16 Haziran 2025 Pazartesi



01:33   MERSİN EKONOMİ ZİRVESİ İHALESİNDE “ADRESE TESLİM” İDDİASI   17:27   MSK’DA YENI HEDEF AVRUPA KUPASı!   17:26   MERSIN’DE BAYRAM SEFERBERLIĞI: HER ŞEY HAZıR!   17:23    ANAMUR’DA MEMURA TAM TAZMINAT DÖNEMI BAŞLADı   17:21   TEKSTIL SEKTÖRÜNDEKI KRIZ TBMM GÜNDEMINDE   17:19   BAŞKAN YıLDıZ’DAN KURBAN BAYRAMı MESAJı   17:17   BAŞKAN SEÇER’DEN ‘KURBAN BAYRAMı’ MESAJı   17:15   BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT’TEN BAYRAM MESAJı   17:14   AKDENIZ’DE YERLI BUĞDAY HASADı BAŞLADı   17:12   MERSIN’IN HALK PLAJLARı YAZA HAZıR, TATIL KEYFI BAŞLıYOR!   17:08   STRES YÖNETILEBILIR: UZMANDAN HAYAT DENGELEYEN TAVSIYELER   17:05   KURBAN KESIMI KESINLIKLE ÇOCUKLARA IZLETILMEMELI   16:43   BAYRAM SOFRALARıNDA KALP SAĞLıĞıNA DIKKAT   16:41   AÇıKTA SATıLAN YIYECEKLERE DIKKAT!   16:39   MERSIN’IN ENERJI ALTYAPıSı GÜÇLENIYOR   16:38   ZIRAI DONUN YARALARı KOLAY SARıLMAYACAK   16:23   MUT’TA MOTOSIKLET KAZASı: SÜRÜCÜ YARALı   16:22   KADıN KıLıĞıNA GIRIP CINAYET İŞLEDI: VURULMA ANı KAMERADA   16:20   MERSIN’DE DEHŞET ANLARı: ARAÇLARıNı İNSANLARıN ÜZERINE SÜRDÜLER   16:18   ACı HIKÂYE TEKRARLANDı: ANNE VE OĞLU EVDE YARALı BULUNDU  
 
 
 
 
TÜRKİYE’NİN İLK YARI YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATI 1,69 MİLYAR DOLARI AŞTI
   

Türkiye, yılın 6 ayında yaş meyve sebze ihracatını yüzde 17 artırdı

 

Tarih : 12 Temmuz 2023 Çarşamba 15:44

YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATININ YÜZDE 46’SI DOĞU AKDENİZ’DEN

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Gürüz, 2023 yılının ilk yarısında Türkiye’nin yaş meyve ve sebze ihracatının yüzde 17 artışla 1,69 milyar dolar düzeyine ulaştığını, bu performansa Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri tarafından yüzde 46 oranında destek verdiğini açıkladı. Başkan Gürüz, “Yaş meyve sebze sektörünün lideri olan Birliğimiz, 2023 yılının Ocak-Haziran ayları arasında yüzde 17 artışla 779,1 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi” dedi.

Yaş meyve sebze sektörünün milli ekonomiye sağladığı net döviz girdisi, hasat sürecinden paketlemeye, nakliye aşamasından ihracata kadar olan süreçte milyonlarca insana istihdam oluşturması dolayısıyla stratejik önem taşıdığını kaydeden Başkan Gürüz, “Üreticilerimizin alın teri ve emeğinin uluslararası pazarlarda daha yüksek değerlerle karşılık bulması ve Cumhuriyetimizin 100'üncü yılına yaraşır bir gurur tablosu oluşturmak için gecemizi gündüzümüze katarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

“Uzak Doğu ülkeleri başta olmak üzere pazar çeşitliliğini artırmaya çalışıyoruz”

Türk yaş meyve sebze sektörünün ihracatında Bağımsız Devletler Topluluğu, Avrupa Birliği ve Orta Doğu ülkelerinin ağırlıklı olduğunu kaydeden Başkan Gürüz, şunları söyledi:

“Ana pazarlarımızdaki varlığımızı güçlendirirken Uzak Doğu ülkeleri başta olmak üzere pazar çeşitliliğimizi artırmayı hedefliyoruz. Bu hedeflerimize yönelik olarak, çevre dostu olan zirai mücadele yöntemlerinin seçilmesi, hasat ve hasat sonrası işlemler ile ilgili üretici ve hasat işçilerinin eğitilmesi, paketleme ve pazarlama konularında geniş çalışmalar yürütüyoruz. Sektörümüze fayda sağlayacak heyet ve fuarlara katılarak ‘Türk malı kalitelidir’ algısını güçlendirmek için önemli hamleler yapıyoruz.”

En fazla yaş meyve ve sebze ihracatı Rusya, Romanya ve Almanya’ya

Türk yaş meyve ve sebze sektörünün yılın ilk yarısındaki performansını ürün grupları ve ülkelere göre değerlendiren Başkan Gürüz, “Haziran ayında 273 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren sektörümüz, yılın 6 ayında 1 milyar 696 milyon dolar değere ulaştı. Ocak-Haziran ayları arasında 2 milyon 277 bin ton ürünü uluslararası pazarlarda değerlendiren sektörümüzün en fazla ihraç ettiği ürünler domates, mandalina ve biber oldu. Bu dönemde yüzde 32 artışla 326 milyon dolarlık domates, yüzde 35 artışla 228,4 milyon dolarlık mandalina ve yüzde 51 artışla 180,2 milyon dolarlık biber ihraç ettik. Yılın ilk yarısındaki yaş meyve sebze ihracatımızda en büyük pazarlarımız Rusya, Romanya ve Almanya oldu. Rusya’ya yüzde 10 artışla 498,2 milyon dolarlık, Romanya’ya yüzde 42 artışla 180 milyon dolarlık ve Almanya’ya yüzde 26 artışla 156,6 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Söz konusu Suudi Arabistan, Avusturya ve Polonya pazarları ihracat hacminde anlamlı artışlar yakaladığımız ülkeler oldu” diye konuştu.

Yaş meyve sebze ihracatının lideri Mersin

Türkiye’nin yaş meyve sebze ihracatında Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin (AKİB) sorumluluk bölgesinde yer alan illerin etkinliğinin 2023’ün ilk yarısında da artış kaydettiğini vurgulayan Gürüz, “Ocak-Haziran ayları arasında en fazla yaş meyve sebze ihraç eden illerimiz arasında Mersin ilk sırada yer aldı. Yılın ilk yarısında yüzde 17 artış sağlayan Mersin ilimiz, 414,9 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Hatay ilimiz yüzde 10 artışla 250 milyon dolarlık, Adana ilimiz yüzde 30 artışla 89,4 milyon dolarlık, Karaman ilimiz yüzde 141 artışla 13 milyon dolarlık ihracat değerine ulaştı” şeklinde konuştu.

Paylaş :
 
Etiketler :  mersin, doğuakdeniz, yaşmeyvesebzeihracatı, ihracat, ferhatgürüz, bağımsızdevletlertopluluğu, avrupabirliği, ortadoğuülkeleri, rusya, romanya, almanya

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA