21 Ekim 2025 Salı



14:53   ŞıRNAK VE MERSIN’DE UYUŞTURUCU SATıCıLARıNA OPERASYON: 14 GÖZALTı   13:56   TARSUS’TA TRAFIK KAZASı: 1 ÖLÜ   13:28   MERSIN’DE KREŞTE 15 ÇOCUĞA ŞIDDET IDDIASı: 5 SANıĞA DAVA AÇıLDı   11:05   DÜNYA BEDENSEL ENGELLILER PLAJ OYUNLARı’NıN AÇıLıŞ TÖRENI YAPıLDı   10:19   MERSIN’DEKI FIDAN DESTEKLERI MEYVESINI VERIYOR   14:50   MERSIN, ‘DÜNYA BEDENSEL ENGELLILER PLAJ OYUNLARı’NA EV SAHIPLIĞI YAPACAK   13:46   AKDENIZ BELEDIYE SPOR YINE KAZANDı   12:06   HIJYEN KURALLARıNA UYMAYAN 2 FıRıN KAPATıLDı   11:34   ÜNIVERSITELI GENÇLER, ANAMUR MÜFTÜLÜĞÜ ETKINLIĞINDE BULUŞTU   10:24   YÖRÜK KÖYÜNDE IMECE USULÜ YÖRESEL YEMEKLERLE GASTRONOMI ŞENLIĞI   10:16   MSK EVINDE ILK GALIBIYETINI ALDı: 84 - 80   10:05   MERSIN’DE OTIZMLI ÇOCUKLARA 12 BINI AŞKıN ÜCRETSIZ SEANS DESTEĞI   14:44   İYİ PARTI KONGRESINDE GERGIN ANLAR, KÜRSÜYÜ BILE DEVIRDILER   13:06   LVBEL C5, 19 EKİM’DE MERSİN’DE SAHNE ALIYOR    11:55   BAŞKAN SEÇER: "TÜRKIYE’DE SOSYAL BARıŞı TESIS EDECEKSEK EN ÖNEMLI REFERANS MERSIN’DIR"   11:33   HELLO MERSIN ALMANCA KULÜBÜNE YOĞUN ILGI   10:55   MESKİ, KABURGEDIĞI MAHALLESI’NE KESINTISIZ IÇME SUYU TEMIN ETTI   10:48   KUYUMCUYU ’FETÖ’ ILE KORKUTUP 10 MILYON TL DOLANDıRAN ŞÜPHELI TUTUKLANDı   14:46   BAŞSAVCı ÇATLı:"ADALET VE GÜVENLIĞIN SAĞLANMASıNDA KURUMLAR ARASı IŞ BIRLIĞI BÜYÜK ÖNEM TAŞıYOR"   14:42   MERSIN’DE 28 YıL HAPIS CEZASı BULUNAN HÜKÜMLÜ YAKALANDı  
 
 
 
 
Yaz sıcaklarında klima kullanımına dikkat
   

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Özkan Akyol, klima hastalığının (lejyoner hastalığı) yaygın kas ve eklem ağrıları, baş ağrısı, halsizlik, huzursuzluk ve ateşle belirti verebileceğini vurgulayarak, özellikle sıcak günlerde klima kullanıma daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

 

Tarih : 14 Temmuz 2025 Pazartesi 13:28

Sıcak havalarda konforlu yaşamak ve verimli çalışabilmek için kullanılan klimalar, sağlık açısından ciddi sorunlara neden olabiliyor. Klima yoluyla bulaşan en tehlikeli hastalıkların başında ise klima hastalığı olarak da adlandırılan ‘lejyoner hastalığı’ geliyor. Liv Hospital Samsun Dahiliye Kliniği’nden Uzm. Dr. Özkan Akyol, ilk olarak 1976 yılında ABD’nin Pensilvanya eyaletinde lejyonerlerin yaptığı bir toplantıda bulunan kişilerde görülen klima hastalığının, toplantı salonundaki havalandırma sisteminden kaynaklandığının tespit edildiğini aktardı.

"KOMAYA BİLE NEDEN OLABİLİYOR"

Lejyoner hastalığının, ‘legionelle pneumophilia’ adlı bakterinin sebep olduğu bir tür zatürre olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Özkan Akyol, "Legionelle pneumophilia adlı bakteri klimaların filtre sistemlerinde uygun nem ve ısıda çoğalıp ortam havasına dağılmaktadır. Salgınlar sıklıkla otel ve hastanelerde olmakla birlikte, tek tek vakalar da bildirilmiştir. Klima hastalığının insandan insana bulaştığı görülmemiştir. Akciğerlere girişi için saptanan en önemli yollar solunum cihazları, havalandırma sistemleri ve hastanelerde solunum yollarına uygulanan birtakım işlemlerdir. Dolayısıyla, klimaların bulunduğu büyük otel ve işyerlerinde çalışan kişiler ve sağlık personeli riskli gruplardır" dedi.

"SİGARA İÇENLER DAHA KOLAY YAKALANIYOR"

Bakteriyi alan kişinin vücut direncinin de hastalığın oluşmasında önem taşıdığını belirten Uzm. Dr. Özkan Akyol, "Şeker hastaları, alkol bağımlıları, kemoterapi hastaları, kronik böbrek ve akciğer hastalığı olan kişiler hastalığa daha kolay yakalanır. En yaygın kolaylaştırıcı faktör ise sigara içilmesidir. Bu hastalarda tipik zatürreden farklı olarak akciğere ait şikayetler ön planda değildir. Yaygın kas ve eklem ağrıları, baş ağrısı, halsizlik, huzursuzluk ve ateş ön plandadır. Bunun yanı sıra, başlangıçta kuru öksürük hastaların önemli kısmında görülür. Bulantı, kusma, ishal gibi sindirim sistemi bulguları da yaygındır. Bunlara ek olarak ajitasyon, konsantrasyon bozukluğu ve hatta koma bile görülebilir" ifadelerine yer verdi.

"GRİBAL ENFEKSİYONA BENZEYEBİLİR"

Hastalığın teşhisinde birtakım serolojik laboratuvar bulgularının yardımcı olabileceğini kaydeden Uzm. Dr. Özkan Akyol, tedavi konusunda ise şu bilgileri paylaştı: "Hastalığın tedavisi uygun doz ve sürede uygulanacak antibiyotiklerle yapılır. Klimaları yoğun kullandığımız şu günlerde, bahsettiğimiz bulguları basit bir gribal enfeksiyon olarak değerlendirmemeli, bunun klimaya bağlı bir zatürre olabileceğini akılda bulundurup tetkikler için uzman bir doktora başvurmakta fayda vardır. Bu hastalık dışında, özellikle iyi temizlenmeyen klimalarda üreyebilecek küf mantarlarının alerjik rinit ve alerjik astıma sebep olabileceğini de unutulmamalıyız. Araçlardaki klimaların doğru kullanılmaması da sinüzit, kulak iltihapları ve yüz felci gibi sorunlara neden olabilmektedir. Bu yüzden araçlarda klima kullanırken havanın direkt yüze ve göğse değil, ön cama doğru yönlendirilmesi bu sorunların oluşmasını engelleyecektir." (iha)

Paylaş :
 
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 



  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA