31 Ekim 2025 Cuma



16:45   TARıM SEKTÖRÜNDE ENDIŞE OLUŞTURAN KARAR IPTAL EDILDI   16:41   BAŞKAN SEÇER: "İYI KI CUMHURIYET VAR"   16:36   GÖRME ENGELLILER DÜNYA HALTER ŞAMPIYONASı MERSIN’DE BAŞLADı   16:32   KAZADA KARAR ÇıKTı: KEMAN SANATÇıSı LAÇIN AKYOL’U ÖLDÜREN SÜRÜCÜYE 4,5 YıL HAPIS   16:29   MERSIN’DE KAZADA HAYATıNı KAYBEDEN 3 KIŞI TOPRAĞA VERILDI   16:26   YURT DıŞıNDAN GELEN MIDE KANSERI HASTASı MERSIN’DE SAĞLıĞıNA KAVUŞTU   16:21   4 YıLDıR ARANıYORDU: 50 YıL HAPIS CEZASıYLA ARANAN FIRARI YAKALANDı   16:20   OTOMOBIL UÇURUMA YUVARLANDı, SÜRÜCÜ HAYATıNı KAYBETTI   12:10   SELDA BAĞCAN, ’MERSIN GENÇLIK FESTIVALI’ KAPSAMıNDA SAHNE ALDı   12:07   MERSIN’DE DEAŞ OPERASYONU: 2 TUTUKLAMA   10:31   KAZA ANı KAMERADA: ARACıN ÇARPTıĞı MOTOSIKLETLI SAVRULDU   10:29   OTOMOBIL ALEV ALEV YANDı   09:50   ARAS: “CUMHURIYET; ÖZGÜRLÜK, EŞITLIK VE ADALETTIR”   16:16   MERSIN’DE INCIR SEZONU SONA ERDI, ÜRETICISININ YÜZÜ GÜLDÜ   16:07   ÖĞRENCILER, CUMHURIYET COŞKUSUNU BAŞKAN SEÇER’LE PAYLAŞTı   15:57   ŞEHIT EMNIYET MÜDÜRÜ ALTUĞ VERDI’NIN BABASı MERSIN’DE TOPRAĞA VERILDI   15:53   TRAKTÖR KAZASıNDA SÜRÜCÜ AĞıR YARALANDı   13:05   MERSIN’DE SON BIR HAFTADA 577 UYUŞTURUCU ŞÜPHELISI YAKALANDı   12:59   MERSIN’DE AKUSTIK SAHNE KONSERLERI GENÇLERIN ILGISINI ÇEKIYOR   12:53   ŞENER: "ŞEHIT AILELERI VE GAZILER, MILLETIMIZIN EN KıYMETLI EMANETIDIR"  
 
 
 
 
Mersin denizi atıklardan arınıyor
   

İnsan, tekne ve gemi kaynaklı kirlilikler özel alet ve ekipmanlarla temizleniyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, Mersin denizinin temiz kalması için tam zamanlı bir şekilde temizlik çalışmalarını sürdürüyor. Hem denizin hem de deniz ekosisteminde bulunan canlıların kirlilikten etkilenmemesi için son teknoloji araç ve ekipmanların yanı sıra, personel desteği ile de gerçekleşen temizlik çalışmaları; insan, tekne ve gemi kaynaklı kirlilikleri en aza indiriyor.

 

Tarih : 25 Temmuz 2025 Cuma 11:22

Haber Merkezi

 Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, Mersin denizinin temiz kalması için tam zamanlı bir şekilde temizlik çalışmalarını sürdürüyor. Hem denizin hem de deniz ekosisteminde bulunan canlıların kirlilikten etkilenmemesi için son teknoloji araç ve ekipmanların yanı sıra, personel desteği ile de gerçekleşen temizlik çalışmaları; insan, tekne ve gemi kaynaklı kirlilikleri en aza indiriyor. Çoğunluğunu karasal kaynaklı çöp ve plastiklerin oluşturduğu katı ve sıvı atıklar, farklı ekipman ve aletlerle temizleniyor. Denizcilik Hizmetleri ve Denetim Şube Müdürlüğü bünyesinde bulunan deniz süpürgesi, konveyör sistemi ile deniz yüzeyindeki atıkları haznesinde toplarken, fiber tekneler ise deniz süpürgesinin giremediği dar alanlarda temizlik işlemi gerçekleştiriyor.

TEYMUR: “DENİZ YÜZEYİNDEN YILLIK YAKLAŞIK 60 TON ÇÖP TOPLUYORUZ”

Bir diğer temizlik yöntemi ise personelin rutin olarak günün farklı saatlerinde gözenekli filelerle gerçekleştirdiği temizlik. Ekipler Çamlıbel Balıkçı Barınağı, Atatürk Parkı, Adnan Menderes’in kıyı kesimleri ve Mersin Marina’da deniz yüzeyindeki çöpleri yoğun mesai harcayarak topluyor. İnsanların çöplerini atık ayrıştırma kutularına ya da çöp konteynerlerine atmamasından kaynaklı kirlilik sirkülasyonunun sürdüğü alanlar, ekipler tarafından sürekli kontrol edilerek temizleniyor. Çamlıbel Balıkçı Barınağı’nda bulunan restoran teknelerin katı ve sıvı atıkları da sürekli olarak toplanarak, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden lisanslı Mavi Kart sistemine kaydediliyor.  Ekipler, yıl boyu yaptıkları temizlik sonucunda topladıkları atıkları bertaraf tesislerine gönderiyor. Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’nda Gemi Kaptanı olarak görev yapan Pelin Teymur; deniz süpürgesi ile denizdeki atıkları, personel aracılığıyla da kıyı kesimleri ve Mersin Marina’da deniz yüzeyindeki çöpleri gözenekli filelerle topladıklarını belirtti. Deniz süpürgesinin, konveyör sistemiyle her gün 4 metreküplük çöp haznesini doldurduğunu söyleyen Teymur, “Topladığımız çöpleri bertarafa gönderiyoruz. Fiber teknelerimiz de aynı şekilde hizmet veriyor. Büyük süpürgenin giremeyeceği küçük dar alanlara, özellikle tekne aralarına ya da kayalık bölgelere fiber teknelerimiz gidiyor. Fiber teknede personelimiz, el kepçesiyle deniz yüzeyindeki çöpleri topluyor” dedi.

 “ÖNEMLİ OLAN, ÇÖPÜN KAYNAĞINDAN DENİZE ULAŞMAMASI”

Çamlıbel Balıkçı Barınağı içerisinde, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden lisanslı Mavi Kart sistemi olarak adlandırılan atık kabul tesisinin olduğunu kaydeden Teymur; teknelerin yağlı atıksularını, sintine sularını ve evsel atıklarını aldıklarını ifade etti. Mavi Kart sistemi ile toplanan atıkların yıllık ortalama rakamlarını da paylaşan Teymur, “Mavi Kart kapsamında, yıllık yaklaşık olarak 120 metreküp civarında evsel atıksu alıyoruz” diye konuştu. Deniz yüzeyinden günlük olarak temizledikleri atık miktarlarını, Deniz Çöpleri İl Eylem Planı kapsamında kayıt altına aldıklarının bilgisini de aktaran Teymur, “Deniz yüzeyinden yıllık yaklaşık 60 ton çöp topluyoruz. Mersin Büyükşehir Belediyesi plajlarında hizmet veren iştirakimiz Denizkızı A.Ş. firmasının da plajlarda sezon boyunca topladığı çöpler kayıt altına alınıp, yine bu eylem planı kapsamında raporlama yapılıyor. Plajlarımızdan çoğunluğu plastik atık olmak üzere, yıllık 60-70 ton atık toplanıyor” ifadelerini kullandı. Her yıl yaklaşık 120 ton atık toplandıklarını sözlerine ekleyen Teymur, “Bu bazen 130-140 ton da olabiliyor. 5 yıldır yaklaşık 600 tondan fazla atığı bertarafa gönderdik. Deniz çöplerini toplayarak bitiremeyiz. Önemli olan, çöpün kaynağından denize ulaşmaması. Biz sürekli bilinçlendirme faaliyetleri, farkındalık eğitimleri ve aktiviteleri yapıyoruz. Vatandaşlarımızdan daha duyarlı olmalarını, çöplerini çevreye değil çöp kutularına ve geri dönüşüm kutularına atmalarını rica ediyoruz” dedi.

Paylaş :
 
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA