30 Nisan 2025 Çarşamba



21:52   MERSİN TİMES 14. YILINI GALA İLE KUTLADI   21:45   ÇERKES MUTFAĞı ARTıK MERSIN’DE!   19:31   MÜSİAD MERSIN ŞUBE BAŞKAN YARDıMCıSı SAĞLAM: "SERBEST BÖLGELERDE KÜMELENME VE İHRACAT GÜCÜ TEHLİKEDE”   13:47   MERSIN’DE ŞEHITLER UNUTULMADı   12:40   YURT DıŞıNDAN EMIR ALAN SUÇ ÖRGÜTÜ ÇÖKERTILDI: 20 GÖZALTı   12:38   MERSIN’DE 815 KILO TÜTÜN VE 13 BIN ADET MAKARON ELE GEÇIRILDI   12:36   HAPIS CEZASıYLA ARANAN 3 HÜKÜMLÜ YAKALANıP CEZAEVINE GÖNDERILDI   12:33   YARALı VE BITKIN BULUNAN EBABIL KUŞU KORUMA ALTıNA ALıNDı   16:13   AKDENIZ’DE CAMILER BAYRAMA HAZıR   16:10   MEZARLıK VE İBADETHANELER PıRıL PıRıL OLDU   16:06   MERSIN BAYRAMA HAZıR!   15:54   AKDENIZ TIPI BESLENME, GÖZ SAĞLıĞıNı KORUYOR   15:51   DIZ KIREÇLENMESI TEDAVISINDE PRP YÖNTEMI   15:46   AŞı REDDI, ÇOCUKLARıN HAYATıNı TEHDIT EDIYOR!   15:43   HAFıZLıK ÖĞRENCILERI IÇIN IFTAR PROGRAMı   15:40   MEÜ’DE BAYRAMLAŞMA TÖRENI DÜZENLENDI   15:38   AKDENIZ’DE KÜLTÜR VE SANAT KURSLARıNA YOĞUN İLGI   15:35   TARSUS’TAN MALATYA’YA KARDEŞLIK KÖPRÜSÜ KURULDU   15:33   DENIZCILIKTE YAPAY ZEKA VE DIJITALLEŞME PANELI DÜZENLENDI   18:09   “MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ”  
 
 
 
 
Sigara, Diş Eti Sağlığını Olumsuz Etkiliyor
   

Sigaranın ağız ve diş sağlığı üzerinde pek çok olumsuz etkisi olduğu biliniyor. Sigara bırakmanın zorlu bir süreç olduğu konusunda uzmanlar hemfikirken, kararlılıkla bu sürece devam edildiğinde başarılı olmanın mümkün olduğunu vurguluyorlar. 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü kapsamında değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Şebnem Dirikan İpçi, sigarayı bırakmayı düşünen bireylerin uzman yardımı alarak bu süreci daha kolay atlatabileceğini belirtti. Ayrıca, sigaranın diş eti sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine de dikkat çekti.

 

Tarih : 10 Şubat 2025 Pazartesi 15:06

Sigaranın, diş eti hastalıklarının en önemli nedenlerinden biri olduğunu belirten Altınbaş Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şebnem Dirikan İpçi, tütün çiğneme, puro, pipo ve nargile kullanımının da benzer etkilere sahip olduğunu ifade etti. "Sigara, diş eti sağlığını olumsuz etkiliyor. Bunun temel nedenleri arasında, diş eti kan akımını azaltması, savunma hücrelerini zayıflatması, yara iyileşmesini geciktirmesi ve doku yıkımına neden olan iltihabi ürünlerin artması bulunuyor" açıklamasını yaptı.

"PERİODONTAL TEDAVİYE OLAN YANITI ZAYIFLATIR"

Ayrıca sigaranın sadece diş eti sağlığını değil, kanser ve kalp-damar hastalıkları gibi sistemik rahatsızlıkları da tetiklediğini belirten Prof. Dr. İpçi, sigara kullanımının sosyal hayatta da olumsuz etkilere yol açtığını vurguladı. Diş lekelenmeleri, ağız kokusu, diş kaybı, diş eti hastalıkları ve hatta ağız kanseri gibi ciddi problemler sigara kullanımına bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Sigara kullanımının periodontal tedaviye olan yanıtı zayıflattığına da dikkat çeken Prof. Dr. İpçi, sigara içen bireylerde hastalığın daha şiddetli seyretmesine rağmen, diş eti kanamasının daha az görüldüğünü belirtti. Bu nedenle, sigara içen bireylerin diş hekimi muayenelerini daha sık yaptırmaları erken teşhis ve tedavi açısından büyük önem taşıdığını belirtti. Son yıllarda kullanımı yaygınlaşan elektronik sigaranın da benzer olumsuz etkilere neden olduğunu aktardı.

SİGARAYI BIRAKMAK İÇİN İPUÇLARI

Sigaranın bırakılmasının hem hastalıkların ilerlemesini yavaşlatacağını hem de tedaviye olan yanıtı olumlu yönde etkileyeceğini vurgulayan Prof. Dr. İpçi, sigarayı bırakmayı düşünen bireylerin "sigara bırakma programlarına" yönlendirilmesi gerekliliğine dikkat çekti. Sigara bırakma kararı için hiçbir zamanın geç olmadığını da vurgulayarak, "Sigarayı bıraktığınız anda, tüm hastalık riskleri azalmaya başlar. Bunun için, öncelikle sigarayı neden bırakmak istediğinizi belirleyerek bir liste hazırlayın. Daha sonra, sigarayı bırakma tarihini net bir şekilde belirleyerek, bu tarihe sıkı sıkıya uyum sağlayın" önerisinde bulundu.

"DAHA SIK DİŞ FIRÇALAMAK, SİGARA İÇME İSTEĞİNİ AZALTIR"

"Diş hekiminiz, tıp doktorunuz, aileniz ve arkadaşlarınızdan destek almak da bu süreçte çok önemlidir" diyen Prof. Dr. Şebnem Dirikan İpçi, vücudun nikotinsiz yaşama adapte olabilmesi için bir uzmandan ilaç ya da alternatif tedavi önerisi de alınabileceğini hatırlattı. İpçi, sigara bırakmaya yardımcı olabilecek diğer önerilerini ise şöyle sıraladı: "Spor yapmak, yeni hobiler edinmek, şekersiz sakız çiğnemek ve dişleri daha sık fırçalamak sigara içme isteğini azaltmada etkili yöntemler arasında yer alıyor. Sigara içilen ortamlardan ve sigarayı hatırlatan nesnelerden uzak durun. Sigara içme isteği geldiğinde, derin nefes alıp vermek, su içmek ya da farklı bir aktiviteye yönelmek bu isteğin hızlı bir şekilde azalmasını sağlayacaktır." (İha)

Paylaş :
 
Etiketler :  sigara, diş, şebnem dirikan ipçi, nargile

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA