26 Ocak 2026 Pazartesi



14:47   MERSIN’DE DRIFT YAPAN SÜRÜCÜYE 58 BIN 217 TL CEZA   11:49   BAŞKAN SEÇER: "441 MAHALLEMIZ KıRSAL MAHALLE STATÜSÜNÜ DEVAM ETTIRECEK"   11:46   MERSIN’DE ŞIDDETLI YAĞıŞ VE FıRTıNA GEZI TEKNESINI BATıRDı   11:42   MERSIN’DE YARıYıL TATILINDE ÇOCUKLARA ÜCRETSIZ TIYATRO ŞENLIĞI   11:38   MERSIN’DE ÇOCUKLAR YARıYıL TATILINDE BILIMI KEŞFEDIYOR   10:42   ADANA MERKEZLI 6 ILDE YASADıŞı BAHIS OPERASYONU: 13 KIŞI TUTUKLANDı   16:31   ERCIYES 38 FK, SERI PEŞINDE   13:49   TARSUS’TA KARLA MÜCADELE: EKIPLER GECE BOYUNCA SAHADAYDı   13:25   TÜRK KıZıLAY’ıN 20. İYILIK GEMISI GAZZE IÇIN MERSIN’DEN YOLA ÇıKTı   12:21   TARSUS’TA PARKLAR YENILENIYOR   12:20   MERSIN’DE MOTOSIKLET KAZASıNDA YARALANAN GENÇ, 48 GÜN SONRA HAYATıNı KAYBETTI   12:18   AKDENIZ BELEDIYESINDEN KIMSESIZ, ENGELLI VE YAŞLıLARA ŞEFKAT ELI   12:16   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI EKIPLERI KARLA MÜCADELEYE BAŞLADı   12:15   GÜNEŞ PANELI DESTEĞIYLE KONARGÖÇER YÖRÜKLER ENERJIYE KAVUŞTU   12:13   MERSIN’DE 13 BIN 500 KAÇAK MAKARON ELE GEÇIRILDI   12:11   MESKİ, ALT YAPı ÇALıŞMALARıNı SÜRDÜRÜYOR   12:13   BAŞKAN SEÇER: "MUHTARLAR, VATANDAŞLA ARAMıZDA KÖPRÜ GÖREVINI GÖREN MAKAMLARDıR"   12:12   MERSIN’DE HAŞEREYLE MÜCADELE BILGILENDIRMESI   12:10   MERSIN’DE KADıNLARA NEFES VE HAREKET EĞITIMI   10:23   MERSIN’DE KUNDAKLANAN EVDE 58 YAŞıNDAKI KIŞI AĞıR YARALANDı  
 
 
 
 
“Mayıs’ta 181 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik”
   

 

Tarih : 10 Haziran 2024 Pazartesi 10:23

Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AHBİB) Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Memiş, mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22 oranında artış sağlayarak 181 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini açıkladı.

Yılın beşinci ayında tüm ürün gruplarında en fazla ihraç ettikleri ürünün kırmızı mercimek olduğunu belirten AHBİB Başkanı Veysel Memiş, Tunus, İran, Avusturya, Fas, Güney Sudan, Kosova ve Kazakistan pazarlarında 58 kata varan oranlarda rekor artışlara imza attıklarını bildirdi.

 

“EYLÜL AYINDA GERÇEKLEŞTİRİLECEK 2 FUAR VE 2 TİCARET HEYETİNE ODAKLANDIK”

AHBİB olarak geleneksel pazarlarda daha etkin olmak ve pazar çeşitliliğini artırmaya yönelik prestijli fuarlarda tanıtımlar yaptıklarını ve ticaret heyetleri düzenlediklerini kaydeden AHBİB Başkanı Veysel Memiş, eylül ayındaki 2 fuar 2 ticaret heyetine odaklandıklarını söyledi.

Başkan Veysel Memiş, “31-Ağustos-4 Eylül tarihleri arasında Çin’in Shenzen şehrinde Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin organizasyonu ile Çin Ticaret Heyeti’ne katılacağız. 3-6 Eylül tarihleri arasında TİM Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu ve bünyesinde bulunan tüm İhracatçı Birlikleri’nin destekçisi olduğu Uluslararası Gıda Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı- WorldFood İstanbul’da dünyanın gıda devleriyle buluşacağız. 17-20 Eylül tarihleri arasında Worldfood Moskova Fuarı’nda ürünlerimizi vitrine taşıyacağız. 25-28 Eylül tarihleri arasında ise AHBİB üyesi firmalara yönelik İtalya Sektörel Ticaret Heyeti gerçekleştireceğiz. Bu önemli organizasyonlarda yapacağımız tanıtımlarla ihracat performansımızı daha üst seviyelere taşıyacağımıza inanıyorum.” dedi.

 

“TÜRKİYE GENELİ SEKTÖR İHRACATINA YÜZDE 17 ORANINDA DESTEK VERDİK”

Mayıs ayında 1 milyar 66 milyon dolarlık Türkiye geneli sektör ihracatına yüzde 17 oranında destek veren AHBİB’in performansını ürün grupları ve ülkelere göre değerlendiren Başkan Veysel Memiş, şunları söyledi: “Mayıs ayında AHBİB bölgesinde sektörümüz 204 bin 278 ton ürünü uluslararası pazarlarda değere dönüştürdü. En yüksek ihracat değerlerini bakliyatlar, pastacılık ürünleri ve değirmencilik ürünlerinde elde ettik. Bakliyatlarda 50,7 milyon dolar, pastacılık ürünlerinde 32,8 milyon dolar, değirmencilik ürünlerinde 27,4 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Söz konusu dönemde tüm ürün gruplarında en fazla ihraç ettiğimiz ürün yüzde 205 artış ve 41,2 milyon dolar değer ile kırmızı mercimek oldu. Mayıs ayında 143 ülkeye ihracat yapan Birliğimiz, en yüksek değerleri Irak, İran ve Suriye pazarlarında elde etti. Irak’ta 40,3 milyon dolar, İran’da 19,2 milyon dolar ve Suriye’de 7,4 milyon dolar ihracata imza attık. Yılın beşinci ayında ihracat hacminde en güçlü artışları yakaladığımız ülkeler arasında Tunus, İran, Avusturya, Fas, Güney Sudan, Kosova ve Kazakistan pazarları dikkat çekti. Tunus’a yüzde 5 bin 856 artışla 4,7 milyon dolar, İran’a yüzde 610 artışla 19,2 milyon dolar, Avusturya’ya yüzde 958 artışla 1,5 milyon dolar, Fas’a yüzde 573 artışla 794 bin dolar, Güney Sudan’a yüzde 583 artışla 274 bin dolar, Kosova’ya yüzde 1.016 artışla 219 bin dolar ve Kazakistan’a yüzde 756 artışla 140 bin dolar ihracat gerçekleştirdik.”

 

OCAK-MAYIS DÖNEMİNDE AHBİB’İN İHRACATI 876 MİLYON DOLARI AŞTI

Başkan Veysel Memiş, AHBİB’in 2024 yılı Ocak-Mayıs ayları arasındaki ihracatının yüzde 6 artışla 876,8 milyon dolar değerine eriştiğini, son 12 aylık dış satım performansının ise yüzde 1 artışla 2,18 milyar dolar düzeyinde gerçekleştiğini sözlerine ekledi. (Haber Merkezi)

Paylaş :
 
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2026 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA