3 Mayıs 2024 Cuma



15:26   TOROSLAR’DA MAYıS AYı MECLIS TOPLANTıSı YAPıLDı   15:24   YAŞAR KEMAL PARKı YENILENIYOR   15:23   ARANAN ŞAHıS BU KEZ DOLAPTAN ÇıKTı   15:21   TARSUS’TA ZABıTA EKIPLERI HıZ KESMIYOR   15:19   VALI PEHLIVAN, ÇOCUKLARLA FUTBOL OYNADı   11:13   BAŞKAN SEÇER’IN SÖZÜNÜ VERDIĞI ‘LOJISTIK MERKEZI’NDE SONA GELINDI   11:11   ÜREME ÖNCESI CARETTALARıN YUVA YAPTıĞı SAHILI ÖĞRENCILER TEMIZLEDI   11:10   CHP’LI KıŞ, MERSIN MILLETVEKILLERINI GÖREVE ÇAĞıRDı   11:08   “BU ŞEHRI HAYAL EDILECEK BIR ŞEHRE DÖNÜŞTÜRECEĞIZ”   11:06   BÜYÜKŞEHIR KURS MERKEZLERI’NDE EĞLENEREK ÖĞRENIYORLAR   11:04   MERSIN’DE SAHTE ILANLARLA DOLANDıRıCıLıK YAPAN 3 ŞÜPHELI YAKALANDı   10:58   MERSIN’DE POLIS MINIBÜSÜ KAZA YAPTı: 1 POLIS MEMURU YARALı   10:56   MERSIN’DE TERÖR OPERASYONU: 7 GÖZALTı   10:54   MERSIN’DE YıLDıRıM DÜŞEN MÜSTAKIL EVDE YANGıN ÇıKTı   10:48   ŞAMPIYON SPORCUDAN REKTÖR PROF. DR. ARıÖZ’E ZIYARET   17:57   “ÇUKUROVA HAVAALANı NE ZAMAN AÇıLACAK?”   11:55   “GELIN MERSIN TURIZMINI HEP BERABER AYAĞA KALDıRALıM”   11:54   “ENFLASYON MUHASEBESIYLE OLUŞACAK KARDAN VERGI ALıNMAMALıDıR”   11:53   BU MERKEZ TARSUSLULARA IYI GELECEK   11:51   BAŞKAN SEÇER, 1 MAYıS’TA IŞÇI VE EMEKÇILERLE YÜRÜDÜ  
 
 
 
 
ÇEVRE AKTİVİSTLERİ ÖLDÜRÜLÜYOR
   

Bir kampanya grubunun raporuna göre, geçen sene çevreyi ve toprağı korumaya çalışan aktivistlerin ölümünde rekor sayı kaydedildi. Global Witness’ın raporuna göre, 2020’de 227 kişi öldü, bu art arda ikinci bir yılda kaydedilen en yüksek sayı olarak kayıtlara geçti.

 

Tarih : 14 Eylül 2021 Salı 14:33

Cinayetlerin neredeyse 3’te birinin kaynak kullanımı kaynaklı olduğu bildirilirken, bunları tomur, madencilik, büyük ölçekli tarım işletmeciliği, hidroelektirik barajlar ve diğer altyapılar oluşturuyor.

Raporda, ormanlar, su kaynakları ve okyanuslar da dahil olmak üzere korunması gereken doğal kaynakları korumak için öldürülen kurbanlar ‘çevre savunucuları’ olarak adlandırıldı. Örgüt, 2015’te iklim değişikliği ile ilgili Paris Anlaşması’nın imzalanmasından beri her hafta ortalama dört aktivistin öldürüldüğünü ve bu şok edici rakamların, gazeteciler ve diğer sivil özgürlüklerin üzerinde ki artan kısıtlamalar nedeniyle muhtemelen hafife alındığını söyledi.

Brezilya, Filipinler, Nikaragua, Peru’daki 23 ölümle en çok cinayetin işlendiği sektör ağaç kesimi oldu. Çoğu zaman iklim değişikliğin ön saflarında yer alan halk, vakaların üçte birini oluşturuyor. Kolombiya’da geçen sene 65 kişinin ölümüyle, en yüksek saldırı sayısı kaydedildi.

‘DAYANILAMAZ AĞIR BİR YÜK’

Global Witness’da deneyimli bir kampanyacı olan Chris Madden, hükümüetleri ‘savunucları koruma konusunda ciddi olmaya’ çağırdı. Şirketler ‘insanları ve çevreyi karın önüne koymaya’ başlaması gerektiğini ve ‘iklim çöküşü ve ölümlerin’ devam edeceği konusunda uyardı.

"Bu veri seti, iklim kriziyle mücadelenin, sürdürülebilir olmayan küresel ısınmaya karşı koymak için hayati önem taşıyan ormanları, nehirleri ve biyosferleri kurtarmak için hayatlarını riske atan bazıları için dayanılmaz derecede ağır bir yük taşıdığını bir kez daha hatırlatıyor. Bu durmalı." İfadelerine yer verdi.

Örgüt, Kasım ayında BM iklim değişikliği konferansı COP26’da yer verilen taahhütlerin insan haklarını koruması için entegre edilmesi ve hükümetlere güvenli, sağlıklı ve sürdürülebilir bir çevrenin insan hakkını resmi olarak tanımaları hakkında bir çağrısında bulundu.

Cevap olarak COP26’nın başkanı Alok Sharma, BBC’ye herkesin sesinin duyulması için ‘iklim değişikliğinin ön safhalarında yer alan insanlarla tanışmaya öncelik verdiğini’ söyledi.

SALON’DA VURULARAK ÖLDÜRÜLDÜ

Öldürülenler arasında yer alan 65 yaşındaki Güney Afrika’lı Fikile Ntshangase, KwaZulu-Natal eyaletindeki Somkhele yakınlarında Tendele Coal tarafından işletilen bir açık ocak madeninin genişletilmesi konusunda yasal bir anlaşmazlığa karıştıktan sonra, oturma odasında vurularak öldürüldü.

65 yaşındaki aktivistin kızı, Malungelo Xhakaza (31), ‘annemin mücadelesi sürüyor’ diyerek, sözlerine “Bugüne kadar annemin cinayeti ile ilgili bir tutuklama yapılmadı. Herhangi bir mesuliyet yok.  Birileri bu madenin ne olursa olsun genişletilmesi ve çıkarılması için maliyeti ne olursa olsun devam etmesini istiyorlar.” sözlerine devam etti.

Tendele Coal Mining aracılığıyla Somkhele madeninin sahibi olan Petmin Limited, Global Witness’a “Topluluktaki gerilimin Fikile’nin ölümü ile alakalı olabileceğini kabul etti. Şirket ‘her türlü şiddeti ve gözdağını şiddetle kınadıklarını’ ve polisle tam iş birliği teklifinde bulunduklarını açıkladı.

Diğer bir ölüm ise Baja California’daki yerli Kumiai topluluğunun suya daha iyi erişmesi için çalışan Óscar Eyraud Adams’dı. Adams Eylül 2020’de Meksika’da cinayete kurban gitti.

Global Witness, hala tehdit altında olan aktivistlerin arasında,Honduras’ta yer alan Guapinol’daki merkezi devlet tarafından korunan bir alanda verilen demir oksit madenciliği imtiyazını protesto eden aralarında düzinelerce insanın bulunduğu topluluklarında yer aldığını açıkladı.

Paylaş :
 
Etiketler :  mersin, doğa.çevre, aktivist, ölüm

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA