11 Mayıs 2024 Cumartesi



16:02   TARSUS BELEDIYESI ILE DOĞAYLA BÜTÜNLEŞEN SAĞLıKLı ADıMLAR   14:21   AKDENIZ BELEDIYESI’NDEN KÜLTÜR VE SANATA DESTEK   13:15   MERSIN’DE IKISI HEYKEL 74 PARÇA TARIHI ESER ELE GEÇIRILDI   12:22   MDTO’NA ’ÜNIVERSITEYE KATKı ÖDÜLÜ’ VERILDI   12:21   YENIŞEHIR BELEDIYESI 19 MAYıS AYAK TENISI TURNUVASı DÜZENLIYOR   11:17   AKMİB, VENEZUELA TÜRK İHRAÇ ÜRÜNLERI FUARı’NA ODAKLANDı   11:15    “MERSIN’IN BÜYÜMESINI DOĞRU PLANLAMAYıZ”   11:15   MERSIN’DE ORMAN ZARARLıLARıYLA BIYOLOJIK MÜCADELE SÜRÜYOR   11:12   KAPANıŞ TOPLANTıSıNDA 3 GÜNÜN DEĞERLENDIRMESI YAPıLDı   11:10   EMEKLILER YAZı ‘BAHAR ŞENLIĞI’ ILE KARŞıLADı   11:08   HELLO MERSIN HER YAŞA HITAP EDIYOR   11:07   MILLI EĞITIM MÜDÜRÜ ŞALVAR GIYDI, YAZMA TAKTı, ÖĞRENCILERLE BIRLIKTE ÇILEK HASAT ETTI   11:04   BOŞANMA AŞAMASıNDAKI EŞINI ÖLDÜRÜP INTIHAR ETTI   10:58   EHLIYET SıNAVıNDA ÖZEL DÜZENEKLE KOPYA ÇEKTIREN 5 ŞÜPHELI TUTUKLANDı   10:54   BAŞKAN YıLDıZ’DAN, ŞEHIT ANNESI RABIA BULUT’A “ANNELER GÜNÜ” ZIYARETI   10:50   CARETTALAR YARı FINAL’IN ILK MAÇıNı KAZANDı   11:11   TÜRKIYE’NIN NISAN AYı YAŞ MEYVE SEBZE IHRACATı 211,5 MILYON DOLAR   11:10   MERSIN’DE TURFANDA KIRAZ HASADı BAŞLADı   11:08   TARSUS BELEDIYESI’NDEN VERGI ÖDEMESI HATıRLATMASı   11:07   ’TÜRKIYE-KATAR GAZZE İYILIK GEMISI’ MERSIN’DEN UĞURLANDı  
 
 
 
 
NARENCİYE İHRACATINDA YENİ SEZON UMUT VERİYOR
   

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, 2020 yılının ilk 8 ayında narenciye ihracatının geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 9, elde edilen gelirde ise yüzde 32 artış kaydedildiğini açıkladı.

 

Tarih : 14 Eylül 2020 Pazartesi 13:24

Özdemir, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) tarafından yayınlanan sektör değerlendirme verilerine göre, 2020 yılının ilk sekiz ayında Türkiye'nin narenciye ihracatının bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla miktarda yüzde 9 artarak 666 bin tona ulaştığını, bu miktarın yüzde 65'lik bölümünü karşılayan Rusya, Ukrayna, Irak ve Romanya'nın en önemli ihraç pazarları olduğunu vurguladı. Narenciye ihracatının yüzde 34'ünü mandalina, yüzde 25’ini portakal, yüzde 24'ünü limon ve kalan yüzde 17'lik bölümünü ise greyfurtun oluşturduğunu ifade eden Özdemir, bu ürünlerin ihracatından elde edilen gelirin ise yüzde 32 artış göstererek 340 milyon dolar olarak gerçekleştiğini kaydetti.

"Ton başına gelir ve pazar çeşitliliğimiz artıyor"

Narenciye ihracatından ton başına sağlanan gelirin uzun yıllardır düşme eğilimi gösterdiğini hatırlatan Özdemir, "Bu rakam 2018 yılında 442 dolara kadar gerilemişti. Son iki yıldır ise bu sürecin tersine döndüğünü görmekteyiz. Ton başına sağladığımız gelir 2019 yılında 468 dolara ve 2020 yılının ilk sekiz aylık döneminde ise 510 dolara yükselmiştir. Bir diğer olumlu gelişme ise ihraç pazarlarımızda bazı ülkelerin paylarını artırmalarıdır. Örneğin Polonya, Hollanda, İtalya ve Belarus gibi ülkeler, bir önceki yıla kıyasla en fazla artış kaydeden ülkeler oldular. Her ne kadar bu ülkelerin Türkiye’den ithal ettikleri narenciye miktarının toplam içerisindeki payı düşük olsa da ülkemizin sınırlı sayıda pazar bağımlılığının aşılması açısından önemli bir gelişme olduğu kanısındayım" dedi.

"Limonda hasat ve ihracat sezonu başladı"

Narenciyede limon dışındaki tüm ürünlerin ihracatında önemli artış sağlandığını dile getiren Özdemir, "Geçen yılın ocak-ağustos dönemine göre miktar olarak greyfurtta yüzde 64, portakalda yüzde 47 ve mandalinada yüzde 35 yükseliş gerçekleşti. İçerisinden geçmekte olduğumuz pandemi süreci nedeniyle tedbir amacıyla limon ihracatına getirilen kısıtlamanın da etkisiyle limon ihracatımız yüzde 36 azaldı. Diğer yandan 7 Ağustos tarihinde ilgili kısıtlamanın kaldırılması ve hem hasat hem de ihracat sezonun başlamasıyla birlikte önümüzdeki dönemde bu tablonun diğer ürünlerde olduğu gibi olumlu yönde gelişeceğini düşünüyorum" diye konuştu.

"Devletimizin sahiplenmesi ile rekabetçi gücümüzü artırabiliriz"

Özellikle son dönemlerde devletin birçok üründe olduğu gibi narenciyede de sektörün tüm bileşenlerini bir araya getiren toplantılar düzenlemesi ve karşılıklı fikir alışverişini artırmasının önemli bir kazanım olduğunu vurgulayan Özdemir, şöyle devam etti; "Devletimizin bu sahiplenmesi ile geleceğe yönelik daha etkin bir narenciye üretim planlaması, bu üretimi teşvik edecek verimli bir destekleme politikası ve yeni pazar ile markalaşma stratejisi oluşturabileceğimiz kanısındayım. Bu şekilde İspanya, Güney Afrika, Brezilya, Çin ve Amerika gibi piyasanın hakimi ülkelere karşı rekabetçi gücümüzü daha da artırabiliriz."

Paylaş :
 
Etiketler :  abdullahözdemir, narenciye, limon, akib,

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA