27 Kasım 2025 Perşembe



16:50   MERSIN’DE 3 AYRı KAZA: 4 YARALı   15:43   KıZ ÇOCUĞU DIYE OKUTULMADı, 60’ıNDAN SONRA 5 KITAP ÇıKARDı   11:48   ÇAKıR: "MERSIN EKONOMIK GELIŞMIŞLIKTE BÜYÜK SıÇRAMA YAPTı"   11:46   MERSIN’DE KAÇAK MAKARON OPERASYONU: 2 GÖZALTı   11:19   MERSIN’DE ILGINÇ HıRSıZLıK: HıRSıZLAR MUZ VE AVOKADO HASADı YAPTı   11:15   7. ULUSLARARASı MERSIN MARATONU HEYECANı BAŞLıYOR   11:08   MERSIN’DE KOCA VAHŞETI: UZAKLAŞTıRMA KARARı ALDıRDıĞı IÇIN EŞINI ÖLDÜRDÜ   11:02   MERSIN’DE BALıKÇı AĞLARı GERI DÖNÜŞÜME KAZANDıRıLıYOR   11:01   MEDIAMARKT’ıN YENI MAĞAZASı MERSIN’DE AÇıLDı   09:34   SU BASAN SITENIN ISTINAT DUVARı YıKıLDı   17:22   MARINE INTERACT’TAN MINIK KALPLERE BÜYÜK MUTLULUK   12:37   AKDENIZ BELEDIYESI VEZNELERI HAFTA SONU AÇıK OLACAK   12:19   MTSO BAŞKANı ÇAKıR: "DIJITAL SEFERBERLIK ILAN ETMELIYIZ"   12:14   MERSIN’DE KADıNLARA YÖNELIK ŞIDDETE KARŞı FARKıNDALıK ETKINLIKLERI DÜZENLENDI   12:09   MERSIN’DE BIN 622 ARAÇ TRAFIKTEN MEN EDILDI   12:07   VALI TOROS: "KADıNA ŞIDDET INSANLıĞA IHANETTIR"   12:02   MERSIN’DE UYUŞTURUCUYLA MÜCADELEDE BIR HAFTADA 200 KIŞI YAKALANDı   11:58   MERSIN’DE 448 BIN ADET HAP ELE GEÇIRILDI: 4 TUTUKLAMA   11:55   SıNAVA DÜZENEKLE GIRDI YAKALANDı   11:53   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI SÜRDÜRÜLEBILIR GELECEK IÇIN HAREKETE GEÇTI  
 
 
 
 
UNESCO’nun kalıcı listesine aday Kızkalesi, müzik ve tantuniyle buluştu
   

Kale içindeki mini konseri dinleyen Vali Pehlivan’da Karacaoğlan’ın ’Ela Gözlüm Ben Bu Elden Gidersem’ türküsünü söyledi, ardından da coğrafi işaretli yemeği ’tantuni’yi yaparak ziyaretçilere ikram etti.

 

Tarih : 11 Haziran 2024 Salı 10:32

Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Mersin'in simgesi UNESCO Dünya Kültür Mirası geçici listesinde olan ve kalıcı listeye alınması için çalışmalar gerçekleştirilen Kızkalesi, kentin coğrafi işaretli yemeği 'tantuni' ve müzikle buluştu, ortaya izlemesi keyif veren görüntüler çıktı.

Akdeniz'e 321 kilometre kıyısı bulunan ve denizin ortasında bulunan Kızkalesi ile eşsiz bir görüntüye sahip olan Mersin'de turizm sezonu açıldı. Sezonun açılmasıyla birlikte hem tatil hem de kültür turizmi için kente gelenlerle hareketlilik başladı. Mersin Valiliği'de tanıtım amaçlı çeşitli etkinlikle düzenleyerek turizme katkı sağlıyor. Unesco Dünya Kültür Mirası geçici listesinde yer alan içinde denizin ortasındaki Kızkalesi ile kıyıda bulunan diğer kalesiyle Korykos Antik Kenti'nin kalıcı listeye girmesi için de çalışmalar yapılıyor. Bu sene sezonun açılışı nedeniyle Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Kızkalesi'ni ziyaret ederek incelemelerde bulundu. İncelemeler sırasında kale içinde kanun sanatçısı Ahmet Baran mini bir konser verdi. Sanatçıya eşlik eden Vali Pehlivan'da Karacaoğlan'ın 'Ela Gözlüm Ben Bu Elden Gidersem' türküsünü söyledi. Mersin'in meşhur coğrafi işaretli yemeği 'tantuni' de hem usta eller hem de Vali Pehlivan tarafından kale içinde yapılarak ziyaretçilere ikram edildi.

 

"KALICI LİSTEYE ALINMASI İÇİN GAYRETLERİMİZ VAR"

Mersin'in dört bir yanının tarihi ve doğal varlıklarla dolu olduğunu belirten Vali Ali Hamza Pehlivan," Kızkalesi'de ilimizin sembol tarihi eserlerinden biri. Ada üzerine kurulan bu yapı Korykos Antik Kenti içinde yer alıyor. Bu antik kentte UNESCO Dünya Mirası geçici listesinde bulunuyor. Bu eserlerimize diğer bütün varlıklarımızla birlikte dikkat çekmek, her geçen gün çok daha fazla turist tarafından ziyaretini sağlamak için çeşitli faaliyetler gerçekleştiriyoruz. Tanıtım etkinlikleri yapıyoruz. Özellikle geçici listede olan varlıklarımızın kalıcı listeye alınması için gayretlerimiz var. İlerleyen günler veya yıllarda bakanlığımızın da himayesinde geçici listedekilerin kalıcı listeye, devamında da çok sayıda var olan diğer tarihi varlıklarımızı da önce geçici listeye daha sonra kalıcı listeye aldırmak gibi bir niyetimiz var" dedi.

Kızkalesi'nde bir yanda müzik ile tarihi diğer yandan gastronomiyle tarihi buluşturmaya çalıklarına dikkat çeken Vali Pehlivan," Buralar binlerce insan tarafından ziyaret ediliyor. Diğer ören yerlerimizle birlikte ziyaretçi sayısı artıyor.11 ören yerimiz,11 müzemiz var.605 otelimiz, 45 bine yakın yatağımız var" ifadelerini kullandı.

 

"KALE GERÇEKTEN BÜYÜK BİR DEĞER"

Motosikletiyle Türkiye turu yapan Saliha Özkan ise" 81 ili tek başıma motosikletle geziyorum. Bugüne kadar 33 şehri gezdim. Mersin'e geldim ve şuanda Kızkalesi'ni gezme şansı elde ettim. Ben İstanbul'da yaşıyorum, Kızkulesi İstanbul'da diye bilirdim ama buradaymış. Denizin ortasında yıllar yılı öncesinde bu kadar güzel inşa edilmiş bir kale gerçekten büyük bir değer. UNESCO'nun kalıcı listesine aday diye biliyorum, gezmeye de devam ediyorum" diye konuştu.

45 yıldır tantuni yapan Mehmet Can Yelkenaç'ta Mersin'in değeri tantuniyi, Mersin'in değeri Kızkalesi'nde yapmaktan mutluluk duyduğunu kaydetti. (iha)

Paylaş :
 
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA