11 Mayıs 2026 Pazartesi



12:52   MERSİN KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ’NDE BENGÜ’DEN ANNELER GÜNÜ’NE ÖZEL DUYGUSAL MESAJ   12:46   ALBAYRAK’IN HÂNE SERGİSİ MERSİN’DE   12:39   MERSİN ÜNİVERSİTESİ’NDE HÜZÜNLÜ VEDA: JUAN BOTELLA LUCAS SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI   12:30    BASINA VE KAMUOYUNA   12:15   “TARLADA İTHALAT, CEPTE BORÇ”   12:09   HAREKETSİZLİK AĞRIYI ARTIRIYOR DURUŞ BOZUKLUKLARINI TETİKLİYOR   12:00   PCOS SESSİZCE İLERLİYOR: MİLYONLARCA KADININ HAYATINI ETKİLİYOR   11:52   UKRAYNALI HASTA ŞİFAYI MERSİN ŞEHİR HASTANESİNDE BULDU   11:48   MEZİTLİ’DE ANNELERE ÖZEL ETKİNLİK DÜZENLENDİ   11:45   MERSİN OSB BAŞKANI TEKLİ: "SAHA2026’DA GURUR DUYDUK"   11:40   MERSİN’DE ÇÖLYAKLI BİREYLER FARKINDALIK ETKİNLİĞİNDE BULUŞTU   11:02   MERSİN’DE ANNELER GÜNÜ ŞENLİK HAVASINDA GEÇTİ   10:58   CHP PM ÜYESİ OZAN VARAL, KARAMAN’DA HALKLA BULUŞTU   10:40   YARIM ASIRLIK TUTKUSUNU FOTOMARATONA TAŞIDI   10:36   GÜNEŞİ GÖREN DENİZE GİRDİ: HAVALAR ISINDI, TURİZM SEZONU BAŞLIYOR   15:24   BAKAN ERSOY: "TURİSTLER ARTIK GASTRONOMİ İÇİN ROTA BELİRLİYOR"   14:40   MERSİNLİ ÖĞRENCİLER ROBOTİK YARIŞMASINDA TÜRKİYE DERECESİ YAPTI   14:01   BAŞKAN TUNCER: “ANNELERİMİZİN EMEĞİ HER TÜRLÜ TAKDİRİN ÜZERİNDEDİR”   13:57   MERCAN ROBOTİK TAKIMI TÜRKİYE DERECESİYLE DÖNDÜ   13:03   MTSO’DAN ORTADOĞU TİCARET AĞI HAMLESİ  
 
     
 
BASINA VE KAMUOYUNA
   

Şahsıma yönelik "ırkçılık" imasında bulunan açıklamaları üzülerek takip etmiş bulunmaktayım. Mersin Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı olarak bugüne kadar hiçbir insanı kökeni, dili, dini, mezhebi, memleketi ya da kültürel aidiyeti üzerinden ayırmadım, ayrıştırmadım. Hayatım boyunca birlik, beraberlik ve dayanışma anlayışıyla hareket ettim.

 

Tarih : 11 Mayıs 2026 Pazartesi 12:30

Esnaf kültüründe, çalışma arkadaşlarımıza çoğu zaman memleketlerimiz üzerinden hitap ederiz. "Silifkeli kamyoncu", "Tarsuslu kasap", "Hataylı Süleyman Usta" ya da "Giritli Cengiz Usta" gibi ifadeler; esnaf arasındaki samimiyetin, tanışıklığın ve gündelik dilin bir parçasıdır. Bu tür hitaplar kimi zaman dükkân isimlerinde, kimi zaman günlük konuşmalarımızda, kimi zaman da birbirimizi tarif ederken kullandığımız doğal ifadelerdir. Mahalledeki herhangi bir esnaf arkadaşımızla konuşulduğunda, bu dilin esnaf kültüründeki samimi karşılığı kolaylıkla anlaşılacaktır.

Benim de doğup büyüdüğüm çevreden bugüne, kamu yararına üstlendiğim görevler dâhil olmak üzere hayatımın her döneminde pek çok Giritli arkadaşım ve kardeşimle birlikte yol yürümüşlüğüm vardır. Onların gözünde ben Silifkeli Veysel Sarı isem, benim gözümde de onlar Giritli kardeşlerim ve arkadaşlarımdır. Bizler için bu ifadeler; ayrıştırmanın değil, birbirimize hitabın, sevginin, tanışıklığın ve samimiyetin göstergesidir.

Dolayısıyla bu kullanımda herhangi bir ırkî, etnik, dinî veya ayrımcı anlam bulunmamaktadır. "Girit" ifadesi başlı başına bir etnisite ya da milliyet adı değil, coğrafi bir yeri ifade etmektedir. Benim doğup büyüdüğüm Silifke nasıl coğrafi bir yer ise Girit de aynı şekilde coğrafi bir yerdir.

Girit'ten ana vatana dönen insanlarımız bu ülkenin eşit, onurlu ve kıymetli vatandaşlarıdır, öz evlatlarıdır. Her bir vatandaşımız; kökeni, kültürü veya aidiyeti ne olursa olsun aynı hürmete ve aynı vatandaşlık hukukuna sahiptir. Genel kurulda yaptığım değerlendirme hiçbir şekilde etnik bir vurgu ya da ayrıştırıcı bir ima taşımamakta; aksine esnafımızın özgür seçme ve seçilme hakkı üzerinde herhangi bir tahakküm kurulmasına karşı olduğumuzu ifade etmek amacıyla yapılmıştır.

Ben Veysel Sarı olarak hiçbir vatandaşımızın kalbini kırmak ya da kamuoyunda yanlış anlaşılmaya yol açmak amacı taşımıyorum. Sözlerimden kaynaklanan yanlış bir algı ya da incinme oluşmuşsa bundan üzüntü duyarım. Özellikle Giritli arkadaşlarım, kardeşlerim, yurttaşlarım nezdinde böyle bir incinme ya da yanlış anlaşılma oluşmuşsa bundan üzüntü duyarım ve şahsım adına kendilerinden özür dilerim. Hiçbir makam, hiçbir şahıs, hiçbir görev yurttaşlık ve kardeşlik bağımızdan öncelikli değildir. Ancak şahsıma yöneltilen "ırkçılık" imasını da kesinlikle kabul etmediğimi kamuoyunun bilgisine sunarım.

Birliğimiz; 69 esnaf odamızı ve yaklaşık 70 bin üyemizi ve aileleriyle birlikte 600 bin insanı temsil etmektedir. Bu büyük ailenin içinde farklı kökenlerden, farklı inançlardan ve farklı kültürlerden insanlarımız vardır. Böylesine çoğulcu ve kapsayıcı bir yapıda ırkçı bir anlayışın karşılık bulması mümkün değildir. Esnafımızın genel kurulda ortaya koyduğu demokratik tercih de bu kapsayıcı duruşumuzun en açık göstergesidir. Bu kapsamda ırkçı ve ayrıştırıcı söylemlerin esnafımızı temsil etmesi mümkün değildir. Ahilik anlayışı bu yönüyle ülkemizin kurucu mayasını, kardeşlik hukukunu ve toplumsal dayanışma ruhunu temsil etmektedir.

Konunun daha fazla büyütülmeden, sağduyu ve kurumsal nezaket çerçevesinde kapatılmasını temenni ediyorum. Birliğimiz; tüm siyasi partilere, tüm etnik kimliklere, tüm kültürlere ve tüm inançlara eşit mesafede durarak halkımıza ve milletimize hizmet etmeye, esnafımızın hakkını ve hukukunu koruma anlayışıyla çalışmaya devam edecektir. Bu vesileyle, toplumumuzun her kesimiyle, kurumu ve unsuruyla bir araya gelerek halkımızın ve esnafımızın yararına yapılabilecek çalışmaları istişare etmeye hazır olduğumu kamuoyuna bildiriyorum.

Saygılarımla.

Paylaş :
 
Etiketler :  mersin, gündem, siyaset

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 



  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2026 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA