7 Nisan 2026 Salı



12:42   BAŞKAN SEÇER, KENT KATILIMI BULUŞMALARI’NA START VERDİ   12:37   MESKİ BERDAN İÇME SUYU ARITMA TESİSİ’NE TEMA’DAN ANLAMLI ZİYARET   12:33   MERSİN BÜYÜKŞEHİR’İN FENİLKETONÜRİ HASTALARINA GIDA KOLİSİ DESTEĞİ SÜRÜYOR    12:27   MERSİN BÜYÜKŞEHİR ‘KİLİKYA ULTRA MARATONU’NUN TANITIM KOŞUSUNU DÜZENLEDİ   11:36   TECE SAHİLİ YENİDEN ŞEKİLLENİYOR   10:54   ÖZDEMİR’DEN, SEÇİMLER ÖNCESİ KRİTİK İKİ TEMAS!   17:41   BAHARDA TÜRKÜLER DİLE GELDİ   17:11   BAŞKAN YILDIZ, İKİ YILLIK GÖREV SÜRESİNİ DEĞERLENDİRDİ   16:00   BAŞKAN SEÇER, TOROSLAR BELEDİYESİ’NİN 2. HİZMET YILI DEĞERLENDİRME PROGRAMI’NA KATILDI   14:09   BN SANAT AKADEMISI RESIM YARıŞMASı’NA BAŞVURULAR SÜRÜYOR   13:31   YENIŞEHIR’DE ÇORBA PARASıNA 3 ÇEŞIT YEMEK YENIŞEHIR’DE DAYANıŞMA SOFRASı   13:28   MÜSİAD MERSİN ŞUBE BAŞKANI KAYAN; MERSİN İHRACATTA HIZ KESMİYOR   11:08   KÜLTÜR DENİZİNİN KENTİ MERSİN’DE BÜYÜKŞEHİR’LE FRANKAFON FİLM FESTİVALİ RÜZGÂRI ESTİ   11:04   MERSİN BÜYÜKŞEHİR’İN HİZMETLERİ ENGEL TANIMIYOR MERSİN’DE ENGELLER BÜYÜKŞEHİR İLE ORTADAN KALKIYOR   15:43   YENIŞEHIR’DEN EĞITIME ‘YEŞIL’ DESTEK YEŞIL OKUL, AKıLLı TARıM GELECEĞIN TARıMı OKUL BAHÇESINDE!   12:53   MERSİN BÜYÜKŞEHİR’İN DÜZENLEDİĞİ ‘TOUR OF MERSİN ULUSLARARASI BİSİKLET TURU’ İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI    11:46   AKDENİZ’DE ÖRNEK ÇALIŞMA: HEM ÇOCUKLARA HEM AİLELERE ‘MAHREMİYET’ EĞİTİMİ   11:41   MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN KAHVE TUTKUNLARINI SEVİNDİREN EĞİTİM: ‘KAHVE YAPIMI VE SUNUMU’   13:50   MERSIN’DE 650 GÜMRÜK KAÇAĞı ELEKTRONIK SIGARA ELE GEÇIRILDI   13:49   MERSIN’DE OTIZMLI ÇOCUKLAR VE AILELERI BULUŞTU  
 
 
 
 
MERSİN BÜYÜKŞEHİR’İN FENİLKETONÜRİ HASTALARINA GIDA KOLİSİ DESTEĞİ SÜRÜYOR
   

BÜYÜKŞEHİR, FENİLKETONÜRİ HASTALIĞININ FARKINDA VE HASTALARIN YANINDA BÜYÜKŞEHİR FENİLKETONÜRİ HASTALARI İÇİN HER AY 28 NOKTADA GIDA KOLİSİ DAĞITIMI YAPIYOR

 

Tarih : 7 Nisan 2026 Salı 12:33

Mersin Büyükşehir Belediyesi, özel beslenme ihtiyacı bulunan fenilketonüri hastalarına yönelik gıda desteğini sürdürüyor. Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı koordinesinde 2024 yılından bu yana yürütülen proje kapsamında, 26 hastaya bugüne kadar toplam 450 gıda kolisi ulaştırıldı. Ayda bir düzenli olarak gerçekleştirilen dağıtımlar kapsamında; düşük proteinli makarna, şehriye, pilav karışımı, çubuk kraker ve glütensiz nişastalı undan oluşan koliler, Mersin’in 13 ilçesinde 28 farklı noktada sahiplerine ulaştırılıyor.

Ömür boyu özel beslenme gerektiren fenilketonüri hastalığında uygun beslenmenin sağlanamaması durumunda, çocuklarda gelişim sorunları ve engellilik riski artabiliyor. Büyükşehir Belediyesi, sosyal belediyecilik anlayışıyla fenilketonüri hastalarına yönelik desteklerini sürdürmeye devam edecek.

 

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi, sosyal destek projeleri kapsamında, özel beslenme ihtiyacı bulunan fenilketonüri hastalarına yönelik gıda desteğini sürdürüyor. Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı koordinesinde 2024 yılından beri yürütülen projeyle, düşük proteinli özel gıda ürünleri vatandaşlara ulaştırılıyor. Büyükşehir tarafından bugüne kadar 26 fenilketonüri hastasına, toplam 450 gıda kolisi ulaştırıldı.

Büyükşehir, fenilketonüri hastalığının farkında ve bu hastaların yanında

Büyükşehir ekipleri ayda bir olmak üzere, Mersin’in 13 ilçesinde 28 farklı noktada fenilketonüri hastasına ulaşarak gıda kolilerinin dağıtımını gerçekleştiriyor. Ömür boyu süren genetik bir metabolizma hastalığı olan fenilketonüri, hastaların yaşamlarını hem ekonomik hem de psikolojik açıdan zorlaştırıyor. Özel beslenme gerektiren bu hastalıkta, düşük proteinli gıdaların pahalı ve zor bulunur olması aileler için ciddi bir yük oluşturuyor.

Hazırlanan gıda kolilerinde; 3 paket düşük proteinli makarna, 1 paket düşük proteinli tel şehriye, 2 paket düşük proteinli nişastalı pilav karışımı, 3 paket düşük proteinli çubuk kraker ve 2 paket düşük proteinli glütensiz nişastalı un yer alıyor. Temin edilmesi zor ve maliyeti yüksek olan bu ürünler, fenilketonüri hastalarının beslenmesinde büyük önem taşıyor. Hastalığa uygun beslenmenin sağlanmaması durumunda, çocuklarda zihinsel ve fiziksel gelişim sorunları ortaya çıkabiliyor ve engellilik riski artıyor. Büyükşehir Belediyesi sosyal belediyecilik anlayışıyla, özel beslenme gereksinimi bulunan vatandaşların yaşamlarını kolaylaştırmaya yönelik desteklerini sürdürecek.

Akın: “Her ay 13 ilçede toplam 28 noktada koli dağıtımı yapıyoruz”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nda görev yapan Sosyolog Emine Akın, “Fenilketonüri, hayat boyu özel bir beslenme düzenine sahip olunması gereken ve hayvansal proteinin tüketilmediği, hassas ve kalıtsal bir hastalık. Günümüzde proteini azaltılmış gıdalara ulaşım oldukça zor ve maliyetli. Biz de Büyükşehir Belediyesi olarak, vatandaşlarımızın omuzlarındaki bu yükü bir nebze de olsa azaltmak adına bu paketleri hazırladık” dedi. Kentin 13 ilçesinde her ay toplam 28 noktada koli dağıtımı yaptıklarını sözlerine ekleyen Akın, “Bu proje kapsamında vatandaşlarımıza destek olmaya devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

Özdemir: Büyükşehir’in bu desteği bize maddi anlamda önemli bir katkı sağlıyor

2 çocuğu fenilketonüri hastası olan Murat Özdemir, bu hastalığa özgü ürün bulmanın çok zor olduğunu ve bu hastalığa sahip olanların çok dikkatli beslenmeleri gerektiğini anlatarak, “Halk dilinde ‘zengin hastalığı’ diyorlar. Tamamen proteinsiz beslenmeleri ve hayvansal gıda tüketmemeleri gerekiyor. Bu ürünleri de temin etmekte çok zorlanıyoruz. Belirli internet sitelerinden ve eczanelerden temin edebiliyoruz. Çok pahalı ürünler. Normal ürünlere göre fiyatları 5 kat fazla. Bu konuda Mersin Büyükşehir Belediyesi bize yardımcı oluyor. Her ay erzak kolisi olarak bu ürünleri teslim ediyorlar. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Bu koli desteği, bize maddi anlamda önemli bir katkı sağlıyordedi.

Zertürk: “Normalde bu ürünler çok pahalı ve kendi bütçemiz ile tedarik etmemiz zor”

Kardeşi fenilketonüri hastası olan Emine Zertürk, her ay Büyükşehir’den gıda kolisi desteği aldıklarını kaydederek, “Bu hastalar için, proteini düşük ürünler gerekiyor. Et ve süt ürünlerinin tamamı yasak. Glütensiz ürün yemeleri gerekiyor. Uygun beslenmediği zaman, beyninde hasar bırakabiliyor. Büyükşehir Belediyesi sağ olsun, bize ayda bir koli desteği veriyor. Bu bizim için çok iyi oluyor” diye konuştu. Normalde bu ürünlerin çok pahalı olduğunu ve kendi bütçeleri ile tedarik etmenin zor olduğunu söyleyen Zertürk, “Bazen farklı şehirlerden istiyoruz. Ürün çeşitliliği az ve pahalı oluyor. Büyükşehir Belediyesi'nin bu ürünleri bize bir koli içerisinde vermesi, bizim için çok kıymetli. Fenilketonüri zor bir hastalık. Büyükşehir’in bu hastalıkta bizim yanımızda olması, bize ürün desteği vermesi çok iyi” ifadelerini kullandı.

Paylaş :
 
Etiketler :  mersin, gündem, büyükşehir

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2026 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA