8 Aralık 2025 Pazartesi



10:30   ELİT ATLETLER ULUSLARARASI MERSİN MARATONU’NDA BULUŞUYOR   10:24   BÜYÜKŞEHİR ZABITA EKİPLERİ KENTTE DENETİMLERİNİ SÜRDÜYOR   13:13   YENIŞEHIR BELEDIYESINDEN ÖZEL BIREYLER VE AILELERINE MORAL VEREN ETKINLIK   13:07   BÜYÜKŞEHİR SİNEMA OFİSİ, KADIN RADYOCULARIN HİKAYESİNİ MERSİNLİLERLE BULUŞTURDU   10:38   VATANDAŞLAR DOĞAYLA İÇ İÇE BİR SEZON İÇİN HAZIR   16:45   BAŞKAN YILDIZ’DAN ENGELSİZ YAŞAMA GÜÇLÜ MESAJ: “365 GÜN EMPATİ”   12:14   AKDENİZ BELEDİYESİ’NDEN 2025’TE 500 HANEYE “EVDE TEMİZLİK VE KİŞİSEL BAKIM” DESTEĞİ   12:10   MERSIN ANAMUR İLÇE MÜFTÜLÜĞÜ, 3 ARALıK DÜNYA ENGELLILER GÜNÜ KAPSAMıNDA SOSYAL FARKıNDALıK OLUŞTURMAK AMACıYLA ÇEŞITLI ZIYARET VE ETKINLIKLER DÜZENLEDI.   11:00   MERSIN ESOB BAŞKANLAR KURULU YAPıLDı   09:54   BÜYÜKŞEHİR’DEN 18 ELEKTRİKLİ OTOBÜS İLE MERSİN ULAŞIMINA ÇEVRECİ BİR DOKUNUŞ   09:44   BÜYÜKŞEHİR, ‘ANADOLU’DAN EZGİLER’ KONSERİ İLE SANATSEVERLERİ BİR ARAYA GETİRDİ BÜYÜKŞEHİR, HALK MÜZİĞİ EZGİLERİ İLE HALK DANSLARINI BULUŞTURDU MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ MÜZİK TOPLULUĞU ANADOLU EZGİLERİYLE SAHNE ALDI    10:42   CNR MERSİN KİTAP FUARI BU YIL ‘OKU’ MOTTOSUYLA HAYAT BULDU ‘10. CNR MERSİN KİTAP FUARI’ BÜYÜKŞEHİR STANDINDA YAZARLAR VE OKURLAR BULUŞTU   09:39   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ARAMA KURTARMA EKİPLERİ, HAVADA, KARADA VE DENİZDE HER DAİM HAZIR MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ARAMA KURTARMA EKİPLERİ KESİNTİSİZ GÖREVDE    09:32   1 ARALıK DÜNYA AIDS GÜNÜ – HIV ILE YAŞAYAN BIREYLERDE KANSER RISKI UNUTULMAMALı   13:04   MERSIN’DE EMEKLI EVI ÜYELERI ‘BEN ANADOLU’ OYUNUNA YOĞUN ILGI GÖSTERDI   13:01   ’O KÖY BIZIM KÖYÜMÜZ’ PROJESI ANAMUR’DA MANEVI KÖPRÜLER KURUYOR   12:59   MERCEK’TE YENI DÖNEM KAYıTLARı BAŞLADı   12:31   MERSIN’DE ÖĞRENIM YARDıMLARıNıN ILK TAKSITI HESAPLARA YATıRıLDı   12:29   MERSIN’DE YEMEK IMALATı YAPAN IŞLETMELER DENETLENDI   12:26   TARSUS’TA TRAFIK KAZASı: 3 ÖLÜ, 3 YARALı  
 
 
 
 
Mersin’de üreticiye güneş paneli, sıvı gübre ve nergis soğanı desteği
   

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Toroslar’da düzenlenen törenle üreticilere mobil güneş paneli, sıvı gübre ve nergis soğanı desteği sağlayarak üretim maliyetlerini düşürüyor, kırsal kalkınmayı destekliyor ve sürdürülebilir tarımı güçlendiriyor.

 

Tarih : 22 Ekim 2025 Çarşamba 10:47

Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen 3 önemli proje, kırsal kalkınmayı desteklemek, üretim maliyetlerini azaltmak ve sürdürülebilir tarımsal üretimi yaygınlaştırmak amacıyla hayata geçirildi. Küçükbaş hayvancılık ve arıcılık yapan üreticilerin enerji ihtiyacını karşılamak, kırsalda yenilenebilir enerji kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla yürütülen ‘Mobil Güneş Paneli Desteği Projesi’ kapsamında, Toroslar ilçesinden 21 üreticiye mobil güneş enerjisi sistemi desteği sağlandı. Bu yıl Toroslar’da 76 adet, Mersin genelinde ise toplam 1160 adet mobil güneş enerjisi sistemi üreticilere ulaştırılmış olacak.

Doğal afetlerden etkilenen küçük ölçekli meyve üreticilerine yönelik proje kapsamında toprak sağlığını iyileştirmek ve ürün kalitesini artırmak hedefiyle yürütülen ‘Sıvı Gübre Desteği Projesi’ kapsamında, her üreticiye 40 litre sıvı azot gübre ve 20 litre organik gübre olmak üzere toplam 60 litre sıvı gübre desteği veriliyor. Gerçekleşen törenle, Toroslar ilçesinden 1300 üreticiye toplam 78 bin litre sıvı gübre dağıtıldı. Mersin genelinde ise 6 bin 500 üreticiye 390 bin litre sıvı gübre desteği sağlanıyor.

‘Nergis Soğanı Desteği Projesi’ kapsamında ise alternatif ürün yetiştiriciliğini teşvik etmek, üretici gelirini artırmak ve biyoçeşitliliği desteklemek amacıyla Toroslar ilçesindeki 27 üreticiye toplam 40 bin 500 adet kokulu katmerli nergis soğanı dağıtıldı. Destekten 12’si kadın, 15’i erkek olmak üzere 27 üretici yararlandı. Dağıtımlar Işıktepe, Yüksekoluk, Resul, Sadiye, Ayvagediği, Yeniköy ve Akbelen mahallelerinde gerçekleştirildi. Bu destek sayesinde, kışın üretimin durduğu araziler boş kalmayacak; üretici alternatif bir gelir kapısı aralamış olacak. Bu yıl Toroslar ilçesinde 266 bin 615 adet, Mersin genelinde ise 626 bin 336 adet nergis soğanı üreticilere ulaştırılmış olacak.

 

"Büyükşehir olarak tarımın her kolunda projeler gerçekleştiriyoruz"

Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Selçuk Şahutoğlu, belediye olarak üretimden dağıtıma kadar tarımın her sürecinde üreticinin yanlarında olduklarını ifade ederek, "Bizler Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak tarımın her koluna ve yöreye özgü projeler gerçekleştiriyoruz. Girdi maliyetlerin yüksek olduğu, üretimin zor ama bir o kadar da kıymetli olduğu bu dönemde üreticilere destek olarak bir nebze de olsa dertlerine ortak olmaya çalışıyoruz" dedi.

 

"Daha adil daha güvenilir gıda erişiminin yollarını açıyoruz"

Şahutoğlu, sadece fide ve fidan desteği ile yetinmediklerini üreticinin üründen verim alabilmesi adına gerekli tüm destekleri sağladıklarını aktardı. Şahutoğlu, "Bizler fide fidan desteklerinde bulunuyoruz bitkisel üretimi destekliyoruz ama biliyoruz ki sadece fide fidanı vermekle tarım olmuyor. Bu kapsamda üreticilerin bölgelerini suyla buluşturuyoruz, sulama boruları dağıtıyoruz. Birim alandan aldığımız ürünün miktarını arttırabilmek adına üreticiyi sıvı gübre ile destekliyoruz. Yaptığınız hasadı katma değerli ürüne çevirmek adına, makina ekipman destekleriyle destekliyoruz. Unutulmuş atalık tohumları tekrardan gün yüzüne çıkartarak daha sağlıklı daha adil daha güvenilir gıda erişiminin yollarını açıyoruz" sözlerine yer verdi.

"Projeleri sürdürülebilir hale getirip daha fazla destek sunmaya devam edeceğiz"

Mersin genelinde tarımda ürün çeşitliliğini artırmak ve alternatif ürünler yetiştirmek amacıyla destek sağladıklarını belirten Şahutoğlu, "Bizler tarımsal desteklemelerimizle beraber üreticilerin yanındayız ve yanında olmaya devam edeceğiz. Bu anlamda da üretimin ve üreticinin devamlılığını sağlamak amacıyla; tarımın geleceğini konuşlandırmak üzere tarımın geleceğini daha fazla konuşmak üzere de projeleri sürdürülebilir hale getirip daha fazla destek sunmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Paylaş :
 
Etiketler :  mersin, güneşpaneli, toroslar

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA