIN MARINA’DAN “YAZA MERHABA” KOKTEYLI   15:56   HATAY’DA KÖY OKULUNA KÜTÜPHANE KAZANDıRDıLAR   10:41   GÜBRE KAPLAMA VE KATKı MADDELERINDE YERLI ÜRÜN ARAYıŞı   10:39   BÜYÜKŞEHIR’IN PLAJLARı YAZ SEZONUNA HAZıR   10:37   MERSIN BÜYÜKŞEHIR ‘KADıN ÇALıŞTAYı’ GERÇEKLEŞTI   10:36   MERSIN’DE FILISTIN’E DESTEK, İSRAIL’E TEPKI YÜRÜYÜŞÜ   10:35   “SUYUN DEĞERİNİ BİLMELİYİZ”   10:33   “KAYYUM ANTIDEMOKRATIK BIR UYGULAMADıR”   10:32   UNESCO’NUN KALıCı LISTESINE ADAY KıZKALESI, MÜZIK VE TANTUNIYLE BULUŞTU   10:31   ZABıTA EKIPLERI, ÇALıŞMALARıNA ARALıKSıZ DEVAM EDIYOR   10:30   MERSIN’DE YASADıŞı BAHIS OPERASYONU: 11 GÖZALTı   10:23   “MAYıS’TA 181 MILYON DOLAR IHRACAT GERÇEKLEŞTIRDIK”   10:22   DENIZLERI TEMIZ TUTMANıN ÖNEMI ANLATıLDı   10:20   ÇEVRE SORUNLARıNA KARŞı “YERYÜZÜ SOFRASı” KURULDU   10:19   EMEKLI EVI ÜYELERI BÜYÜKŞEHIR ILE AKTIF KALıYOR   10:18   MERSIN’DE BELEDIYEDEN VATANDAŞLARA SU TÜKETIMI UYARıSı   10:17   TAKLA ATAN OTOMOBILIN SÜRÜCÜSÜ HAYATıNı KAYBETTI   15:42   ANNE KEDI, YAVRULARıNı KORUMA IÇGÜDÜSÜYLE ITFAIYECININ ELINI TıRMALADı   13:53   MERSIN’DE DEFINE ARAMAK IÇIN KAÇAK KAZı YAPAN 3 ŞÜPHELI YAKALANDı   12:13   MERSIN’DE UYUŞTURUCU OPERASYONU: 5 TUTUKLAMA  
 
 
 
 
AVUKAT HİBE GÖKALP, TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ İÇİN EĞİTİMİN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ
   

Mersin Barosu avukatlarından Hibe Gökalp, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında eğitimin önemli olduğuna dikkat çekerek, ailenin ve kadına yönelik yapılan şiddetin insan hakları ihlali olduğunun altını çizdi.

 

Tarih : 8 Mart 2021 Pazartesi 15:30

Mersinli Avukat Hibe Gökalp, '8 Mart Dünya Kadınlar Günü' dolayısıyla yaptığı açıklamada, herkesin kanun önünde eşit olmasının insan haklarına saygının temelini oluşturduğunu belirterek, "Çağdaş demokratik hukuk devletlerinde, herkesin hiçbir ayrımcılık gözetilmeksizin kanun önünde eşit olması, insan haklarına saygının temel göstergesi olarak kabul edilmektedir. Bu açıdan, bir ülkede insan haklarının ve somut içeriği olan kadın haklarının geliştirilmesi için yapılan her çalışma, o ülkede demokratikleşmeye ve sürdürülebilir kalkınmaya destek oluşturmaktadır" dedi.

Çağdaş demokratik hukuk devletlerinde, herkesin hiçbir ayrımcılık gözetilmeksizin kanun önünde eşit olmasının, insan haklarına saygının temel göstergesi olarak kabul edildiğini vurgulayan Gökalp, "Bu açıdan, bir ülkede insan haklarının ve somut içeriği olan kadın haklarının geliştirilmesi için yapılan her çalışma, o ülkede demokratikleşmeye ve sürdürülebilir kalkınmaya destek oluşturmaktadır. Aslında bir ülkede kadın-erkek eşitliği yolunda yapılan çalışmalar, aynı zamanda o ülkenin demokratikleşmesine katkıda bulunmak anlamına gelmektedir. Kadınlara karşı toplumsal, hukuksal, ekonomik, siyasal, kültürel ve diğer alanlarda var olan ayrımcılığın kaldırılmasını sağlamak üzere, kadınların uluslararası düzeyde kararlı bir şekilde yürüttükleri çözüm arayışları, 18 Aralık 1979 tarihinde 'BM Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Kaldırılması Sözleşmesi’nin kabulü ile çok önemli bir noktaya ulaşmıştır. Özel olarak kadınların insan haklarına ilişkin bir sözleşmenin kabulü büyük bir gereksinimi karşılamış ve kadın sorununun bir toplumsal sorun olarak dünya gündemine taşınmasında ve çözüme kavuşana dek gündemde kalmasında önemli rol oynamıştır" şeklinde konuştu.

Kadına yönelik uygulanan şiddettin toplumsal ve halk sağlığı sorunu olduğunu kaydeden Gökalp, "Kadına yönelik şiddet bir insan hakları ihlalidir, kadının güçlenmesini engelleyen etkenlerden biridir. Kadına yönelik şiddet aynı zamanda toplumsal bir sorundur ve bir halk sağlığı sorunudur. Türkiye’de kadına yönelik aile içi şiddetle mücadele için çıkarılan ilk yasa 1998 tarihli 4320 Sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanundur. Bu yasanın düzenlenmesinde Birleşmiş Milletlerce 1993 yılında kabul edilen 'kadına yönelik şiddetin önlenmesi'ne ilişkin bildirge etkili olmuştur. 4320 Sayılı Kanun, dar kapsamlı olmasına rağmen kadına yönelik şiddet ve türleri konusunda toplumda farkındalık oluşturması ve şiddet mağdurunun korunması açısından önemli rol oynamıştır" diye konuştu.

"EĞİTİM ÖNEMLİ"

Kadına yönelik şiddetle mücadelede ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında eğitimin çok önemli olduğunu söyleyen Gökalp, "Sonuç olarak, ülkemizde toplumsal cinsiyet eşitliği zihniyetinin yerleştirilmesi için eğitim başta olmak üzere çok yönlü planlı çalışmalar yapılmasına ihtiyaç vardır. Hukuki boyutuna baktığımızda, yasalarda eşit haklar tanınmış olsa da kadınların hak arama ve yargı sürecinde karşılaştıkları ayrımcılık, erkek egemen bakış açısından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle hakim, savcı, avukat başta olmak üzere yasaları uygulama konumunda görev yapacak kişilerin hukuk eğitimi sırasında ve staj eğitimlerinde kadının insan hakları konusunda bilgilendirilmeleri sorunun çözümünde önemli katkı sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.

Paylaş :
 
Etiketler :  avukat, hibe, gökalp, toplumsal, cinsiyet, eşitliği, eğitimin, önemi

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA