17 Mart 2026 Salı



16:11   TOROSLAR’DA PARK VE YEŞİL ALANLAR BAKIMDAN GEÇİYOR   15:30   YENIŞEHIR’DE ÜRETICIYE ‘ON NUMARA’ HIZMET ÇIFTÇIYE ÜCRETSIZ SOLUCAN GÜBRESI DESTEĞI   12:14   ANAMUR’DA HANIMLARA ÖZEL KADİR GECESİ PROGRAMI DÜZENLENDİ   12:11   MERSİN BÜYÜKŞEHİR, “YAŞLI DESTEK HİZMETLERİ” İLE YAŞ ALMIŞLARIN EVİNDE BİR SES OLUYOR    12:05   ANAMUR’DA HAFIZLAR İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU   11:59   MERSİN BÜYÜKŞEHİR’İN MUTFAK ATÖLYESİ ÇOCUKLARA YENİ BECERİLER KAZANDIRIYOR   10:35   ANAMUR’DA RAMAZAN BULUŞMASı: İL MÜFTÜSÜ MUSTAFA TOPAL DIN HIZMETLERINI YERINDE İNCELEDI   17:10   YENIŞEHIR HALK KART ARALıK AYı ÖDEMELERI HESAPLARA AKTARıLDı   17:07   AKDENIZ BELEDIYE SPOR U-14 FUTBOL TAKıMı TÜRKIYE ŞAMPIYONASı YOLUNDA   17:03   AKDENİZ BELEDİYESİ TENİS KURSU GENÇ YETENEKLER YETİŞTİRİYOR   16:58   BAŞKAN YILDIZ, ÇALIŞMA ARKADAŞLARIYLA İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU   15:42   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN DENİZİ KİRLETEN GEMİYE 13 MİLYON 187 BİN 913 TL CEZA   15:40   BÜYÜKŞEHİR EMEKLİ EVLERİNDE YENİ YIL COŞKUSU YAŞANDI EMEKLİ EVİ ÜYELERİ, YENİ YILA BÜYÜKŞEHİR’LE ‘MERHABA’ DEDİ    15:37   BÜYÜKŞEHİR YENİ YILDA KAYNAR İKRAMIYLA MERSİNLİLERİN İÇİNİ ISITTI   15:35   MEDEKA VE TADEKA’DAN KENT KÜLTÜRÜNE KATKI   15:31   BAŞKAN SEÇER VE MERAL SEÇER, BOZYAZILI YURTTAŞLARLA İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU   15:27   BÜYÜKŞEHİR’DEN ÖZEL GEREKSİNİMLİ BİREYLER İÇİN MAHREMİYET EĞİTİMİ   15:24   BAŞKAN SEÇER, SPOR PARK TARSUS YERLEŞKESİ’NDE İNCELEMELERDE BULUNDU   15:21   BAŞKAN YILDIZ, “TOROSLAR, MERSİN’DE SPORUN BAŞKENTİ OLACAK”   15:16   MERSIN’IN GELECEĞI BU HAVZADA YEŞERIYOR YENIŞEHIR’DE ‘EKOLOJIK TARıM’ HAMLESI 10 BIN TıBBI VE AROMATIK BITKI TOPRAĞA EKILDI  
 
 
 
 
AKİB’ten 1,3 milyar dolarlık ihracat!
   

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı Veysel Memiş, temmuz ayında 1 milyar 305 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini açıkladı. Temmuz ayında AKİB’e bağlı 8 Birlikten 4’ünün ihracatta artış sağladığını kaydeden Başkan Veysel Memiş, “En fazla ihracat değerlerine kimyevi maddeler, demir ve demir dışı metaller ile hububat, bakliyat sektörlerinde ulaşırken en fazla ihracat artışlarını ise hazır giyim ve konfeksiyon, su ürünleri ve hayvansal mamuller ile mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörlerinde gerçekleştirdik” dedi.

 

Tarih : 5 Ağustos 2025 Salı 12:28

İhracatta belirlenen hedeflerin yakalanabilmesi için tüm sektörlerin pozitif katkı verdiği bir tablonun oluşması gerektiğini vurgulayan Veysel Memiş, enflasyondaki düşüş eğilimiyle faiz indirimlerinin devamının uluslararası pazarlarda rekabetçiliğin yeniden güçlendirilmesine katkı sağlayacağını kaydetti.

KİMYEVİ MADDELER LİDER, HAZIR GİYİM REKOR KIRDI

AKİB’in temmuz ayı ihracatını Birliklere göre değerlendiren Başkan Veysel Memiş, “Temmuz ayında Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz 380,2 milyon dolar değerle en fazla ihracat gerçekleştiren birliğimiz oldu. Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliğimiz 367 milyon dolar ihracatla ikinci, Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz ise 156 milyon dolar ihracatla üçüncü oldu. Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğimiz 102,7 milyon dolar, Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliğimiz 91 milyon dolar, Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğimiz ise 60,4 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliğimiz 48,5 milyon dolarlık ihracata imza atarken Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliğimiz ise 46 milyon dolarlık ihracat değerine ulaştı” dedi. Temmuz ayında ihracat hacminde en güçlü artışı yüzde 53 ile Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin gerçekleştirdiğini açıklayan Başkan Veysel Memiş, Su Ürünleri ve Hayvansal Mamullerde yüzde 21, Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünlerinde yüzde 14 ve Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamullerinde ise yüzde 13 oranında artış sağladıklarını belirtti.

“BİRLEŞİK DEVLETLER’E İHRACATIMIZI YÜZDE 90 ARTIRDIK”

AKİB’in ana pazarlarının Ortadoğu ülkeleriyle Avrupa ve Rusya olduğunu hatırlatan Başkan Veysel Memiş, “Irak her zaman olduğu gibi bu dönemde de 109,4 milyon dolarlık değer ile en fazla ihracat yaptığımız ülke oldu. Bir önceki yılın aynı dönemine göre ihracatımızı yüzde 90 artırdığımız Amerika Birleşik Devletleri, 85,4 milyon dolar değerle ikinci olurken, ihracatımızı yüzde 100 artırdığımız Romanya 71,2 milyon dolar değer ile üçüncü sıraya yerleşti” dedi. Amerika Birleşik Devletleri’nin Türk ürünlerine yüzde 15 gümrük vergisi uygulamaya başladığını dile getiren Veysel Memiş, “Amerika çok büyük bir pazar. İhracat artışımız bu pazarın ürünlerimize ilgisini açıkça ortaya koyuyor. Bu konuda ticaret diplomasisiyle elde edilecek kazanımlarla kur-maliyet dengesi ihracatta rekabetçiliğimizi destekleyecek seviyelere gelirse bu pazardan çok daha fazla pay alabiliriz” diye konuştu. Dünya pazarlarında potansiyel fırsatları en iyi şekilde değerlendirmek için çabalarını artırdıklarını kaydeden Başkan Veysel Memiş, bu dönemde Belçika pazarında bir önceki yılın aynı dönemine göre ihracatı yüzde 119, Suriye pazarında yüzde 76, Fas pazarında ise yüzde 41 oranında artırdıklarını kaydetti.

Paylaş :
 
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2026 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA