15 Aralık 2025 Pazartesi



12:50   MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN SİLİFKE’DE TOPLU AÇILIŞ   12:33   BAŞKAN SEÇER, ‘SÜT SOĞUTMA TANKI DAĞITIM TÖRENİ’NE KATILDI   10:18   TOROSLAR BELEDİYESİNDEN KADINLARA ÜCRETSİZ PİLATES DESTEĞİ   10:14   YAPARAK YAŞAYARAK ÖĞRENME MERKEZI ÇOCUKLARı GELECEĞE HAZıRLıYOR   10:11   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ’NİN ARALIK AYI 2. BİRLEŞİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ   15:06   AKDENİZ’DE MOBİLYA, TEKSTİL VE HURDA ATIKLARIYLA MÜCADELE SÜRÜYOR   09:58   KADIN DOSTU KENTLER PROGRAMI’NIN 3. FAZ ÇALIŞMALARI KENTE YANSIMAYA BAŞLIYOR   09:55   BÜYÜKŞEHİR İTFAİYE TEŞKİLATI, MODERN EKİPMANLARLA MÜDAHALE KAPASİTESİNİ GÜÇLENDİRDİ   14:07   MERSİN KAN PORTAKALI COĞRAFİ İŞARET TESCİLİNİ ALDI   14:03   BÜYÜKŞEHİR OLUMSUZ HAVA KOŞULLARINA KARŞI 7/24 GÖREVE HAZIR   10:28   BAĞIMLILIKLA MÜCADELEDE EĞİTİM SEFERBERLİĞİ SÜRÜYOR   16:23   ÖZEL BİREY ANNELERİ BÜYÜKŞEHİR İLE HEM SOSYALLEŞİYOR HEM EL İŞİ ÖĞRENİYOR   10:30   ELİT ATLETLER ULUSLARARASI MERSİN MARATONU’NDA BULUŞUYOR   10:24   BÜYÜKŞEHİR ZABITA EKİPLERİ KENTTE DENETİMLERİNİ SÜRDÜYOR   13:13   YENIŞEHIR BELEDIYESINDEN ÖZEL BIREYLER VE AILELERINE MORAL VEREN ETKINLIK   13:07   BÜYÜKŞEHİR SİNEMA OFİSİ, KADIN RADYOCULARIN HİKAYESİNİ MERSİNLİLERLE BULUŞTURDU   10:38   VATANDAŞLAR DOĞAYLA İÇ İÇE BİR SEZON İÇİN HAZIR   16:45   BAŞKAN YILDIZ’DAN ENGELSİZ YAŞAMA GÜÇLÜ MESAJ: “365 GÜN EMPATİ”   12:14   AKDENİZ BELEDİYESİ’NDEN 2025’TE 500 HANEYE “EVDE TEMİZLİK VE KİŞİSEL BAKIM” DESTEĞİ   12:10   MERSIN ANAMUR İLÇE MÜFTÜLÜĞÜ, 3 ARALıK DÜNYA ENGELLILER GÜNÜ KAPSAMıNDA SOSYAL FARKıNDALıK OLUŞTURMAK AMACıYLA ÇEŞITLI ZIYARET VE ETKINLIKLER DÜZENLEDI.  
 
 
 
 
Mersin’in sessiz hazinesi Elaiussa Sebaste!
   

Mersin’in Erdemli ilçesine bağlı Ayaş Mahallesi’ndeki Roma ve Bizans dönemlerinin izlerini taşıyan Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde 30. Dönem kazı çalışmaları başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın "Geleceğe Miras Projesi" kapsamında çalışmaların artık yıl boyunca devam edeceği bildirildi.

 

Tarih : 23 Temmuz 2025 Çarşamba 12:54

Antik kentte Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hatice Asena Kızılarslanoğlu'nun başkanlığında gerçekleştirilen çalışmalara Kültür ve Turizm Bakanlığı Isparta Müzesi Uzmanı Hanife Yavuz da eşlik ediyor. Elaiussa Sebaste Antik Kenti Kazısı Türk bilim insanlarının başkanlığında, İtalyan ve Amerikalı ekiplerle çalışmalarına devam edecek.

FARKLI MEZARLAR GÜN YÜZÜNE ÇIKARTILDI

Cumhurbaşkanlığı kararı ile kazı başkanı olarak görevlendirilen Kastamonu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kızılarslanoğlu, Elaiussa Sebaste Antik Kenti'nde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın "Geleceğe Miras Projesi" kapsamında kazı çalışmalarının yıl boyu devam edeceğini belirtti. Antik kentin tarihi ile ilgili bilgi veren Kızılarslanoğlu, "Elaiussa Sebaste MÖ 2. yüzyıldan MS 7. yüzyıl başına kadar geçen süre içerisinde üretim, ticaret ve ekonomik anlamda güçlü bir liman kenti olmuştur. Tiyatro, tapınak, hamamlar, agora, bazilika, nekropol (mezarlar) gibi çok sayıda kamusal ve dini yapının yer aldığı kentte, yapılan kazı çalışmalarında pişmiş topraktan, cama, metalden, mermere farklı ham maddelerden yapılmış pek çok sayıda taşınır taşınmaz arkeolojik ve kültür varlığı bulunmakta" dedi. Antik Roma yolundaki Elaiussa Sebaste Antik Kenti Nekropol alanında temizlik çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu da ifade eden Kızılarslanoğlu, "Yapılan çalışma ile birbirinden farklı mezarlar tekrar gün yüzüne çıkartıldı" dedi.

MOZAİKLERİN BAKIM, ONARIM VE RESTORASYONU SÜRÜYOR

Kızılarslanoğlu, şunları kaydetti: "Çalışmalarda arkeolog, antropolog, sanat tarihçi, harita mühendisi, şehir ve bölge plancısı, epigraf, mimar, restoratör ve konservatörlerin yer aldığı, Kastamonu Üniversitesi, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Van Yüzüncüyıl Üniversitesi ve Mersin Üniversitesinden 37 akademisyen, uzman ve öğrenciden oluşan Türk ekibe, Amerika Birleşik Devletleri'nden St.Olaf Koleji ile Transylvania Üniversitesi’nden uzman ve öğrenciler eşlik etmektedir. Çalışmalara İtalya Kültür Bakanlığı Arkeoloji, Güzel Sanatlar ve Peyzaj Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Enstitü’den (ICA -Istituto Centraleperl'Archeologia) arkeolog, restoratör, mimar ve topografın da yer aldığı bir grup dahil olacaktır. Türk, İtalyan ve Amerikan proje ekiplerinin yer aldığı Elaiussa Sebaste Kazı çalışmaları, Uluslararası bir kimlik kazanacak, Kazı, restorasyon ve yayın çalışmaları, ulusal ve uluslararası düzeyde ülkemiz, Mersin ve Elaiussa Sebaste Antik Kenti'nin tanınırlığına katkı sağlayacaktır. Elaiussa Sebaste Antik Kenti ve çevresinin Ören Yeri statüsü kazanması için bir dinamik oluşturacak proje çalışmaları, akademik yayınlar ile desteklenecektir." Kızılarslanoğlu kazı çalışmalarının yapıldığı noktalarla ilgili bilgiler de vererek, "Kazı çalışmalarına üretim alanı olarak belirlediğimiz ada kısmında bulunan noktada başladık. Daha önce çalışmalar burada yapılmıştı. Şu anda devam ediyoruz çalışmalarımıza. Yine üretim alanıyla ilgili, satış alanı olabileceğini düşündüğümüz yapı gurubu içinde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bunun dışında 'Küçük Hamam' yapısı içindeki mozaiklerin bakım, onarım ve restorasyonuna devam ediyoruz. Bunlar mevsim mozaiği olarak adlandırılıyor. Önemli bir buluntu grubunu oluşturuyor" şeklinde konuştu.”

 

Paylaş :
 
Etiketler :  Mersin, Erdemli, Ayaş, Roma, Bizans, Elaiussa Sebaste

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA