16 Ekim 2025 Perşembe



14:29   MSK ERKEK BASKETBOL TAKıMı AVRUPA’DAKI ILK GALIBIYETINI KAZANDı   14:20   MERSIN ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNDE IŞÇI ALıMı KURASı TAMAMLANDı   12:14   TARSUS’TA KADıN ÜRETICILERE FIDAN DESTEĞI   12:10   KADıN ÜRETICILERIN EL EMEĞI ÜRÜNLERI ’HASAT PAZARı’NDA   12:06   MERSIN’DE JANDARMA PERSONELI ÇOCUKLARLA ETKINLIK YAPTı   12:02   MERSIN’DE KAMYON KAZASı : 2 YARALı   11:30   BAŞKAN SEÇER, "TARIHI BINALARıN RESTORASYONU IÇIN SEVEREK BÜTÇE AYıRıYORUZ"   11:03   SEÇER: "ÜRETIM, BIR TOPLUMUN HER ŞEYI, GELECEĞI, BAĞıMSıZLıĞıDıR"   09:56   MERSIN’DE 670 IŞLETME DENETLENDI, 274’ÜNE IŞLEM YAPıLDı   14:52   MERSIN’DE HAVA KARGO ILE IHRACATÇıYA SUNULAN IMKANLAR TANıTıLDı   12:14   MERSIN’DE 4 YENI ACIL SAĞLıK HIZMETLERI ISTASYONU IÇIN PROTOKOL IMZALANDı   12:10   TÜGAP BAŞKANı ALKıŞ: "SIGORTASıZ ARAÇLAR, TRAFIKTEKI GÖRÜNMEZ TEHLIKE"   12:02   GÖKSU DELTASı’NDA MAVI YENGEÇ AVCıLARı YAKALANDı   11:56   MERSIN’DE ARANAN 14 HÜKÜMLÜ YAKALANıP CEZAEVINE TESLIM EDILDI   11:52   AKDENIZ’DE SOKAKLAR YENILENIYOR   10:38   PLANETARYUMLARıN 100. YıLı MERCAN’DA KUTLANDı   10:33   MERSIN’DEKI IŞÇI SERVISI KAZASıNDA ÖLÜ SAYıSı 7 OLDU   10:27   MERSIN’DE ANNELERE MADDE BAĞıMLıLıĞıYLA MÜCADELE EĞITIMI   10:17   MERSIN’DE TRAFIK KAZASı:2 YARALı   16:19   MERSIN’DE 6 IŞÇININ ÖLDÜĞÜ KAZADA EHLIYETSIZ SÜRÜCÜ TUTUKLANDı  
 
 
 
 
Mersin’deki zehirli türler nereye kayboldu?
   

Türkiye’nin önemli turizm bölgelerinden Mersin’de, önceki yıllara kadar sürekli artış gösteren uzun dikenlere sahip zehirli denizkestanelerinin yoğunluğu son dönemlerde bir anda düştü. Geçmiş yıllarda 18 metrekarelik bir birim alanda yapılan ilk dalışta 34, ikinci dalışta 37 adet tespit edilen denizkestaneleri, bu yıl 500 metrekarelik alanda bire kadar düştü. Öte yandan, zehirli aslan balığı popülasyonunda da ciddi oranda azalma olduğu belirtildi.

 

Tarih : 25 Ağustos 2025 Pazartesi 11:32

321 kilometre Akdeniz'e kıyısı olan Mersin'de doğal ve yapay resiflerde popülasyon kuran istilacı zehirli uzun dikenli deniz kestanesinin türler arası rekabet ilişkilerinin belirlenmesi amacıyla 4 yıl önce proje başlatıldı. Bu çerçevede Mersin Üniversitesi (MEÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Proje Koordinatörü Prof. Dr. Deniz Ayas ile birlikte oluşturulan ekip birçok çalışma gerçekleştirdi. Geçtiğimiz yıllarda yapılan çalışmalarda istilacı tür dikenli deniz kestanesinin yayılım hızı yüzde 108 olarak belirlenmişti. 18 metrelik dar alanda ilkinde 34, ikincisinde 37 adet çıkan dikenli kestaneler, bu sene 500 metrekarelik alanda yapılan çalışmada 1'e kadar düştü. Yapılan çalışmayla yayılım hızı neredeyse yok denecek az olması dikkat çekti. Popilasyonu geçmiş yıllarda ciddi oranda artan zehirli aslanbalığının artık eskisi kadar çok olmadığı, bunun deniz kestanesiyle alakalı olabileceği kaydedildi.

"ŞU ANDA BİR YA DA İKİ DENİZKESTANESİYLE KARŞILAŞIYORUZ"

Dikenli denizkestanesiyle ilgili çalışmaların devam ettiğini belirten Prof. Dr. Deniz Ayas, Kızkalesi'nden Aydıncık'a kadar geçmişte yoğun şekilde istilacı türün olduğuna vurgu yaptı. Prof. Dr. Ayas," Toplanma baskısı ve çevresel stres nedeniyle artık uzun dikenli denizkestanesi eskisi kadar yok" dedi. Denizkestanelerinin yokluğunun ekosistem açısından sorun oluşturduğuna değinen Prof. Dr. Ayas, "Uzun dikenli denizkestaneleri Akdeniz'de roller üstlenmişti. Otçul beslenme gösterdiği için kayalar üzerindeki yosunları temizleyerek birçok sünger ve mercan için kayalar üzerinde yerleşim alanı açıyordu. Uzun dikenli kestanelerin yoğun bulunduğu kayalık dip habitatlarının daha renkli bir hale dönüşmeye başladığını gözlemlemiştik. Bu türün yok olması ya da azalmasını olumlu olarak değerlendirmiyoruz. Uzun dikenli kestaneler Akdeniz'e ilk geldiğinde sayıları çok arttı, ancak sonrasında önemli fonksiyonel roller üstlenmişti. Bu anlamda azalmasının nedenlerini de inceliyoruz" diye konuştu.

"ASLAN BALIĞI, DENİZKESTANESİYLE BAĞLI OLARAK AZALMIŞ OLABİLİR"

Kalıntı olarak nerelerde varlar diye saha taramasını da yaptıklarının altını çizen Ayas, daha önce birim alanda 30'dan fazla, şu anda ise ya bir ya da iki denizkestanesi gözlemlediklerini söyledi. Akdeniz'de dalışlar yaparak biyo çeşitliliği incelediklerini aktaran biyoloji öğretmeni ve dalış eğitmeni Dr. Ertuğrul Çete, aslan balığı üzerine tez hazırladığını ve 2014-2016 yılları arasında oldukça fazla olduğunu, son 2 yıldır ise ciddi bir azalma yaşandığını kaydetti. Aslan balığının zehirli olması nedeniyle önem arz ettiğini belirten Çete, "Aslan balıkları, uzun dikenli denizkestanelerinde yaşayan kardinal balıklarıyla besleniyordu. Uzun dikenli denizkestanesinin azalmasına bağlı olarak azalmış olabilir. Neden azaldığını inceliyoruz. Dalışlarımıza devam ederek onları takip ediyoruz. İlk yaptığımız dalışlarda çok yoğun aslan balığı ve denizkestanesine rastlarken, şu anda büyük alanlarda bir tane görürsek fotoğraflıyoruz" şeklinde konuştu. (iha)

Paylaş :
 
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 



  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA