31 Temmuz 2025 Perşembe



14:15   YANGıNDAN KAÇAN LEYLEĞE ANAMUR’DA ŞEFKAT ELI   14:08   KAŞLı BAKıMEVI IDDIALARıNA YANıT!   12:45   KARAKOL DARP OLAYı BAĞıMSıZ BIÇIMDE SORUŞTURULMALı   12:29   AKBELEN KAVŞAĞı’NDA NELER OLUYOR?   12:13   SıCAK HAVA SINIRLENDIRIYOR   10:53   LIMONATA SATARAK HAYALINE YÜRÜYOR   10:50   BAŞKAN SEÇER’DEN GENÇLERE MERSİN ÇAĞRISI   10:46   MERSIN’DE DENIZI KIRLETEN GEMILERE CEZA YAĞDı   10:44   10 AYDA 4,5 MILYON YOLCUYA HIZMET VERDI   10:42   MERSIN ÜNIVERSITESI, KENDI ENERJISINI ÜRETIYOR   10:39   ÇUKUROVA’DA YEŞIL DÖNÜŞÜME 50 MILYON TL DESTEK   10:38    ANAMUR’DA CINAYETE KARıŞAN 3 ŞÜPHELI TUTUKLANDı   10:37   ANAMUR’DA TARIH ESER OPERASYONU   10:36   MERSINLI BISIKLETÇI VAN GÖLÜ IÇIN PEDAL ÇEVIRDI   10:35   ANAMUR’DA 12 YAŞıNDAKI ÇOCUĞUN ŞÜPHELI ÖLÜMÜ!   17:28   GERI MANEVRA YAPAN KAMYON ILE TıRıN ARASıNDA SıKıŞTı   15:30   MERSINLI SPORCULARDAN BALKAN BAŞARıSı!   15:20   AKDENIZ’DE ASFALT ÇALıŞMALARı SÜRÜYOR   15:18   MUT BEYAZ INCIRI IHRACATA GIDIYOR   15:04   AKKUYU NGS’DE TÜRBIN BINASı HAZıR!  
 
 
 
 
Zirai Donun Zararı Çok Büyük
   

Türkiye’nin önemli tarım üretim merkezlerinden biri olan Mersin’de yaşanan zirai don, hem örtü altı hem de açık alanda üretim yapan çiftçileri olumsuz etkiledi. Bahçelerde ağaçlarda oluşan zirai don etkileri yeni yeni ortaya çıkarken, Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Hakan Sefa Çakır, "Çiçek açmış ağaçların tamamının neredeyse yüzde 100’ü dondu. Gelecek meyvelerin, özellikle geçici meyvelerde de etkilenme oranının yüksek olduğu, hatta önümüzdeki seneyi bile etkileyeceği belirtiliyor. Sebzelerde, seralarda ve yüksek tünelli seralarda ise yüzde 30 civarında bir zarar oluştu" şeklinde açıklamada bulundu.

 

Tarih : 26 Şubat 2025 Çarşamba 13:24

Meteorolojinin yaptığı zirai don uyarısının 4 gün süreyle Türkiye'nin tarımda üretim üssü olan Çukurova bölgesini olumsuz etkiledi. En çok etkilenen illerin başında ise Türkiye'de meyve üretiminde birinci, örtü altı sebze üretiminde de ikinci sırada yer alan Mersin'de geldi. Kentte üreticiler bağ, bahçe ve seralarında ortamı sıcak tutmak için çeşitli yollara başvursa da 25 yıl sonra bu şekilde yaşanan don nedeniyle tarım ürünleri büyük oranda zarar gördü. Aşırı soğuklara karşı etkili olduğu düşünülen örtü altı üretimin yapıldığı seralarda dahi zarar yüzde 30'lara kadar ulaştı.

"ÇİÇEK AÇMIŞ AĞAÇLARIN YÜZDE 100'E YAKINI DONDU"

Kent genelinde yaklaşık 4 gün süren zirai donun ardından İHA muhabirine açıklama yapan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Hakan Sefa Çakır, soğuk havadan Anamur'dan İskenderun'a kadar geniş bir bölgede üreticilerin etkilendiğini söyledi. Hava sıcaklıklarının bazı yerlerde eksi 8'lere kadar düşmesinden dolayı ciddi zirai don olayları meydana geldiğini ifade eden Çakır, "Ciddi bir don yaşadık. Şu anda Mersin ve Çukurova bölgesi Türkiye'nin bir meyve sebze üretim bölgesi. Onun için bu zirai don hepimizi maalesef olumsuz yönde etkileyecek. Meyve ağaçları, çiçek açmış ağaçların yüzde 100'e yakını dondu, etkisiz kaldı. Bundan sonra olacak meyveler, geççi meyvelerde de etkilenme oranının yüksek olacağı, gelecek seneye bile etkileyeceği söyleniyor. Sebzelerde, seralarda, yüksek tünelli seralarda da dondan dolayı yüzde 30 civarında bir etkilenme var" dedi. Zirai don nedeniyle üreticilerin ciddi bir mağduriyet yaşadığını dile getiren Çakır, "Valiliğimiz, ilgili sektör temsilcilerini toplayarak bir fikir alışverişinde bulunuldu. Tarım İl Müdürlüğü bünyesinde de bir komisyon oluşturularak bir hasar tespit çalışması yapılacak ve ilgili bakanlıklara bilgi verilecek. Bizim üretmemiz gerekiyor, üretim yapmamız gerekiyor. Bu nedenle üreticilere de destek verilmesi, kredi borçlarının ertelenmesi ve ilave krediler verilmesi gerekiyor. Bu bölgenin, önemli bir üretim merkezinin yaşamaya devam etmesi gerekiyor" diye konuştu. (İha)

Paylaş :
 
Etiketler :  mersin, meteoroloji, don, mtso, hasan sefa çakır

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA