14 Aralık 2025 Pazar



10:18   TOROSLAR BELEDİYESİNDEN KADINLARA ÜCRETSİZ PİLATES DESTEĞİ   10:14   YAPARAK YAŞAYARAK ÖĞRENME MERKEZI ÇOCUKLARı GELECEĞE HAZıRLıYOR   10:11   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ’NİN ARALIK AYI 2. BİRLEŞİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ   15:06   AKDENİZ’DE MOBİLYA, TEKSTİL VE HURDA ATIKLARIYLA MÜCADELE SÜRÜYOR   09:58   KADIN DOSTU KENTLER PROGRAMI’NIN 3. FAZ ÇALIŞMALARI KENTE YANSIMAYA BAŞLIYOR   09:55   BÜYÜKŞEHİR İTFAİYE TEŞKİLATI, MODERN EKİPMANLARLA MÜDAHALE KAPASİTESİNİ GÜÇLENDİRDİ   14:07   MERSİN KAN PORTAKALI COĞRAFİ İŞARET TESCİLİNİ ALDI   14:03   BÜYÜKŞEHİR OLUMSUZ HAVA KOŞULLARINA KARŞI 7/24 GÖREVE HAZIR   10:28   BAĞIMLILIKLA MÜCADELEDE EĞİTİM SEFERBERLİĞİ SÜRÜYOR   16:23   ÖZEL BİREY ANNELERİ BÜYÜKŞEHİR İLE HEM SOSYALLEŞİYOR HEM EL İŞİ ÖĞRENİYOR   10:30   ELİT ATLETLER ULUSLARARASI MERSİN MARATONU’NDA BULUŞUYOR   10:24   BÜYÜKŞEHİR ZABITA EKİPLERİ KENTTE DENETİMLERİNİ SÜRDÜYOR   13:13   YENIŞEHIR BELEDIYESINDEN ÖZEL BIREYLER VE AILELERINE MORAL VEREN ETKINLIK   13:07   BÜYÜKŞEHİR SİNEMA OFİSİ, KADIN RADYOCULARIN HİKAYESİNİ MERSİNLİLERLE BULUŞTURDU   10:38   VATANDAŞLAR DOĞAYLA İÇ İÇE BİR SEZON İÇİN HAZIR   16:45   BAŞKAN YILDIZ’DAN ENGELSİZ YAŞAMA GÜÇLÜ MESAJ: “365 GÜN EMPATİ”   12:14   AKDENİZ BELEDİYESİ’NDEN 2025’TE 500 HANEYE “EVDE TEMİZLİK VE KİŞİSEL BAKIM” DESTEĞİ   12:10   MERSIN ANAMUR İLÇE MÜFTÜLÜĞÜ, 3 ARALıK DÜNYA ENGELLILER GÜNÜ KAPSAMıNDA SOSYAL FARKıNDALıK OLUŞTURMAK AMACıYLA ÇEŞITLI ZIYARET VE ETKINLIKLER DÜZENLEDI.   11:00   MERSIN ESOB BAŞKANLAR KURULU YAPıLDı   09:54   BÜYÜKŞEHİR’DEN 18 ELEKTRİKLİ OTOBÜS İLE MERSİN ULAŞIMINA ÇEVRECİ BİR DOKUNUŞ  
 
 
 
 
Türkiye’nin üretim merkezi Mersin’de örtü altı domateste hasat başladı
   

Yılda ortalama yaklaşık bin 200 ton üretimi olan domatesin şuanda bahçede 6-7 TL’den alıcı bulduğu belirtilirken, savaşlar nedeniyle ürünlerin iç piyasada kaldığı belirtildi

 

Tarih : 22 Kasım 2023 Çarşamba 12:58

Türkiye'nin yaş sebze ve meyve üretiminde merkezi konumda yer alan Mersin'de kış mevsimiyle birlikte örtü altına dikilen domates fideleri büyüdü, hasada başlandı.
Türkiye'nin üretim merkezi Mersin'de yaz kış çeşitli sebze ve meyvelerin hasadı yapılıyor. Kış mevsimine girdiğimiz bugünlerde ülke genelinde en çok domates üretiminin yapıldığı şehirler arasında yer alan Mersin’de örtü altı hasat başladı. Her yıl 1 milyon 200 bin tondan fazla domatesin hasat yapıldığı şehirde 600 bin ton ile Erdemli ilçesi ilk sırada yer alıyor. Açıkta üretiminin ardından yazın örtü altında toprakla buluşan fideler de büyüdü, domatesler kızardı. Kızaran domatesler, üreticiler tarafından özenle toplanarak iç piyasaya gönderilmeye başlandı. Daha önce Rusya-Ukrayna, şuanda ise İsrail'in Filistin'e yönelik başlattığı savaş nedeniyle ihracatta yaşanan sıkıntıdan kaynaklı domates 6-7 TL bandında üreticiden alınmaya başladı. Geçen yıl 10-15 TL bandında giden domatesin 6-7 TL olması üreticiyi etkiledi. Üreticilerde, kendilerinden 7 TL'ye çıkan domatesin marketlerde 30 TL olmasının fazla olduğuna değinerek en azından tüketicinin de ucuz yemesini istedi.

"İhracat kapısının açılması lazım"
Üretici Yusuf Yılmaz,” Örtü altında domates üretimi yapıyoruz. Bu yıl verim gayet güzel. Domatesimizin hasadını yapmaya başladık. İç piyasaya gönderiyoruz. Şu anda ihracat yok. Toplanan domateslerimiz İstanbul, Ankara, İzmir, Gaziantep’in yanı sıra doğu bölgesine de gidiyor. Şu anda Türkiye genelinde sera üretimi olduğu ve ihracat olmadığı için domates üretimi fazla geliyor. İhracat kapısının mutlaka açılması lazım” dedi.
Erdemli’de domates işleyen ve yurt dışına gönderen 2 firma olduğunu ancak İsrail-Filistin savaşı nedeniyle durduğunu aktaran Yılmaz,” Savaşlar nedeniyle ihracat olmadığı için geçen sene 10-15 TL bandında giden domatesin fiyatı şu anda 6-7 lira. Bizden 7 liraya çıkan domatesin bir markette 20 lira olması lazım, tüketiciye de yazık” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin örtü altında domates üretiminde Mersin ve Antalya’nın ilk sıralarda yer aldığına da dikkat çeken Yılmaz, Mersin’de de Erdemli ilçesinde üretilen domateslerin ülkenin yüzde 30’dan fazlasını karşıladığını vurguladı.
Yaklaşık 25 yıldır sebze üzerine üretim yaptığını belirten Muharrem Gür ise” Erdemli domates üretimi üzerine Mersin’in en gelişmiş bölgesi. Bu sene biraz Pazar sıkıntılı görünüyor. Geçmiş yıllarda üretilen domatesler ihracata gidiyordu. Savaş nedeniyle şimdi gitmiyor. Savaş biterse ihracatın açılma umudu var ama bitmezse zor. İhracat konusunda destek bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Paylaş :
 
Etiketler :  mersin, hırsıslık, sanayi

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA