16 Aralık 2025 Salı



17:06   BAŞKAN SEÇER, ŞEHZADELER BELEDİYE BAŞKANI GÜLŞAH DURBAY’IN MANİSA’DAKİ CENAZE TÖRENİNE KATILDI   13:06   BÜYÜKŞEHİR, AKOB İLE BİRLİKTE KENTİN KÜLTÜR POLİTİKALARINA IŞIK TUTTU   12:59   BAŞKAN SEÇER, TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI MERSİN ŞUBESİ’NİN 71. YIL KUTLAMA GECESİNE KATILDI   12:50   MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN SİLİFKE’DE TOPLU AÇILIŞ   12:33   BAŞKAN SEÇER, ‘SÜT SOĞUTMA TANKI DAĞITIM TÖRENİ’NE KATILDI   10:18   TOROSLAR BELEDİYESİNDEN KADINLARA ÜCRETSİZ PİLATES DESTEĞİ   10:14   YAPARAK YAŞAYARAK ÖĞRENME MERKEZI ÇOCUKLARı GELECEĞE HAZıRLıYOR   10:11   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ’NİN ARALIK AYI 2. BİRLEŞİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ   15:06   AKDENİZ’DE MOBİLYA, TEKSTİL VE HURDA ATIKLARIYLA MÜCADELE SÜRÜYOR   09:58   KADIN DOSTU KENTLER PROGRAMI’NIN 3. FAZ ÇALIŞMALARI KENTE YANSIMAYA BAŞLIYOR   09:55   BÜYÜKŞEHİR İTFAİYE TEŞKİLATI, MODERN EKİPMANLARLA MÜDAHALE KAPASİTESİNİ GÜÇLENDİRDİ   14:07   MERSİN KAN PORTAKALI COĞRAFİ İŞARET TESCİLİNİ ALDI   14:03   BÜYÜKŞEHİR OLUMSUZ HAVA KOŞULLARINA KARŞI 7/24 GÖREVE HAZIR   10:28   BAĞIMLILIKLA MÜCADELEDE EĞİTİM SEFERBERLİĞİ SÜRÜYOR   16:23   ÖZEL BİREY ANNELERİ BÜYÜKŞEHİR İLE HEM SOSYALLEŞİYOR HEM EL İŞİ ÖĞRENİYOR   10:30   ELİT ATLETLER ULUSLARARASI MERSİN MARATONU’NDA BULUŞUYOR   10:24   BÜYÜKŞEHİR ZABITA EKİPLERİ KENTTE DENETİMLERİNİ SÜRDÜYOR   13:13   YENIŞEHIR BELEDIYESINDEN ÖZEL BIREYLER VE AILELERINE MORAL VEREN ETKINLIK   13:07   BÜYÜKŞEHİR SİNEMA OFİSİ, KADIN RADYOCULARIN HİKAYESİNİ MERSİNLİLERLE BULUŞTURDU   10:38   VATANDAŞLAR DOĞAYLA İÇ İÇE BİR SEZON İÇİN HAZIR  
 
 
 
 
Mersin Üniversitesi, kendi enerjisini üretiyor
   

Mersin Üniversitesi, Dünya Bankası destekli ‘Kamu Binalarında Enerji Verimliliği’ (KABEV) projesi kapsamında kendi enerjisini üreten Türkiye’deki ilk üniversite oldu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen projede güneş enerjisi santralleri kurularak yıllık 60 milyon TL tasarruf hedefleniyor.

 

Tarih : 31 Temmuz 2025 Perşembe 10:42

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ortaya koyduğu ‘net sıfır emisyon' hedefi doğrultusunda hayata geçirilen proje ile Mersin Üniversitesinin Mimarlık Fakültesi, hastane, Tıp Fakültesi Dekanlığı gibi ana hizmet binalarında enerji verimliliği artırıldı. Ayrıca otoparkların üzeri güneş enerjisi panelleriyle donatılarak hem temiz enerji üretildi hem de alanlar verimli şekilde kullanıldı. Üniversite Rektörü Prof. Dr. Erol Yaşar, sürdürülebilir gelecek hedefiyle yürütülen çalışmalar kapsamında, Mimarlık Fakültesi, Tıp Fakültesi Dekanlığı, hastane binası gibi önemli yapılar için enerji verimliliği yatırımlarının hayata geçirildiğini belirtti. Otomasyon sistemleri ve yenilenen ısıtma-soğutma altyapısıyla yıllık yüzde 40 oranında enerji tasarrufu sağlandığını vurgulayan Yaşar, yalnızca son birkaç ayda 1 milyon 919 bin kWh elektrik üretildiğini ve bunun üniversiteye 11 milyon TL ekonomik katkı sunduğunu söyledi.

"60 milyon TL'lik bir tasarruf öngörülmektedir"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde belirlenen ‘net sıfır emisyon' hedefleri doğrultusunda, sürdürülebilir bir gelecek için enerji verimliliği çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini belirten Prof. Dr. Erol Yaşar, "Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız tarafından koordine edilen projemiz, Mimarlık Fakültemiz, hastanemiz, Tıp Fakültesi Dekanlığımızdaki enerji verimliliği anlamında büyük yatırımlar yapıldı. Toplam faturamızda yüzde 40 anlamında bir tasarruf sağlayacak, yıllık bazda ekonomik olarak baktığımız zaman 60 milyon TL'lik bir tasarruf öngörülmektedir" diye konuştu.

"Bizim için önemli bir geleceğe yatırımdır"

Projelerin, üniversitenin döner sermayesiyle hayata geçirildiğini ifade eden Prof. Dr. Yaşar, "Üniversitemizin döner sermayesiyle oluşturulan yatırımlar olup, hem mevcut projelere hem de üniversitemizdeki diğer yatırımlara kaynak sağlaması açısından önemli bir tasarruf teşkil etmektedir. Bu anlamda da bizim için önemli bir geleceğe yatırımdır" dedi.

"Birkaç ay içinde 1 milyon 919 bin kWh elektrik üretildi"

Projenin yalnızca güneş enerjisi santrali kurulumu ile sınırlı olmadığını, aynı zamanda üniversiteye önemli bir ekonomik katkı sağladığını vurgulayan Prof. Dr. Yaşar, "Son verilere göre, 28 Temmuz 2025 itibarıyla, birkaç ay içinde 1 milyon 919 bin kWh elektrik üretildi ve toplamda 11 milyon TL'lik bir kazanç üniversitemize tasarruf olarak geri döndü" şeklinde konuştu. Bu projenin yalnızca karbon ayak izini azaltmakla kalmadığını, aynı zamanda sürdürülebilir ve çevreye duyarlı bir üniversite kampüs modelinin hayata geçirilmesine katkı sunduğunu da sözlerine ekleyen Yaşar, "Bu proje, çevreye duyarlı bir üniversite kampüs modelinin hayata geçirilmesine de vesile oluyor. Bu projeyle birlikte sadece Güneş Enerjisi Santrali (GES) değil, aynı zamanda üniversitemizdeki tıp fakültesi, mimarlık fakültesi ve diğer binalardaki eskimiş ısıtma-soğutma sistemleri de yenilendi" şeklinde ifade etti.

"Ciddi bir enerji tasarrufu sağlandı"

Prof. Dr. Yaşar, mesai sonrası kapanan birimlerde iklimlendirme ve aydınlatma sistemlerinin otomatik olarak devre dışı bırakıldığını da belirterek, "Yine bu kapsamda, yazılım destekli otomasyon sistemleriyle saat 18.00'den sonra kapanan bölümlerde hem iklimlendirme hem de aydınlatma sistemleri otomatik olarak devre dışı bırakılarak ciddi bir enerji tasarrufu sağlandı" dedi. Projenin ikinci etabının da devam ettiğini belirten Prof. Dr. Erol Yaşar, Onkoloji Hastanesinin karşısındaki otoparka kurulacak yeni güneş panelleriyle birlikte toplam enerji üretim kapasitesinin daha da artacağını ve bunun üniversiteye önemli katkı sağlayacağını bildirdi.

Paylaş :
 
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA