14 Mayıs 2026 Perşembe



15:09   MERSİN’DE GIDA DENETİMLERİ BAYRAM ÖNCESİ SIKLAŞTIRILDI   15:06   VANDALLAR ÇOCUKLARIN PARKINA ZARAR VERDİ   15:00   MESKİ 2026 YILI MAYIS AYI OLAĞAN GENEL KURULU’NUN 2. BİRLEŞİMİ YAPILDI   14:57   MEZİTLİ BELEDİYESİ’NDEN KURBAN BAYRAMI DÜZENLEMESİ   14:52   MERSİN BÜYÜKŞEHİR MECLİSİ’NİN MAYIS AYI 2. BİRLEŞİMİ, BAŞKAN SEÇER BAŞKANLIĞINDA GERÇEKLEŞTİRİLDİ   13:13   MERSİN’DEKİ YAĞ FABRİKASINDAKİ PATLAMADA ÖLEN İŞÇİ TOPRAĞA VERİLDİ   13:10   YOLDA GİDEN ŞAHSIN KOLUNA BIÇAKLA KESİK ATAN ŞÜPHELİ YAKALANDI   11:32   ÇOCUKLAR, İLK DEFA UÇAK GÖRMENİN MUTLULUĞUNU YAŞADI   11:29   MERSİN’DE ÖĞRENCİLERE SİBER FARKINDALIK EĞİTİMİ VERİLDİ   11:24   AKDENIZ’DE ENGELLERI AŞAN BULUŞMA: “ÖZEL GEREKSINIMLI BIREYLER VE EV YAŞAMı” PANELI   11:21   AKDENİZ’DE BAHAR MESAİSİ: PARKLAR 50 BİN ÇİÇEKLE RENKLENİYOR   11:14   MERSİN BÜYÜKŞEHİR, ‘ENGELSİZ MERSİN’ VİZYONU İLE YÜREKLERE UMUT OLUYOR   11:09   ŞEHİR TİYATROSU, GÖÇ VE AİDİYET HİKÂYESİNİ ‘MİSAFİR’ OYUNU İLE SAHNEYE TAŞIDI   11:00   SEÇER: “GARAJ MERSİN VE KAMPÜS MERSİN BİR VİZYON PROJESİDİR”   11:06   AKDENİZ’İN ‘SAĞLIK’ VAADİ ÇÖPTE KALDI!   13:20   KENDİ DUVARINI KULLANAMIYOR!   12:47   YENİ NESİL REKABET: ŞİRKETLER DİJİTAL EKOSİSTEMLERDE NASIL KONUMLANMALI?   11:58   YENİŞEHİR’DE PATİLİ DOSTLARA 5 YILDIZLI HİZMET   11:03   MERSİN BÜYÜKŞEHİR İLE SİLİFKE’DE YOLLAR YENİLENDİ   10:58   MERSİN’DE ‘USTALARA SAYGI’ GECESİ: KENT ORKESTRASI’NDAN DUYGU DOLU KONSER  
 
     
 
Çukurova’da tarım alarmı; işçiler İç Anadolu’ya kaçıyor
   

Tarım işçilerinden ’Yevmiye’ eylemi. Türkiye’nin en önemli tarım üretim merkezlerinden Adana’da aracılar ve tarım işçileri bin liralık yevmiyeyi az bulduklarını belirterek eylem yaptı. Günlük bin 500 TL talep eden işçiler, yevmiyelerin artmadığı takdirde, tarla ve bahçelere gitmeyeceklerini söyledi.

 

Tarih : 20 Eylül 2025 Cumartesi 14:05

Türkiye narenciye üretiminin 3'te 1'ini tek başına karşılayan Adana'da limon hasadı başladı. 1 ay içerisinde mandalina, portakal ve greyfurt hasadının da başlaması beklenirken geçtiğimiz Ocak ayında Adana, Mersin ve Hatay'da 2025 yılının tarım işçisi yevmiyeleri aracı payı dahil bin TL olarak belirlendi. İşçiler, aldıkları yevmiyeden yüzde 10'unu aracılara verince ellerine 900 TL kaldı.

FİYAT DÜŞÜK EYLEMİ

İşçiler ve aracılar, Doğankent Mahallesi'nde toplanıp fiyatların düşük kaldığını öne sürerek eylem yaptı. Bu sırada konuşan Çukurova Tarım Aracıları Dernek Başkanı Mehmet Celal Şenateş, "Şuanda işçilerin eline 900 TL kalıyor. Bu 900 TL içerisinde işçinin yemeği, giydiği kıyafet ve yediği yemek kendisine ait. Herhangi bir primi, sigortası maalesef yok. 1 ay içerisinde toplam 14-15 gün işe gidiyoruz ve bu işçileri kurtarmıyor. Bizler bin 600 TL yevmiye istiyoruz" dedi. Yakıcı güneş altında günde 8-10 saat çalıştıklarını ifade eden Şenateş, "Narenciye bahçeleri bu sene yandı biz yine tarlalarda, bahçelerdeydik. Domates ve narenciye hasadı olarak 650 milyon ton hasat yapılıyor. Bütün işçiliği Çukurova'nın tarım işçileri yapıyor. Şuan ki fiyat çok düşük kaldı. Fındık toplayan işçi bin 400- bin 500 TL alıyor. Çay toplayan işçi 3 bin TL alıyor. İşçiler, işe çıkmayacaklarını söylüyor ve biz işçi bulamıyoruz" diye konuştu.

"İŞÇİLER İÇ ANADOLU BÖLGESİNE VEYA KARADENİZ BÖLGESİNE GİTTİ"

Ceyhan'dan eyleme katılan Gülçin Hanter ise, "En azından bin 500 lira ücret talep ediyoruz. Bu şartlarda işçi bulamıyoruz. İşçiler şuanda İç Anadolu bölgesine veya Karadeniz bölgesine gitti. Oralarda daha yüksek para kazanıyorlar" şeklinde konuştu. Tarım işçisi Aydın İzol ise yevmiyesine zam yapılmadığı takdirde işe çıkmayacağını söyledi. İzol, "Antalya'dan yeni geldim ve orada budama işçisinin yevmiyesi 2 bin 500 lira, narenciye işçisinin yevmiyesi bin 500 lira. Bizim burada da en az bin 500 lira olmalı. Bu parayı almazsam işe çıkmayacağım" ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından grup, alkışlarla dağıldı. (İha)

Payla :
 
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yaplan yorumlarda IP Bilgileriniz kayt altna alnmaktadr.



  SPOR HABERLER
 



  MERSN GNDEM

  NBET ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA LETM KNYE HABER ARV GZLLK LKELER

 
Siteden yararlanrken gizlilik ilkelerini okumanz tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr Copyright 2019-2026 Tm haklar sakldr. zinsiz ve kaynak gsterilemeden yaynlanamaz, kopyalanamaz, kullanlamaz.

URA MEDYA