1 Mayıs 2024 Çarşamba



19:05   EMEK SÖMÜRÜSÜNE KARŞı: SOKAKTA KAZANACAĞıZ!   19:04   MILLI EĞITIMDEN MILLI OLMAYAN DAVRANıŞ!   12:05   KUYUYA DÜŞEN IŞÇI YARALANDı   11:06   YıLıN ILK ÇEYREĞINDE YAŞ MEYVE SEBZE IHRACATı 963,4 MILYON DOLAR   11:04   KARTVIZITLER TICARI KÖPRÜYE DÖNÜŞÜYOR   11:03   VALI PEHLIVAN, MODEL FABRIKA VE YENILIK MERKEZI’NI ZIYARET ETTI   11:00   LOJISTIK MERKEZI’NIN YOL ÇALıŞMALARı BAŞLADı   10:59   ‘GÖKKUŞAĞıNıN ALTıNDA’ OYUNU ÇOCUKLARLA BULUŞTU   10:57   KADıNLAR YETENEKLERINI KEŞFEDIYOR   10:53   KONTROLDEN ÇıKAN OTOMOBIL KALDıRıMA VURDU, ONA METRELER KALA TıR DEVRILDI   10:48   ‘MAHZEN-35’ OPERASYONLARıNDA 6 AYRı ORGANIZE SUÇ ÖRGÜTÜ ÇÖKERTILDI   10:47   TRAFIĞE KAPALı YOL MOTOSIKLET YARıŞ PISTINE DÖNÜŞTÜ   10:46   MERSIN’DE ARANAN ŞAHıSLARA OPERASYON: 54 TUTUKLAMA   10:14   SERALARDA SıCAK HAVADA ZORLU HASAT   10:12   ULUSLARARASı FILMLER, MERSINLI SINEMASEVERLERLE BULUŞTU   10:10   ÇOCUKLAR BÜYÜKŞEHIRLE HEM EĞLENECEK HEM ÖĞRENECEK   10:09   MTSO, SıFıR ATıK ILE MERSIN’I GELECEĞE HAZıRLıYOR   17:21   ROMANYALı ÖĞRENCILER AKDENIZ’IN ILK VE TEK ÖĞRENME MERKEZINI ZIYARET ETTI   17:19   TARSUS GASTRONOMI MERKEZI, ŞEHRIN GÖZDE MERKEZI HALINE GELDI   13:48   MERSIN’DE ÇAMKESE BÖCEĞINE KARŞı BIYOLOJIK MÜCADELEYE BAŞLANDı  
 
 
 
 
14’ÜNCÜ TURUNÇGİL KONGRESİ MERSİN’DE GERÇEKLEŞECEK
   

Mersin BN Otel’de düzenlenen basın toplantısında konuşan Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz,  Mersin’de bu yıl dünyanın en önemli ve prestijli Turunçgil Kongresinin 14.sü gerçekleşeceğini söyledi.

 

Tarih : 25 Ekim 2022 Salı 14:10

Akdeniz havzasının önemli bir Turunçgil üretim ve ihracat merkezi olan Mersin'de bu yıl dünyanın en önemli ve prestijli Turunçgil Kongresinin 14.sü gerçekleşecek. 6-11 Kasım 2022 tarihinde Mersin/Yenişehir Kongre ve Kültür Merkezi'nde Turunçgil dünyasının bütün paydaşlarını buluşturacak olan bu kongre 6 Kasım 2022 tarihinde başlayacak ve 11 Kasım 2022 tarihine kadar sürecek.

“TURUNÇGİLLER BAŞLI BAŞINA BİR SEKTÖR”

2012 yılında Valencia/İspanya'da yapılan 12. Uluslararası Turunçgil Kongresi'nde ülkemizin ev sahipliği için ilk müracaatlarını gerçekleştirdiklerini ve 13.sü Brezilya'da gerçekleşen kongre esnasında yapılan komite oylama sonucunda ülkemizde yapılmasına oy birliği ile karar verildiğini ifade eden ISC Başkanı Kemal Kaçmaz, “İlk olarak 1968 yılında Amerika"da başlayan bu kongre sonraki yıllarda her dört yılda bir dünyanın muhtelif ülkelerinde gerçekleşmiştir. Bu kongreye ilk kez ülkemizde ev sahipliği yapacağiz ve Turunçgil dünyası olarak bunun heyecanını yaşıyoruz. Türkiye Yaş Meyve Sebze ihracatının % 50 ye varan bir bölümü Turunçgil ihracatı olarak gerçekleşmektedir. Bu tablo bize Turunçgil sektörünün artık bir alt grup olmaktan öte başlı başına bir ana sektör olduğunun göstergesidir.” sözlerini kullandı.

Hatay'dan İzmir'e kadar olan ülkenin kıyı şeridinde üretim ve ihracatı yapılan turunçgillerin dünya turunçgil üretim ve ihracatında önemli bir paya sahip olduğunu ifade eden Kaçmaz, “Türkiye’nin limon üretiminde 6. sırada ihracatında 3. sırada, mandalina üretiminde 3. sırada ihracatında 2. sırada, greyfurt üretiminde 8. sırada ihracatında 2. sırada yer almaktadır. Bu tabloda gösterilmektedir ki Türkiye Turunçgil sektöründe küresel bir oyuncu olarak yer almaktadır ve bu kongre de sektörümüzün gelişmesinin somut ifadesidir.” diye konuştu.

2016 YILINDAN BU YANA HAZIRLANIYORLAR

Dünyanın en önemli turunçgil kongresine 2016 yılından itibaren pandemi şartlarında hazırlandıklarını fakat 2 kez tarihi revize yapmak durumunda kaldıklarını ifade eden Kaçmaz, kongre yürütme kurulu ile birlikte 6-11 Kasım 2022 tarihlerinde yapılması konusunda ortak karar aldıklarını söyledi.

6 Kasım'da açılışı gerçekleşecek olan kongre turunçgil sektörüne çok büyük ivme kazandıracak, sektörün paydaşlarını bir araya getireceğini ve 11 Kasım tarihine kadar genel kurul, olağan oturumlar, atölye çalışmaları, kongre öncesi ve sonrası teknik gezileri ile devam edeceğini söyleyen Kaçmaz,  Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyeleri tarafından yürütülen bilim kurulu çalışmaları başarılı bir şekilde devam ettiğini ve kongreye şu ana kadar 28 farklı ülkeden, 400'e yakın bildiri başvurusu alındığını ve kongrede 7 özel salonda sunumlar gerçekleştirilerek, çalıştay yapılacağını söyledi.

12-13 KASIM’DA NARENCİYE FESTİVALİ GERÇEKLEŞECEK

Dünyada son 6 yılda yapılan bütün çalışmaları en yetkin uzmanlardan öğreneceklerini ve Türkiye’den sonraki sektör gelişmelerini 15. Turunçgil Kongresi olan (2024) Güney Kore'de gerçekleştirilecek kongrede öğreneceklerini ve 2028 yılındaki 16. Kongrenin hangi ülkede olacağını aday ülkeler arasından kongre esnasında yapacağımız komite toplantısında belirleyeceklerini ifade eden Kaçmaz, “Turunçgiller ile ilgili her konuya hitap edecek olan bu kongrede katılımcılar eş zamanlı olarak yapılacak olan EXPO'da paydaşlarını tanıma fırsatı ve kongre sonunda gerçekleşecek olan 12-13 Kasım tarihlerinde geleneksel olarak her yıl yapılan Mersin Narenciye Festivalinde de narenciye sektörü ile ilgili gösterileri izleme fırsatı bulacaklardır. Değerli katılımcılar kongrelerin aynı zamanda turizm sektörü içerisinde ayrı bir yeri var. Kongrede teknik gezilerin yanı sıra kongre öncesi ve sonrasında turistik geziler de bulunmaktadır. Akademisyenlerin, üreticilerin, ihracatçıların ve sektör yatırımcılarının bir araya geldiği bu tür kongreler sektöre yön verir. Bu yüzden biz bu kongreyi çok önemsiyor, sektörümüze katkı sağlamak amacıyla kongre hazırlık komitesiyle özverili bir biçimde çalışıyoruz.” diye konuştu.

Kaçmaz, sözlerini, “Ülkemiz, bölgemiz ve Turunçgil sektörü için hayırlı olması dileği ile tüm paydaşlarımızla birlikte el ele vererek başaralı bir organizasyon gerçekleşmesini temenni ediyorum.” Diyerek tamamladı.

Paylaş :
 
Etiketler :  turunçgilkongresi, mersin, isc, mersinhaber, turunçgil, kemalkaçmaz

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA