22 Temmuz 2025 Salı



17:22   ERDEMLI’DE ŞIDDETLI DOLU YAĞıŞı ETKILI OLDU   15:39   EKMEN: “YARGıYA GÜVEN ÇÖKÜYOR”   15:38   "ÇOCUKLARıN YAŞAM HAKKı VICDANLARA BıRAKıLAMAZ!"   15:09   SEÇER: “BU OPERASYONLAR HUKUKI DEĞIL; SIYASI BIR SÜREÇ”   14:35   KUMKUYU MARINA’DA TEKNE KRIZI   14:26   BAŞKAN YıLDıZ, KALDıRıM ÇALıŞMALARıNı INCELEDI   14:23   OTOMOBİL 20 METRE AŞAĞIYA UÇTU, 5 KİŞİ YARALANDI   12:55   DIJITAL SAĞLıK HIZMETI MERSIN’DE BAŞLADı   12:47   TARSUS’UN YOLLARı ARTıK DAHA MODERN!   12:43   MERSINLILER GÜNE SABAH SPORUYLA BAŞLıYOR   12:38   ÇALTıBOZKıR’DA LAVANTA ŞÖLENI!   12:31   JANDARMADAN ZEHIR TACIRLERINE DARBE   12:28   MERSIN’DE 100 KILO KAÇAK TÜTÜN ELE GEÇIRILDI   12:20   YAYA GÜVENLIĞI IÇIN 685 BIN LIRA CEZA KESILDI   12:16   OTOMOBIL ŞARAMPOLE YUVARLANDı: 3 YARALı   14:07   DINÇER; “VERGI SISTEMI ANAYASA’YA AYKıRı”   13:56   ÇÖLYAK HASTALARıNA NEFES ALDıRAN KAFE!   13:51   BAŞKAN SEÇER: “BU UYGULAMALAR, TAMAMEN SIYASI”   13:47   TARSUS’TA KAMYON ILE MOTOSIKLET ÇARPıŞTı: 1 ÖLÜ, 1 YARALı   13:46   MERSIN’DE DRIFT ATAN SÜRÜCÜYE 46 BIN TL CEZA  
 
 
 
 
Ekmen: “Yargıya güven çöküyor”
   

DEVA Partisi Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı gündem dışı konuşmada, Türkiye’de hukuk sisteminin içine düştüğü durumu sert sözlerle eleştirdi. Ekmen, Türkiye’nin hukuk devleti ilkesinden uzaklaştığını, yargının siyasallaştığını ve vatandaşların adalete olan güveninin dibe vurduğunu söyledi.

 

Tarih : 21 Temmuz 2025 Pazartesi 15:39

Necdet TAŞ

DEVA Partisi Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda yaptığı gündem dışı konuşmada, Türkiye'de hukuk devleti ilkesinin içinin boşaltıldığını ve yargı bağımsızlığının ciddi şekilde zedelendiğini iddia etti. Türkiye’nin, uzunca bir süredir kuralsızlıklar ülkesi olduğunu iddia eden Ekmen, “Hukuk devleti ilkesi içinin boşaltıldığı, Anayasa’nın sistematik olarak ihlal edildiği ve yargı erkinin yürütmeye bağlı hâle getirildiği bir dönemin içerisinden geçiyoruz. Türkiye'de temel hak ve özgürlükler, özellikle ifade, toplantı ve örgütlenme özgürlükleri, terör mevzuatının keyfî ve geniş yorumlanmasıyla büyük ölçüde sınırlandırılmış bulunmaktadır. Ceza normlarının öngörülmezliği ve yargının siyasallaşması muhalif siyasetçiler, gazeteciler, akademisyenler, insan hakları savunucuları ve sivil toplum aktörleri için maalesef hukuk güvenliğini ortadan kaldırmıştır. "Suç ve cezaların kanuniliği" ilkesi ve "masumiyet karinesi" ilkeleri pratikte bütün anlamını yitirmiştir. Bu durum, hak ihlallerinin yanında aynı zamanda Türkiye'de yargı bağımsızlığına dair yapısal bir krize işaret etmektedir. Dünya Adalet Projesi'ne göre Türkiye, 142 ülke arasında 117'nci sırada yer alabilmiştir ve Şeffaflık Endeksi ve Yolsuzluk Endeksi'ndeki yükselişi yani gerilemeyi ifade etmeye bile gerek duymuyorum. Bazen Sayın Bakanımız uluslararası endeksler üzerinden yargının hâlinin incelenmesini yanlış bulduğunu ifade ediyor. Burada da bir başka çelişki var; Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek uluslararası kuruluşların puan artırımlarını övünçle anlatırken Adalet Bakanımız Sayın Yılmaz Tunç uluslararası kuruluşların değerlendirmelerini gerçekçi bulmadığını ifade ediyor. O zaman, bugün, yerel bazlı endeksler üzerinden yargının hâline bakalım istiyorum: 2005 yılı Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı'nda 5.912 kişiden sadece yüzde 23,81'i başarılı olmuştur, bir önceki yıl da bu başarı oranı yüzde 42'ydi. Burada bir durum var: Ya, biz bu çocuklara hukuk eğitimi veremiyoruz, ya yanlış bir sınav yapıyoruz. Bu iki seçenekten hangisi geçerliyse -burada hukukçu milletvekillerimiz var- bu bırakınız bir hukuk devletine, bir kanun devletine dahi yakışmayacak bir durumdur” ifadelerini kullandı.

“HER GÜN BİR SUÇ MAKİNESİ YAKALANIYOR”

Her gün bir suç makinesinin yakalandığını öne süren Ekmen, “Cezaevinden dün çıkmış, sevdiği kadını veya sevdiğini iddia ettiği kadını öldürmüş; bir bakıyorsunuz katil, bir bakıyorsunuz dolandırıcı, bir bakıyorsunuz suç örgütü yöneticisi. Niçin bunlar dışarıda? Çünkü bazı mafya liderleri için burada kişiye özel infaz düzenlemeleri yapılmış çünkü bazı infaz düzenlemeleri Plan ve Bütçe Komisyonundan geçirilmiş ancak bu kişiler dışarı çıktığında sistemin kimin için hangi kolaylıkları getirdiğini anlayabiliyoruz. Hasta mahpuslar, Sayın Murat Çalık'ın şahsında bir kez daha gündeme gelen hasta mahpuslar yılların bir problemi, yılların problemi. 2013 yılında da Adli Tıp Kurumundaki heyet değişikliğiyle çözüldüğü iddia edilmişti; bugün yine, heyet değişikliği itibarıyla bu problemin çözüldüğü iddia ediliyor ama uygulamayı görüyoruz. Anayasa Mahkemesi ele aldığı 100 dosyanın 98,1'inde hukuka aykırılık tespit etmiş; bu ne demek biliyor musunuz? Dosyasını oraya götüremeyen milyonların "Yahu, eğer benim dosyam da Anayasa Mahkemesinde incelenmeye değer bulunan 79.507 dosyadan biri olsaydı, vallahi benim dosyam için de ihlal kararı çıkacaktı." diye düşünmesi demek. Peki, vatandaş nasıl bakıyor bu yargı sistemine? Ankara Enstitüsünün 7-14 Nisanda yaptırıp mayısta yayınladığı 2.057 denekle yapılan ve kıymetli Doçent Doktor Vahap Coşkun'a yorumlattığı rapordan bazı verileri paylaşıyorum. Katılımcıların yüzde 50'si yargının bağımsız olmadığını düşünüyor, yüzde 59'u tarafsız olmadığını da düşünüyor. Katılımcılardan her 5 kişiden 1'i siyasetin yargıya müdahale ettiğini düşünüyor, yüzde 15'i adaletin olmadığını, yüzde 15'i liyakatin olmadığını savunuyor. Katılımcıların yüzde 38'i hâkim ve savcıların kararlarında iktidarın etkili olduğunu düşünüyor. Yaklaşık her 2 kişiden 1'i "Eğer rüşvet verirsen yargıda işin görülür." diye düşünüyor. Katılımcıların yüzde 58'i hâkim savcıların baskı altında karar verdiğini düşünüyor. Yine bir başka sorudaki yüzde 58'i iktidarın yargıya müdahale ettiğini düşünüyor. Katılımcıların yüzde 62'si yargıya güvenmiyor ve devamı bu şekilde geliyor. Katılımcıların üçte 2'si de "İşim yargıya düşerse mağdur olurum." diye düşünüyor. Yüzde 70'i de siyasi olanlar ile sıradan vatandaşların eşit muameleye maruz kalmadığını düşünüyor. Dikkat ettiyseniz rakamlar 60, 70; AK PARTİ seçmeninin de en az üçte 1'i, bazen üçte 2'si bu duyguları hissediyor. Üçte 1'i bir siyasal dayanışmayla "İşler iyi, yolunda." diye düşünüyor. Bu hâliyle başta hukukçu milletvekillerimiz olmak üzere vicdan sahibi, hukuk sahibi; devletin, idarenin, adalet duygusunun vatandaşta nasıl yansıdığı düşüncesine siyasi bir sorumlulukla bakan milletvekillerimizin sokağa çıktığında yargının o hâlipürmelaline maruz kalan vatandaşlara nasıl cevaplar vereceğini gerçekten merak ediyorum” diye konuştu.

 

Paylaş :
 
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA