2 Ağustos 2025 Cumartesi



15:23   MEÜ ÖĞRENCILERINDEN ‘YERLI ÇIP’ HAMLESI   15:15   MERSIN YEREL BASıNı ZORDA!   15:11   KAZA YERINDE YENIDEN KEŞIF KARARı!   15:07   BAKANLıK YETKILILERI AKKUYU NGS’YI GEZDI   14:54   MERSIN TURIZMINE KESINTISIZ VE GÜVENLI ULAŞıM!   14:35   EKMEN: “EYÜP CAN’ıN ÖLÜMÜNÜN TAKIPÇISIYIM”   14:25   BOZYAZı’DA KAÇAK SIGARA OPERASYONU   14:20   MERSIN’IN 5 ILÇESINDE UYUŞTURUCU OPERASYONU: 8 GÖZALTı   14:18   TARSUS’TA KAZA YAPAN ELYAF YÜKLÜ TıR ALEV ALEV YANDı   14:13   BÜYÜKŞEHIR’DEN ENGELSIZ YAZ KURSU!   14:09   KADıNLARA GÜÇ KATAN PROJE!   14:07   ARAS KAYRETLI’DEN ÇEVRE IÇIN ILHAM VEREN ÇAĞRı!   13:59   KALP HASTALARıNA SıCAKLıK UYARıSı!   19:39   ARAS; “BU BIR SIYASI CINAYETE TEŞEBBÜS!”   17:02   MERSİN’DE MİLYONFEST KRİZİ!   15:25   “OLAYıN ÜZERININ ÖRTÜLMESINE MÜSAADE ETMEYECEĞIZ!”   14:15   YANGıNDAN KAÇAN LEYLEĞE ANAMUR’DA ŞEFKAT ELI   14:08   KAŞLı BAKıMEVI IDDIALARıNA YANıT!   12:45   KARAKOL DARP OLAYı BAĞıMSıZ BIÇIMDE SORUŞTURULMALı   12:29   AKBELEN KAVŞAĞı’NDA NELER OLUYOR?  
 
 
 
 
Kuraklığa karşı genetik çözüm
   

Küresel iklim değişikliğiyle birlikte tarımsal üretimi tehdit eden en önemli sorunlardan biri olan kuraklık, özellikle geçim kaynaklarını baklagil üretimine dayandıran bölgelerde ciddi kayıplara yol açıyor. Bu bağlamda, kuraklık stresine dayanıklı tarımsal çeşitlerin geliştirilmesi her zamankinden daha kritik hale geliyor. İşte bu soruna bilimsel bir yanıt niteliğindeki “Kuraklığa Toleranslı Baklagillerde Markör Destekli Islah” adlı kitap, bu alandaki boşluğu dolduracak nitelikte kapsamlı bir kaynak sunuyor.

 

Tarih : 30 Temmuz 2025 Çarşamba 12:51

Haber Merkezi

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Fen Fakültesi Biyoteknoloji Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Muhammad Azhar Nadeem ve Prof. Dr. Faheem Shehzad Baloch editörlüğünde hazırlanan kitap, baklagillerde kuraklığa toleransı artırmaya yönelik markör destekli ıslah (MAB) stratejilerini derinlemesine ele alıyor. Genomik temelli ıslah yaklaşımlarının yanı sıra uygulamalı vaka çalışmalarıyla da zenginleştirilen eser, araştırmacılar, ıslahçılar, lisansüstü öğrenciler ve tarım politikalarıyla ilgilenen tüm paydaşlara hitap ediyor. Kitap, abiyotik streslerin –özellikle kuraklığın– Akdeniz ve Avrupa’daki baklagil üretim sistemlerine etkileriyle ilgili analizlerle başlıyor. Ardından gelen bölümlerde ise geleneksel ve modern ıslah teknikleri, genom çapında ilişkilendirme çalışmaları (GWAS) ve farklı baklagil türleri üzerine odaklanan vaka örnekleri yer alıyor. Fasulye, mercimek, bakla, maş fasulyesi ve soya gibi ana türlerin yanı sıra Lablab gibi az kullanılmış türlerin kuraklığa dayanıklılık potansiyeli de kitapta irdeleniyor. Editörlerden Doç. Dr. Muhammad Azhar Nadeem, esere ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Bu kitap, genomik tabanlı ıslah alanındaki en güncel gelişmeleri, vaka çalışmaları ve politika yansımalarıyla birlikte sunuyor. Baklagil ıslahında markör destekli yaklaşımların küresel işbirliğiyle daha etkin hale getirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Fenomik ve biyoinformatik gibi yükselen alanların genomik ıslah ile entegrasyonuna dikkat çeken kitabımız, bilim insanlarına yalnızca teknik bilgi sunmakla kalmıyor; aynı zamanda iklim dirençli tarımsal üretim için stratejik bir yol haritası da öneriyor" dedi. Kuraklığın giderek daha sık ve şiddetli yaşandığı günümüzde bu eser, sürdürülebilir tarımın geleceği için önemli bir başvuru kaynağı olma niteliği taşıyor.

Paylaş :
 
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA