16 Haziran 2025 Pazartesi



01:33   MERSİN EKONOMİ ZİRVESİ İHALESİNDE “ADRESE TESLİM” İDDİASI   17:27   MSK’DA YENI HEDEF AVRUPA KUPASı!   17:26   MERSIN’DE BAYRAM SEFERBERLIĞI: HER ŞEY HAZıR!   17:23    ANAMUR’DA MEMURA TAM TAZMINAT DÖNEMI BAŞLADı   17:21   TEKSTIL SEKTÖRÜNDEKI KRIZ TBMM GÜNDEMINDE   17:19   BAŞKAN YıLDıZ’DAN KURBAN BAYRAMı MESAJı   17:17   BAŞKAN SEÇER’DEN ‘KURBAN BAYRAMı’ MESAJı   17:15   BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT’TEN BAYRAM MESAJı   17:14   AKDENIZ’DE YERLI BUĞDAY HASADı BAŞLADı   17:12   MERSIN’IN HALK PLAJLARı YAZA HAZıR, TATIL KEYFI BAŞLıYOR!   17:08   STRES YÖNETILEBILIR: UZMANDAN HAYAT DENGELEYEN TAVSIYELER   17:05   KURBAN KESIMI KESINLIKLE ÇOCUKLARA IZLETILMEMELI   16:43   BAYRAM SOFRALARıNDA KALP SAĞLıĞıNA DIKKAT   16:41   AÇıKTA SATıLAN YIYECEKLERE DIKKAT!   16:39   MERSIN’IN ENERJI ALTYAPıSı GÜÇLENIYOR   16:38   ZIRAI DONUN YARALARı KOLAY SARıLMAYACAK   16:23   MUT’TA MOTOSIKLET KAZASı: SÜRÜCÜ YARALı   16:22   KADıN KıLıĞıNA GIRIP CINAYET İŞLEDI: VURULMA ANı KAMERADA   16:20   MERSIN’DE DEHŞET ANLARı: ARAÇLARıNı İNSANLARıN ÜZERINE SÜRDÜLER   16:18   ACı HIKÂYE TEKRARLANDı: ANNE VE OĞLU EVDE YARALı BULUNDU  
 
 
 
 
ÖZDEMİR: “TÜRKİYE’DE EN FAZLA GIDA İSRAFI SEBZE VE MEYVELERDE YAŞANIYOR”
   

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, Türkiye’de her yıl 18,8 milyon ton gıdanın çöpe gittiğini belirterek, en fazla israfın sebze ve meyvelerde yaşandığını söyledi. Özdemir, sorunun çözümü için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Ulusal Strateji Belgesi ve Eylem Planı çerçevesinde el ele verilmesi gerektiğine dikkat çekti.

 

Tarih : 18 Mart 2021 Perşembe 13:52

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Özdemir, yaptığı açıklamayla gıda israfına dikkat çekti. Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi sürecinde üç önemli konunun öne çıktığını belirten Özdemir, bunları tarım ve gıda sektörünün stratejik değeri, dünya çapında gıda arz zincirinin devamlılığı ve gıda arz güvenliği olarak sıraladı. Özdemir, “Gıda israfı, gıda kaybı ve gıda güvenliği gibi kavramlar günümüzde artık çok daha fazla gündemde kalmaya başladı. Çünkü gıda kayıpları ve israfı, açlık ve yetersiz beslenme ile birlikte küresel sorunlar arasında ilk sırada yer almaktadır” dedi.

“DÜNYA GIDA TALEBİNDE 30 YILDA YÜZDE 60’LIK ARTIŞ ÖNGÖRÜLÜYOR”

Günümüzde 850 milyon insanın yetersiz beslenme ile mücadele ettiğine dikkat çeken Özdemir, “Diğer yandan, 670 milyondan fazla yetişkin ve 140 milyon genç ise obezite sorunu yaşamaktadır. Dünya nüfusu bugün 7,8 milyar seviyesinde. 2050 yılında ülkemiz nüfusunun 100 milyona, dünya nüfusunun ise 10 milyar kişiye dayanması beklenmektedir. Dolayısıyla önümüzdeki 30 yılda dünya gıda talebinde yüzde 60'lık bir artış gereksinimi öngörülmektedir” diye konuştu.

“ÜLKEMİZDE HER YIL 18,8 MİLYON TON GIDA ÇÖPE GİDİYOR”

Bu noktada ilk sorunun ‘gıda kaybı’ olarak ortaya çıktığına işaret eden Özdemir, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, hasat sonrası işleme, depolama, taşıma ve dağıtım sürecinde, üretilen toplam gıdada yüzde 14 kayıp yaşandığını kaydetti. Gıda israfının ise perakende satış ve tüketim aşamasında oluştuğunu ifade eden Özdemir, “Satış ve tüketim aşamasında toplam üretilen gıdanın üçte birlik bölümü israf edilmektedir. Bu ise 1,3 milyar ton gıdaya tekabül etmektedir. Türkiye açısından incelendiğinde en fazla gıda kaybı ve israfı meyve ile sebzelerde yaşanmaktadır. Bu rakam da ülkemizde üretilen toplam meyve ve sebzelerin yüzde 50'sine denk gelmektedir. Ayrıca günlük olarak 4,9 milyon adet ekmek israf edildiği gibi hizmet sektöründe işletme başına yılda 4,2 ton gıda, iki bin litre içecek israfı gerçekleşmektedir. Sonuç olarak ülkemizde her yıl 18,8 milyon ton gıda çöpe gitmektedir” ifadelerini kullandı.

“ULUSAL STRATEJİ BELGESİ VE EYLEM PLANI İÇİN EL ELE VERMELİYİZ”

Bu sorunların önüne geçilmesi amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 100’e yakın eylemi kapsayan “Ulusal Strateji Belgesi ve Eylem Planı” hazırlandığını anımsatan Özdemir, “Bakanımızın bu konuya ilişkin yaptığı; ‘İlk amacımız gıdada kayıp ve israfı önlemek. İkinci amacımız, mümkünse gıdayı kurtarmak ve yeniden dağıtmak. Üçüncü amacımız, insani tüketimi eğer mümkün değilse, hayvan yemi olarak kullanmak. Son olarak da atık gıdanın geri dönüşümünü sağlamak’ vurgusunun çok önemli olduğunu düşünüyorum” dedi. Pandemi sürecinde gıda kayıpları ve israfının olumsuz etkilerinin daha iyi anlaşıldığını söyleyen Özdemir, “ Doğal kaynakların kısıtlı olduğu ve nüfusun hızla artmasının beklendiği önümüzdeki yıllarda, gıda kayıpları ve israfını azaltmanın en öncelikli sorumluluklarımızdan biri olduğu kanaatindeyim. Ülkemizin tüm dinamikleri olarak bu sorumluluğu benimsediğimiz ve bakanlığımızın belirlediği yol haritası için el ele verdiğimiz takdirde bu konuda önemli mesafe kat ederek birçok ülke için de örnek model olacağımız fikrindeyim” şeklinde konuştu.

Paylaş :
 
Etiketler :  mersin, abdullah özdemir, gıda, israf

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA