Anamur’da pekmez mesaisi başladı


Tarih : 21 Ağustos 2025 Perşembe 12:37

Mersin’in Anamur ilçesine bağlı Yukarı Kükür köyünde üzüm hasadının tamamlanmasının ardından geleneksel pekmez yapımı başladı.

Necdet TAŞ

Anamur’un verimli topraklarında yetişen üzümler, yaz sonunun gelmesiyle birlikte toplanarak pekmez üretimi için hazırlanıyor. Aileler sabahın erken saatlerinde üzüm bağlarında topladıkları üzümleri evlerinin avlusuna getirip büyük kazanlarda kaynatmaya başlıyor. Geleneksel yöntemlerle yapılan pekmez, hem doğal yapısı hem de besleyici özellikleriyle tercih ediliyor. Yöre halkı, özellikle keçiboynuzu ve karadut ile de pekmez üretimi yaparak farklı tatlar ortaya koyuyor. Üzüm pekmezi yapımında ilk olarak üzümler ezilerek suyu çıkarılıyor. Elde edilen üzüm suyu, "pekmez toprağı" adı verilen özel bir toprakla bir süre dinlendiriliyor. Daha sonra süzülen şıra, büyük kazanlarda odun ateşiyle saatlerce kaynatılarak koyulaştırılıyor.



Etiketler :




Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.


 



ANASAYFA
HABER ARŞİVİ
KÜNYE
İLETİŞİM
MASAÜSTÜ GÖRÜNÜM

mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden
yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA