Mersin Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, Meclis Başkanı Mahmut Kutlay ve meclis üyeleriyle bir araya gelen Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, tarımsal üretime yönelik hayata geçirdikleri çalışmaları anlattı. Başkan Özyiğit, Değirmençay Safran Yetiştiriciliği Projesi, Yenişehir Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Arı Merası Projesi, Organik Solucan Gübresi Üretim ve Dağıtımı ile Tarımsal Danışmanlık Hizmeti çalışmaları ile Yenişehir’de tarımsal üretimi desteklediklerini ve fark yaratan işler yaptıklarını söyledi.
“SAFRAN ÜRETİMİ YENİŞEHİR’DE ARTACAK”
Dünyanın en pahalı baharatı olan safranın 3 yıldır Yenişehir’de yetiştirildiğini hatırlatan Başkan Özyiğit, “Tarımsal üretimde zor günler geçiriyoruz. Tarımda doğru işler yapmak gerektiği kaçınılmaz bir gerçek. Biz göreve gelmeden önce üretilen ürünlerin markalaşması ve katma değerli ürünlerin üretilmesini sağlayacak çalışmalar yapacağımızı söylemiştik. Yenişehir ilçemiz en küçük coğrafyaya sahip ilçelerden biri, tarım alanının çok dar olduğu bir ilçe. Yani çok fazla ürünümüz yok. Ama dar alanda yüksek verim sağlanabiliyor. Yani katma değeri yüksek ürün üretme noktasında bir çaba içerisindeyiz. Bu nedenle kentimizde ilk kez safran üretimini gerçekleştirdik. 3 yıldır hasadı yapılıyor, dünyanın en pahalı baharatının Yenişehir’de yetişebildiğini gördük. Gelecekte safran üretimi Yenişehir’de artacak. Emek veren arkadaşlara teşekkür ediyorum, üretim bir emek işidir.” İfadelerini kullandı.
“ZİRAAT MÜHENDİSLERİMİZ ÜRETİCİYLE İÇ İÇELER”
Yenişehir Belediyesi olarak Tarımsal Kalkınma Müdürlüğü kurduklarını ve kırsal mahallelerde çiftçilere danışmanlık hizmeti de verdiklerini söyleyen Başkan Özyiğit, “Kırsal Kalkınma Müdürlüğümüzü kurduk ve yerini de Değirmençay olarak belirledik. Orada ziraat mühendisi arkadaşlarımız çalışıyor, üreticiyle iç içeler. İlçemizde üretim yapan vatandaşlarımıza yönelik başlattığımız tarımsal danışmanlık hizmetimizle ekim ve dikim yöntemleri, budama, hastalık ve zararlılarla mücadele, gübreleme, sulama, hasat ile ilgili destek veriyoruz.” dedi.
“HEM ÜRETİCİNİN EMEĞİNİ HEM DE ÜRÜN KALİTESİNİ KORUYORUZ”
Yenişehir’de üretilen 3 ürünün markalaştığını ve tüketiciyle buluştuğunu belirten Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, “Örnek üretimler yaptık. Markalaşma yolunda bir çabamız oldu. Vatandaş evinin önünde, bir kazanda nar ekşisini yapıyor, sonra da boşaltılmış boş şişeye doldurup satışa sunuyor. Kendi emeğinin karşılığını alamıyor, ucuza satıyor. Vatandaş da diğer tarafta güvenle tüketeceği bir nar ekşisi arıyor. Buradan yola çıkarak Yenişehir’imizde tarımsal kalkınmaya yönelik faaliyetlerde bulanmak, bölgedeki üreticilere destek vermek ve kaliteli ürünleri hemşehrilerimize ulaştırmak amacıyla 2020 yılında Yenişehir Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ni kurduk. Yenişehir Karahacılı Nar Ekşisi, Yenişehir Çavak Portakal Reçeli ve Değirmençay Zeytinyağı adıyla üç ürünümüz kooperatif çatısı altında markalaştı ve tüketicilerle buluştu. Hem üreticinin emeğini hem de ürün kalitesini koruyoruz. Bu ürünleri Türkiye’nin her yerine gönderdik, çok da beğenildi.” diye konuştu.
“BUGÜNE KADAR 120 BİN LİTRE ÜRETEREK, ÇİFTÇİLERİMİZE DAĞITTIK”
Üreterek Yenişehirli çiftçilere dağıttıkları organik solucan gübresi ile ilgili konuşan Başkan Abdullah Özyiğit şunları söyledi: “Tarımda girdi maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle ürettiğimiz organik solucan gübresini tüm kırsal mahallelerimizde çiftçilere ulaştırdık. Bu şekilde hem kimyasal gübre kullanımının azaltılmasını sağlıyor hem de üreticilere destek veriyoruz. Bugüne kadar 120 bin litre üreterek, çiftçilerimize dağıttık. Safran üretiminde bu gübre kullanıldı, organik gübreli alan ile gübre kullanılmayan alan arasında büyük bir fark olduğunu gördük.”
YENİŞEHİR BELEDİYESİ ARI MERASI OLUŞTURUYOR
Türkiye’de bir ilk olan Arı Merası projeleri hakkında Mersin Akdeniz Ziraat Odası Meclisine bilgi veren Başkan Özyiğit, “Arı Merası Projemiz yine Türkiye’de ilklere imza attığımız projelerimizden biri. Değirmençay Mahallemizde orman vasıflı 600 dönüm arazide oluşturuyoruz. Yılın 11 ayı çiçek açacak bitki ve ağaçlar ekiyoruz. Dolayısıyla belki de dünyanın en kaliteli balını elde edeceğimiz bir alan olacak. Yani her alanı doğru kullanmak, doğru değerlendirmek çevreci ve insan yaşamını ve doğayı önceleyen bir yönetim anlayışı sergiliyoruz. Bunun için tarımsal üretim çok kıymetli. Yenişehir Belediyesi olarak vatandaşlarımızın refahını sağlayacak, eşitlik sağlayacak üzerimize vazife olsun, olmasın her alana müdahale edeceğiz. Mersin Akdeniz Ziraat Odası Başkanımız Musa Yılmaz ve Meclis Başkanımız Mahmut Kutlay’a teşekkür ediyorum. ”dedi.
Mersin Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz ise Yenişehir Belediyesinin tarıma ve üreticiye destek noktasında önemli işler başardığına dikkat çekerek, Başkan Özyiğit’e üreticiler adına teşekkür etti. Mersin Akdeniz Ziraat Odası Meclis Başkanı Mahmut Kutlay da Yenişehir Belediyesinin fark yaratan örnek uygulamalarıyla tarımsal üretime katkı sunduğunu söyledi.
Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Mersin’deki pazarcı esnafıyla da bir araya geldi. Başkan Özyiğit, “Haftanın 7 günü 72 noktada, sabahın seherinden itibaren hizmet veren pazarcı esnafımızı ziyaret ettik, görüş ve önerilerini aldık. Mersin Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Abdulhalim Batur ve pazarcılarımıza desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum.” dedi. (Haber Merkezi)