31 Ekim 2025 Cuma



10:08   MERSIN’DE ÜRETICIYE FIDE VE GÜNEŞ PANELI DESTEĞI   10:05   AKDENIZ BELEDIYESINDEN ’MEME KANSERI FARKıNDALıĞı’ IÇIN PEMBE KURDELE   09:50   TOROSLAR’DA ÇİFTE BAYRAM SEVİNCİ   16:45   TARıM SEKTÖRÜNDE ENDIŞE OLUŞTURAN KARAR IPTAL EDILDI   16:41   BAŞKAN SEÇER: "İYI KI CUMHURIYET VAR"   16:36   GÖRME ENGELLILER DÜNYA HALTER ŞAMPIYONASı MERSIN’DE BAŞLADı   16:32   KAZADA KARAR ÇıKTı: KEMAN SANATÇıSı LAÇIN AKYOL’U ÖLDÜREN SÜRÜCÜYE 4,5 YıL HAPIS   16:29   MERSIN’DE KAZADA HAYATıNı KAYBEDEN 3 KIŞI TOPRAĞA VERILDI   16:26   YURT DıŞıNDAN GELEN MIDE KANSERI HASTASı MERSIN’DE SAĞLıĞıNA KAVUŞTU   16:21   4 YıLDıR ARANıYORDU: 50 YıL HAPIS CEZASıYLA ARANAN FIRARI YAKALANDı   16:20   OTOMOBIL UÇURUMA YUVARLANDı, SÜRÜCÜ HAYATıNı KAYBETTI   12:10   SELDA BAĞCAN, ’MERSIN GENÇLIK FESTIVALI’ KAPSAMıNDA SAHNE ALDı   12:07   MERSIN’DE DEAŞ OPERASYONU: 2 TUTUKLAMA   10:31   KAZA ANı KAMERADA: ARACıN ÇARPTıĞı MOTOSIKLETLI SAVRULDU   10:29   OTOMOBIL ALEV ALEV YANDı   09:50   ARAS: “CUMHURIYET; ÖZGÜRLÜK, EŞITLIK VE ADALETTIR”   16:16   MERSIN’DE INCIR SEZONU SONA ERDI, ÜRETICISININ YÜZÜ GÜLDÜ   16:07   ÖĞRENCILER, CUMHURIYET COŞKUSUNU BAŞKAN SEÇER’LE PAYLAŞTı   15:57   ŞEHIT EMNIYET MÜDÜRÜ ALTUĞ VERDI’NIN BABASı MERSIN’DE TOPRAĞA VERILDI   15:53   TRAKTÖR KAZASıNDA SÜRÜCÜ AĞıR YARALANDı  
 
 
 
 
Zirai Don Alarmı: Mersin’de Üreticiler Sobalarla Nöbet Tuttu
   

Türkiye’nin örtü altı üretim üssü Mersin’de, çiftçiler gece yarısından itibaren seralarındaki sıcaklığı 3 derecenin üzerinde tutabilmek için sobalarını yakarak don tehlikesine karşı nöbet tutmaya başladı.

 

Tarih : 22 Şubat 2025 Cumartesi 09:15

Sibirya soğukları ülke genelinde birçok ilde etkili olurken, sıcaklığın bu kış mevsiminde ilk defa eksileri gördüğü Mersin'de üreticiler, örtü altında yetiştirdikleri sebzeler için sobalarını yakarak zirai don nöbeti tutmaya başladı.

Ülke genelinde bir çok ilde kar yağışı ve soğuk hava etkili oluyor. Yılın 11 ayını yaz ve bahar havası gibi geçiren Mersin'de de Sibirya soğukları hissedilmeye başlandı. Kentin genelinde sıcaklıklar 0'a kadar inerken, yüksek rakımlı bölgelerde eksi 7'lere kadar düştü. Türkiye'de serada sebze üretiminde ilk ikide yer alan Mersin'de üreticiler de soğuk hava ile birlikte bu kış mevsiminde ilk defa zirai don nöbeti de tutmaya başladı. Meteoroloji 6. Bölge Müdürlüğü' de Adana, Mersin, Osmaniye, Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep ve Kilis'i zirai dona karşı uyararak Salı gününde kadar tedbirlerin bırakılmamasını önerdi. Üreticiler de gece yarısından itibaren sobalarını yakarak sabaha kadar seraların içerisini 3 derecenin üzerinde tutmaya çalıştı.

"İçerisinin sıcaklığı 3 derecenin altına düşmemesi lazım"

Erdemli ilçesinde örtü altına domates üremi yapan Yusuf Yılmaz," Eylül ayında domates fidelerimizi diktik, hasada yaklaşıyoruz. Şuanda kuvvetli bir zirai don var. Bizde sobalarımızı yaktık, önlemlerimiz aldık. 4-5 gün boyunca kuvvetli bir zirai don görünüyor. İçerisinin sıcaklığı 3 derecenin altına düşmemesi lazım. Aksi takdirde bitkiler üşüyor verim kaybı oluyor. Bizde sobayı yakıp sabah 08.00'e kadar nöbet tutuyoruz. Sabah 6 ile 8 soğuk havanın en etkili olduğu zaman. Bitkinin tam üşüyeceği zaman sabaha karşı. Don vuracağı zaman sabah saatleri "dedi.

Yılmaz, ayrıca bölgedeki seralarda yoğun olarak domates ve salatalık olduğunu, az miktarda da patlıcan ile biber bulunduğunu kaydetti.

Seralarına bir hafta önce salatalık fidesi diktiklerini belirten Mesut Osman Yılmaz'da, etkili olan zirai dondan fidelerin etkilenmemesi için sobalarını yaktıklarını ve nöbet tutuklarını kaydetti.

Paylaş :
 
Etiketler :  mersin, sibirya, meteroloji, soğuk

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA