7 Aralık 2025 Pazar



10:30   ELİT ATLETLER ULUSLARARASI MERSİN MARATONU’NDA BULUŞUYOR   10:24   BÜYÜKŞEHİR ZABITA EKİPLERİ KENTTE DENETİMLERİNİ SÜRDÜYOR   13:13   YENIŞEHIR BELEDIYESINDEN ÖZEL BIREYLER VE AILELERINE MORAL VEREN ETKINLIK   13:07   BÜYÜKŞEHİR SİNEMA OFİSİ, KADIN RADYOCULARIN HİKAYESİNİ MERSİNLİLERLE BULUŞTURDU   10:38   VATANDAŞLAR DOĞAYLA İÇ İÇE BİR SEZON İÇİN HAZIR   16:45   BAŞKAN YILDIZ’DAN ENGELSİZ YAŞAMA GÜÇLÜ MESAJ: “365 GÜN EMPATİ”   12:14   AKDENİZ BELEDİYESİ’NDEN 2025’TE 500 HANEYE “EVDE TEMİZLİK VE KİŞİSEL BAKIM” DESTEĞİ   12:10   MERSIN ANAMUR İLÇE MÜFTÜLÜĞÜ, 3 ARALıK DÜNYA ENGELLILER GÜNÜ KAPSAMıNDA SOSYAL FARKıNDALıK OLUŞTURMAK AMACıYLA ÇEŞITLI ZIYARET VE ETKINLIKLER DÜZENLEDI.   11:00   MERSIN ESOB BAŞKANLAR KURULU YAPıLDı   09:54   BÜYÜKŞEHİR’DEN 18 ELEKTRİKLİ OTOBÜS İLE MERSİN ULAŞIMINA ÇEVRECİ BİR DOKUNUŞ   09:44   BÜYÜKŞEHİR, ‘ANADOLU’DAN EZGİLER’ KONSERİ İLE SANATSEVERLERİ BİR ARAYA GETİRDİ BÜYÜKŞEHİR, HALK MÜZİĞİ EZGİLERİ İLE HALK DANSLARINI BULUŞTURDU MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ MÜZİK TOPLULUĞU ANADOLU EZGİLERİYLE SAHNE ALDI    10:42   CNR MERSİN KİTAP FUARI BU YIL ‘OKU’ MOTTOSUYLA HAYAT BULDU ‘10. CNR MERSİN KİTAP FUARI’ BÜYÜKŞEHİR STANDINDA YAZARLAR VE OKURLAR BULUŞTU   09:39   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ARAMA KURTARMA EKİPLERİ, HAVADA, KARADA VE DENİZDE HER DAİM HAZIR MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ARAMA KURTARMA EKİPLERİ KESİNTİSİZ GÖREVDE    09:32   1 ARALıK DÜNYA AIDS GÜNÜ – HIV ILE YAŞAYAN BIREYLERDE KANSER RISKI UNUTULMAMALı   13:04   MERSIN’DE EMEKLI EVI ÜYELERI ‘BEN ANADOLU’ OYUNUNA YOĞUN ILGI GÖSTERDI   13:01   ’O KÖY BIZIM KÖYÜMÜZ’ PROJESI ANAMUR’DA MANEVI KÖPRÜLER KURUYOR   12:59   MERCEK’TE YENI DÖNEM KAYıTLARı BAŞLADı   12:31   MERSIN’DE ÖĞRENIM YARDıMLARıNıN ILK TAKSITI HESAPLARA YATıRıLDı   12:29   MERSIN’DE YEMEK IMALATı YAPAN IŞLETMELER DENETLENDI   12:26   TARSUS’TA TRAFIK KAZASı: 3 ÖLÜ, 3 YARALı  
 
 
 
 
Yemek atıkları mamaya dönüştürülüyor
   

Mersin Büyükşehir Belediyesi, hastane, okul, restoran, üniversite gibi farklı kurum ve kuruluşlardan gelen yemek atıklarını kompost teknolojisi ile işleyerek mamaya dönüştürüyor. Günlük bir tona yakın yemek atığından 400 ila 600 kilogram mama elde ediliyor.

 

Tarih : 21 Ocak 2025 Salı 14:47

Haber Merkezi

Büyükşehir Belediyesinin Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde hayata geçirdiği kompost teknolojisi ile mama üretim faaliyetleri sürüyor. Kaşlı Geçici Hayvan Bakımevi'nde geçen aylarda başlatılan uygulama ile hastane, okul, restoran, üniversite gibi farklı kurum ve kuruluşlardan gelen atık yemekler, kompost teknolojisi sayesinde bozulmadan işlenerek mamaya dönüştürülüyor. Havaların soğumasıyla yemek ihtiyacı daha çok artan sahipsiz hayvanların günlük mama ihtiyacını kolay bir şekilde çözüme kavuşturan ekipler, tasarruf da sağlıyor. Mineral, enzim ve vitamin bakımından zengin bir içeriğe sahip olan mamalar, hayvanlara ulaştırılıyor. Gıda israfının önüne geçen ve geri dönüşümü yaygınlaştıran uygulama, yerelde ekonomiye ve çevreye de katkı sunması bakımından örnek teşkil ediyor.

"GÜNLÜK 2 TONA YAKIN YEMEK ATIĞI TOPLUYORUZ"

Kaşlı Geçici Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde görevli veteriner hekim Ömer Benli, restoran, özel okullar, resmi kurum ve kuruluşlarla iş birliği yaparak başlattıkları proje sayesinde yemek atıklarının mamaya dönüştürülmesini sağladıklarını ifade etti. Günlük 2 tona yakın yemek atığı topladıklarını belirten Benli, "Bu atıkların bir tonu mama üretim ünitesinde işleniyor ve yaklaşık 400 ila 600 kilogramı mamaya dönüştürülüyor. Mamaları uzun süreli kullanmamız gerekiyorsa fırınlama işlemi yapıyoruz. Özellikle yazın bir hafta dayanan mamalar çok daha iyi oluyor. Mama üretim ünitemizde bir kırma makinesi, 500 litrelik 2 kompost, bir pelet ve bir kurutma makinemiz var" dedi.

KURUMLARA İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI

Yemek atıklarının mamaya dönüştürülme sürecini de anlatan Benli, "Önce, varsa büyük yemek atıklarını makinemizde kırarak, kompost makinesine alıyoruz. Sonra yemeğin içeriği ve sululuk durumuna göre, 12 ile 18 saat arasında bir işlem süreci var. Daha sonra pelet (endüstriyel ürünlerin kurutulup, öğütülmesi) işleminden geçiriyoruz. Günlük tüketilecekse hemen patili dostlara yemek olarak veriliyor. Eğer bir süre bekleyecekse, kurutma makinesinden geçirip fırınlama işlemi yapıyoruz. Bu sayede can dostlarımızın günlük mama tüketimlerini karşılayabiliyoruz" diye konuştu. Yemek atıklarının hayvanların besin ihtiyacını karşılayacak yağ, protein gibi değerlerine uygun bir şekilde ayrıştırılarak kompost makinelerinde işlem gördüğünü vurgulayan Benli, kurumlara iş birliği çağrısında bulundu.

Paylaş :
 
Etiketler :  mersin, büyükşehir belediyesi, mama, tarım

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA