31 Mayıs 2024 Cuma



13:07   “3’ÜNCÜ ESENLI ÜZÜM ŞENLIĞI TEMMUZ’DA DÜZENLENECEK”   11:50   ANEMURIUM ANTIK KENTI ’UNESCO’ DÜNYA MIRASı LISTESINE TEKLIF EDILECEK   11:48   BAŞKAN SEÇER, FORD TRUCKS BAYI AÇıLıŞı’NA KATıLDı   11:47   ÜZÜM BAĞLARıNıN KURAKLıĞA KARŞı DIRENCINI ARTıRACAK MALZEME ÜRETTILER   11:45   İLAÇLAMA EKIPLERI SAHADA   11:44   BAŞKAN YıLDıZ, ÜRETICI VE KÖYLÜ PAZARıNı GEZDI   11:43   MERSIN’DE ’ULUSLARARASı ÇATıŞMA KURBANı MASUM ÇOCUKLAR GÜNÜ’ ETKINLIĞI DÜZENLENDI   11:42   AFRIKALı ÖĞRENCILER FILISTIN HALKıNA DESTEK IÇIN ’DAPKE’ DANSı YAPTı   11:36   YENIŞEHIR BELEDIYESI AĞAÇLANDıRMA ÇALıŞMALARıNı SÜRDÜRÜYOR   11:27   MERSIN’DE IŞ YERINDE ÇıKAN YANGıN SÖNDÜRÜLDÜ   11:26   GıDA ZEHIRLENMESI IDDIASı: 83 IŞÇI TABURCU OLDU   11:25   MSK GÖZÜNÜ ŞAMPIYONLUĞA DIKTI   11:43   ATHİB BAŞKANı DOĞAN, AKİB’IN YENI KOORDINATÖR BAŞKANı OLDU   11:42   “PAMUKLUK BARAJı İSALE HATTı PROJESI 2026 YıLıNDA TAMAMLANACAK”   11:39   İSKENDERUN TSO’DAN TARSUS TSO’YA ZIYARET   11:37   MEZOPOTAMYA’DA MERSIN RÜZGARı ESTI   11:34   “NEFES ALAN BIR TOROSLAR HEDEFINDEYIZ”   11:33   AMATÖR BALıKÇı, ZıPKıNLA YAKLAŞıK 6 KILOLUK BALON BALıĞı AVLADı   11:31   MERSIN’DE SANAT HER ILÇEYE ULAŞıYOR   11:29   YENIŞEHIR BELEDIYESININ IŞ BIRLIĞI IÇERISINDE OLDUĞU PROJEYE TÜBİTAK’TAN DESTEK  
 
 
 
 
‘KALE’ TOHUMLARI TOPRAKLA BULUŞTU
   

Mersin ilçelerinden Tarsus Belediyesi’nin yerli üretimi teşvik etmek amacıyla başlattığı yerli tohum atağı Damlama ve Kulak’tan sonra Alifakı Mahallesi’nde devam etti. Yapılan mısır tohumu ekimiyle beraber ata tohumu projesi Tarsus’ta hızla yayılıyor.

 

Tarih : 12 Nisan 2021 Pazartesi 13:15

Mersin ilçelerinden Tarsus Belediyesi’nin yaptığı işbirliği çalışmalarıyla çiftçinin toprağında hayat bulan yerli tohumlar yeni yerlerin eklenmesiyle her geçen gün yayılmaya devam ediyor.

Tarsus Belediyesi, Tarımsal Araştırma Enstitüleri tarafından ortaya konan tarımsal yeniliklerin çiftçilere ulaştırılması ve yaygınlaştırılması amacıyla yürütülen projenin sürdürülebilirliğini sağlamak adına proje ortağı Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile birlikte Alifakı Mahallesinde 5 dönümlük alana yerli tohum mısır çeşidi olan “kale” tohumlarının ekimini sağladı.

Tarsus Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü Nadir Ernariçi, Ziraat mühendisi Mehmet Özer, müdürlük görevlileri ve Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Ziraat Yüksek Mühendisi Celal Kalebaş gözetiminde yörenin çiftçisi Şükrü Özer’e teslim edilen yerli tohum mısır çeşidi olan “Kale” tohumları toprakla buluşturuldu.

“YERLİ TOHUMDA VERİM YÜKSEK ÇİFTÇİLER MEMNUN”

Yerli ve milli tarımı teşvik etmek amacıyla başlattıkları yerli tohum atağının yaygınlaşarak başarıyı yakaladığını dile getiren Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan; “Yerli tohumda verim yüksek, çiftçiler memnun bu da yerli üretimin yayılması açısından başarıyla ilerlediğimizi gösteriyor. Bu kapsamda yerli tohumların yayılış ve talep hızına baktığımızda çiftçilerimiz arasında yerli tohuma taleplerin arttığını söyleyebiliriz. Yerli tohum için yaptığımız işbirliği çalışmaları kapsamında da çiftçimize toprak analizinden tutun da yerli tohumların hasat dönemine kadar olan takip ve bakımını da yapıyoruz. Bu süreçte bitki hastalıklarıyla mücadele de dâhil çiftçilerimiz için belediye olarak üzerimize düşen görevi yapmaya her zaman için hazırız” ifadelerini kullandı.

“DOĞU AKDENİZ TARIMSAL ARAŞTIRMALAR ENSTÜTİSİ

Yerli tohum mısır çeşidi olan “Kale” mısır tohumlarını toprakla buluşturmak için toprak gübreleme hazırlığının da yapıldığını dile getiren Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Enstütisi Yüksek Mühendisi Celal Kalebaş, “Kale Çeşidi, Domates Sarımsak Araştırması Müdürlüğümüze ait yerli bir çeşit olup Tarsus Belediyesi ile yapılan protokol kapsamında çiftçimizin tarlasına ekimini gerçekleştirdik. Bundan sonraki aşamalarda ise gübreleme, aşılama, çapalama ve daha sonra sulamaları falan takip edildikten sonra hasat zamanında yine belediyemizle beraber takip edeceğiz. Bu tohumumuzun özelliklerinden bahsedecek olursak; Türkiye ortalaması dekara 1590 kilogram verimi var yani diğer çeşitlere göre verimi daha yüksek. Çiftçilerimizin yerli ve milli tohumlarımız varken yabancı tohumlara olan taleplerini azaltmalarını istiyoruz” diyerek yerli tohumları deneyen üreticilerin sonuçtan memnun kalacaklarına garanti verdi.

Tarlasına “Kale” mısır tohumlarını eken çiftçi Şükrü Özer, Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan’a yerli tohumlara verdiği önemden ötürü teşekkür ederek,” Bu çalışmanın gelişip genişlemesiyle birlikte dışarıya bağımlılığımızı azaltır. Kendi tohumumuzu üretmek daha güzel, en verimli şekilde hasadımızı yapmayı umut ediyoruz. Belediyemizin böyle bir projede yer alıp bizi desteklemesi bizleri memnun etti” ifadelerini kullandı.

Tarsus Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü Nadir Ernariçi ise “Lama yasası ile yapmış olduğumuz protokol kapsamında yerli mısır çeşitlerimiz Kale kaleyi ekimini burada gerçekleştiriyoruz. Çiftçimizin önderliğinde yapılan çalışmalarımızı da sonuçlarını hasat zamanında göreceğiz. Bu çalışma yerli ve milli çeşitlerimizin tanıtımı ve yaygınlaştırılmasına yönelik atılmış cesur adımlardır” şeklinde konuştu.

 

Paylaş :
 
Etiketler :  tarsus, ata, tohumu, kale, yerli, üretici

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA