13 Temmuz 2025 Pazar



14:54   EKMEN’DEN DEMIRTAŞ ÇAĞRıSı!   14:49   TARLALARDA ELLIK VE ORAKLA HASAT BAŞLADı   14:45   KURAKLıK AYÇIÇEĞI HASADıNı ERKENE ÇEKTI   14:04   EN MUTLU GÜNLERI KARAKOLDA BITTI   13:24   ÇOCUKLAR BILIMLE DEĞIL, PROTOKOLLE BÜYÜYOR!   13:20   YAYLALARDA FUTBOL HEYECANı!   13:14   MERSIN’DE KURAKLıK ALARMı!   13:09   DAR GELIRLI AILELERE YENI DOĞAN DESTEĞI!   13:04   OTOMOBILIYLE KAZA GEÇIREN POLIS, HAYATıNı KAYBETTI   13:01   HESAP TARTıŞMASı KANLı BITTI: 6 YARALı   12:59   OTOMOBIL DOMUZA ÇARPTı   12:57   CAMI MÜEZZINI BıÇAKLANDı: O ANLAR KAMERADA   12:55   NÖROLOJIK HASTALARA SıCAK UYARıSı!   12:53   ZAYıFLAMAK ISTEYENLERE SAĞLıKLı TAVSIYELER   16:45   TARSUS’TA IMECE USULÜ AŞURE IKRAMı   16:44   ÇAKıR; “KKTC, DOĞU AKDENIZ’DE GÜVENCEMIZ”   16:43   MERSIN’DE KALDıRıM VE YOL IŞGALLERINE GEÇIT YOK   16:42   KıZKALESI’NDE PARAŞÜT KAZASı: 2 YARALı   12:24   BU ’EV’ ÖĞRENCILERE MATEMATIĞI SEVDIRIYOR   12:08   KANSERLE MÜCADELEDE ERKEN TANı HAYAT KURTARıYOR  
 
 
 
 
Nörolojik hastalara sıcak uyarısı!
   

 Nöroloji hastalarının birçoğunun yaşlı hastaların oluşturduğunu belirten Uz. Dr. Nigar Ahmadova, bu hastaların özellikle aşırı sıcaklarda az su tüketiminden kaynaklanan şikayetler sonucu acile başvurduklarını söyledi. Aşırı sıcakların demanstan parkinsona nörolojik hastalığı olanlar için zorlayıcı olduğunu belirten Uz. Dr. Ahmadova, "Bu hastalar hastanelere bilinç değişikliği, baş dönmesi, halsizlik, bitkinlik şikayetleriyle başvuruyorlar. Altından çok terleyip az su tüketmek çıkıyor. Bu hastalar yeterli sıvı almalı, kendileri alamıyorsa yakınları tarafından bu ihtiyaçları karşılanmalı. Kronik hastalarda az su içmek ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor" dedi.

 

Tarih : 13 Temmuz 2025 Pazar 12:55

Acıbadem Kent Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Nigar Ahmadova, normalin üstünde seyreden hava sıcaklıkları karşısında hekimlerin takip hastalarını uyarma ihtiyacı duyduğunu söyledi. Terlemenin çok olduğu bu sıcak günlerde az su tüketiminin hastaların sıcaktan çok daha fazla etkilenmesine yol açtığını belirten Uzm. Dr. Ahmadova, şöyle konuştu:

SADECE İLAÇ ALIRKEN SU İÇİYORLAR

"Herhangi bir sağlık sorunu olmayanların bile aşırı terlemeye, elektrolit kaybına karşı su tüketimini artırmasını gerektiren günlerden geçiyoruz. Risk grubunda bebekler, yaşlılar, özellikle de kronik hastalıkları, nörolojik hastalıkları olanlar var. Bu sıcak günlerde poliklinik ve acil servislere başvurularda parkinson, demans, epilepsi, inme, multiple skleroz hastalarında artış var. Genel şikayetleri hipotansiyon ( tansiyon düşüklüğü) , buna bağlı bilinç değişikliği, baş dönmesi, halsizlik, bitkinlik. Bunun nedeni de dehidrasyon yani vücudun yeterli sıvıyı kaybetmesi. Eğer kronik hastalar yeterli miktarda sıvı almazsa ortaya ciddi sağlık sorunları çıkabiliyor. Dehidrasyon yetersiz su alımından kaynaklanabileceği gibi ishal, kusma, terleme ve bazı hastalıklar sonucu da gelişebilir. Hastaların anamnezlerini aldığımızda su tüketimlerinin çok az olduğunu, sadece ilaçlarını alırken bir bardak su tükettiklerini öğreniyoruz. Bu çok yetersiz bir miktar. Böyle durumlarda hastaların bilinci uykuya meyilli olduğundan kendi rutin kullandıkları ilaçlarını da alamıyorlar, bu da hastanın durumunun daha da kötüleşmesine neden oluyor. Yeterli su tüketmenin gerekliliği bu sıcaklarda daha da önem kazanıyor. Yaşlı hastaların günde en az 1.5-2 litre su tüketmesini sağlamak gerekiyor. Terlemeyle kaybedilen sıvının yerine koyulması önemli. Yaşlı hastalarımız yeterli su içmiyorsa, bir bebek gibi düşünülmeli ve yakınları tarafından bu ihtiyaçları karşılanmalı" diye konuştu.

GENÇ HASTALARA DA ÖNEMLİ UYARI

Öte yandan Uzm. Dr. Ahmadova, aşırı sıcaklarda migren ataklarının artıp, epilepsi nöbetlerinin tetiklenebileceğine, parkinson hastalığının motor semptomlarının şiddetlenebileceğine de dikkat çekti. Yaz döneminde sıcaklardan en çok etkilenen hasta gruplarından birinin de multiple skleroz hastaları olduğunu belirten Uzm. Dr. Ahmadova, MS hastalarının birçoğunun genç olduğunu ve sıcaktan, güneşten korunma konusunda tedbirsiz davrandıklarını belirterek, şu uyarılarda bulundu: "Genç hastalarımıza da kesinlikle 12.00-18.00 saatleri arasında kendilerini güneşten korumalarını öneriyorum. Bu saatler arasında deniz kenarında bile olsalar mutlaka gölgede kalmalılar. Denizde ya da havuzda yüzerken aşırı sıcaktan, güneş çarpmasından kendilerini korumaları ve ilaçlarını düzenli kullanmaları gereklidir, önemlidir, hayatidir” dedi. (İha)

Paylaş :
 
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA