10 Haziran 2024 Pazartesi



15:42   ANNE KEDI, YAVRULARıNı KORUMA IÇGÜDÜSÜYLE ITFAIYECININ ELINI TıRMALADı   13:53   MERSIN’DE DEFINE ARAMAK IÇIN KAÇAK KAZı YAPAN 3 ŞÜPHELI YAKALANDı   12:13   MERSIN’DE UYUŞTURUCU OPERASYONU: 5 TUTUKLAMA   12:12   AKDENIZ’DE KURBAN KESIM VE SATıŞ YERLERI HAZıR   12:10   MEZITLI’DE KURBANLıK KESIM VE SATıŞ YERLERI BELLI OLDU   12:08   VALI PEHLIVAN, MOLDOVA CUMHURIYETI MERSIN FAHRI KONSOLOSLUĞUNUN AÇıLıŞ RESEPSIYONUNA KATıLDı   10:45   ÜRETICI KADıN STANTLARı ILE 8 BIN KADıNA ULAŞıLDı   10:44   ATıKLAR, TOPRAK IYILEŞTIRICI KOMPOST ÜRÜNE DÖNÜŞÜYOR   10:42   DENIZDEN ÇıKAN ÇÖPLER ‘YINE’ ŞAŞıRTMADı   10:40   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN SAĞLıKLı VE EĞLENCELI ETKINLIK   10:39   MEZITLI BELEDIYESI LIONS SOSYAL MERKEZI AÇıLıYOR   10:38   TARSUS’TA EMPATI HAREKETI BAŞLADı   10:35   11 YAŞıNDAKI KıZ ÇOCUĞU SERINLEMEK IÇIN GIRDIĞI DEREDE BOĞULDU   10:34   MERSIN’DE KRIPTO PARA DOLANDıRıCıLıĞı OPERASYONU: 6 TUTUKLAMA   15:10   AKİB, YÜZDE 35 ARTıŞLA 1,65 MILYAR DOLAR IHRACAT GERÇEKLEŞTIRDI   15:09   MEZITLI BELEDIYESI YOL BAKıM ÇALıŞMALARıNDA HıZıNı KESMIYOR!   15:06   BÜYÜKŞEHIR KURS MERKEZLERINDEN YKS ÖNCESI SON HAZıRLıKLAR   15:05   SIVRISINEK VE HAŞERE ILE BITKISEL MÜCADELE   15:02   İLAÇ ENDÜSTRISI IÇIN ÖNEMLI YÖNTEM   15:00   MERSIN’DEKI KADıN CINAYETININ ŞÜPHELISI TUTUKLANDı  
 
 
 
 
BÜYÜKŞEHİR ÜRETİCİLERE ULAŞMAYA DEVAM EDİYOR
   

“Yerel buğday çeşitlerinin yerinde korunması ve pazarlanması” projesi kapsamında 12 mahallede 58 üreticiye ulaşan Mersin Büyükşehir Belediyesi, dekar başına 25 kilogram tohum ve gübre desteği sağladı.

 

Tarih : 8 Kasım 2022 Salı 14:06

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin 2020 yılında Bahri Bağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile birlikte başlattığı ‘Yerel buğday çeşitlerinin yerinde korunması ve pazarlanması’ projesinde, 12 mahallede 58 üreticiye ulaşıldı. Büyükşehir Belediyesi’nin dekar başına 25 kilogram tohum ve gübre desteği verdiği 58 üretici, atalık tohumları toprakla buluşturdu.

Proje; Silifke’nin Balandız Mahallesi’nin ardından Çamlıca, Çadırlı, Cılbayır, Gökbelen, İmamuşağı, Senir, Uşakpınarı, Pelitpınarı, Uzuncaburç, Tosmurlu ve Ovacık mahallelerinde yaşayan üreticilere de ulaştırıldı.

 “65 DEKAR ALANDA BAŞLATTIĞIMIZ ÇALIŞMA, 2 YILDA 290 DEKAR ALANA ULAŞTI”

Şu anda 12 mahallede toplam 58 üreticiye, 290 dekar alana ekim yapılabilecek şekilde tohum ve gübre desteği sağlandığını belirten Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’na bağlı Ziraat Teknikeri Ali Karakış “Projemizden faydalanan üreticilerin hem gübre, hem de tohum desteğini Büyükşehir Belediyesi karşılıyor. Bu proje, 2020 yılında Silifke Balandız’da başlattığımız yerel sarı buğday çeşitlerinin ekiminin devamı niteliğindedir. Proje kapsamında Balandız’dan 13 üreticiyle 65 dekar alanda başlattığımız proje, şu anda Silifke’de toplam 12 mahalleden 58 üreticiyle 290 dekar alana ulaştı” ifadelerine yer verdi.

Projeyle atalık sarı buğday çeşitlerinin gelecek nesillere aktarılmasını ve kültürel mirasa sahip çıkmayı hedeflediklerini ifade eden Karakış, “Ayrıca projemizden faydalanan üreticilerimiz ürünlerini hasat ettikten sonra, Büyükşehir Belediyesi veya Mersinden Kadın Kooperatifi aracılığı ile uygun koşullarda pazarlama şansına sahip oluyor” dedi.

MUHTAR USCA: “VERİLEN DESTEK ÖNEMLİ, PİYASADA SADECE GÜBRENİN ÇUVALI 930 LİRA”

Büyükşehir Belediyesi tarafından verilen ve yöre halkı tarafından ‘Yayla Buğdayı’ olarak bilinen atalık tohumları toprakla buluşturan Çamlıca Mahallesi Muhtarı Arif Usca, “Büyükşehir Belediye Başkanımız, bize tohumluk buğday dağıttı. Herkes tarlasına ekimini yaptı. Bu buğdayın özelliği soğuk havalarda oluşan don olayından pek etkilenmemesi” dedi. Verilen desteğin aile bütçelerine de önemli katkı sunacağını dile getiren Muhtar Usca, “Bu buğdayın normalde maliyeti fazla. Sadece gübrenin çuvalı 930 lira. Ben buraya hem yem, hem de tohumluk buğday için her yıl 3 çuval gübre atardım. Başkan bizden desteğini esirgemedi. Bu destek devam edecek diye düşünüyorum” dedi.

“TOHUM ARI OLDUĞU İÇİN, VERİM DE İYİ OLACAK DİYE DÜŞÜNÜYORUM”

Geçtiğimiz yıl kuraklıktan dolayı yaptıkları ekimden hasat elde edemediklerini söyleyen Doğan Genç isimli vatandaş, “Zaten tohumluk buğdayımız ve yiyecek bazlamamızın unu yoktu. Vahap Seçer Başkanım bize tohum göndermiş, bugün tarlamıza atıyoruz. Aile bütçeme çok çok katkısı olacak. Bir de tohum arı olduğu için, verim de iyi olacak diye düşünüyorum. Burada yetişen buğdayla ev halkımı geçindireceğim, çoluğumu çocuğumu okutacağım, ailemi besleyeceğim. Şu anda değil tohumu, unu bile parayla alıyorum” ifadelerini kullandı.

“BU SENE UNU BİLE PARAYLA ALDIK”

Verilen tohum ve gübre desteğinin çocuklarının istikbaline yardımcı olacağını söyleyen Hayriye Usca ise, “Sağ olsun Vahap Başkanımız tohumumuzu gönderdi. Ekinimizi ektik, inşallah da biçeriz. Hayvanlarımıza, yememize içmemize, çocuklarımızın istikbaline yardımcı olacak diye ekiyoruz. Bu sene unu bile parayla aldık. Şimdi tohumlarımızı ektik, seneye ekmeğimiz olur inşallah” diye konuştu.

Paylaş :
 
Etiketler :  yerelbuğday, atalıkbuğday, mersin, tarım, büyükşehir

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA