8 Temmuz 2025 Salı



17:49   ÖĞRENCILER LGS VE YKS’DE NASıL BAŞARıLı OLUYOR?   17:48   SIBER SUÇLARA DEV OPERASYON!   17:47   MERSIN’DEN 10 FIRMA ‘İSO İKINCI 500’ LISTESINDE   17:46   GÖZ KURULUĞUNA DIKKAT!   17:45   DUBAI’DE MERSIN’I TEMSIL EDECEK   17:45   AYDıNCıK’ıN IÇME SUYU ALTYAPıSı YENILENIYOR   17:44   ÇBK MERSIN, DIREK AVRUPA ARENASıNDA!   17:42   JUSTIN COBBS 1 YıL DAHA MSK’DA!   17:41   KOCAMAZ; “OLAYıN VAHAMETI BÜYÜK”   17:39   MUT İLÇE SAĞLıK MERKEZI INŞAATı BAŞLADı   17:34   OTOMOBIL KARŞı ŞERIDE GEÇIP TAKLA ATTı: 1 ÖLÜ   17:33   BAKLAVA KUTUSUNDA 110 BIN EURO’NUN NE IŞI VAR?   17:32   MERSIN’DE GÜVENLIK VE ASAYIŞTE BÜYÜK BAŞARı!   01:33   MERSİN EKONOMİ ZİRVESİ İHALESİNDE “ADRESE TESLİM” İDDİASI   17:27   MSK’DA YENI HEDEF AVRUPA KUPASı!   17:26   MERSIN’DE BAYRAM SEFERBERLIĞI: HER ŞEY HAZıR!   17:23    ANAMUR’DA MEMURA TAM TAZMINAT DÖNEMI BAŞLADı   17:21   TEKSTIL SEKTÖRÜNDEKI KRIZ TBMM GÜNDEMINDE   17:19   BAŞKAN YıLDıZ’DAN KURBAN BAYRAMı MESAJı   17:17   BAŞKAN SEÇER’DEN ‘KURBAN BAYRAMı’ MESAJı  
 
 
 
 
Öğrenciler LGS ve YKS’de nasıl başarılı oluyor?
   

20 bine yakın öğrenci ve aileleri ile sınava hazırlık çalışmaları yapan Eğitim Danışmanı Barış Balcı, lise ve üniversite giriş sınavlarında başarısının sırrını açıkladı. Sınavda başarılı olan öğrencilerin ortak özellikleri bulunduğunu belirten Balcı, çok önemli tespit ve değerlendirmelerde bulundu.

 

Tarih : 8 Temmuz 2025 Salı 17:49

Haber Merkezi

26 yıldır eğitim sektörünün içinde olan, 20 bine yakın öğrenci ile sınava yönelik hazırlık çalışmaları yapan Eğitim Danışmanı Barış Balcı sınavda başarılı öğrencilerin ortak özellikleri ve ailelerin tutumu ile ilgili önemli tespitlerde bulundu. “Başarılı çocukların ailelerinin, çocukların eğitimini, akademik süreci daha fazla önemsediğini görüyoruz.  Tabii çocukların gittiği okullar da önemli. Çocukların akademik başarısını önemseyen okullar ve öğretmenler başarıda önemli pay sahibi oluyorlar. Okulların yanı sıra ildeki sınava yönelik hazırlık yapan kurslar ile sanatsal ve sportif kurslar da etkili. Daha küçük yaşlarda kurslara, sanatsal ve sportif faaliyetlere katılan bireyler erken yaşlarda akademik süreçle tanışıp bunu sınavlara çok güzel şekilde yansıtıyorlar. “

AİLELER ÇOCUKLARIN EĞİTİMİNİ ÇOK ÖNEMSİYOR

Eğitim Danışmanı Barış Balcı şöyle devam etti:  “Çocukların eğitimini önemseyen aileler ekonomik durumları nasıl olursa olsun çocukların geleceği için eğitime bu yatırımı yapıyorlar. Aileler çocukların eğitimi ile ilgili bir gayret içindeler. Tatlı bir rekabet içindeler. Bu çok doğru bir yaklaşım. Çocuğuna ayakkabı alabilirsin, telefon alabilirsin, kıyafet alabilirsin, ev, eşya, arsa miras bırakabilirsin. Ama çocuğunun eğitimine yatırım yaparak ömür boyu onunla gidecek bir şey sunmuş oluyorsun. Çocuk o ayakkabıyı telefonu hatırlamayacak ama onun zihinsel gelişine yaptığın bir yatırım çocuğuyla birlikte devam edecek, ömür boyu fayda sağlayacak. Onu kaliteli bir insana dönüştürdüğünüz zaman o kendi ayakları üzerinde yaşantısını daha güzel sürdürecek hale geliyor. Ailelerin eğitime verdiği önem ve bakış açısı çocuklarda da bir farkındalık oluşturuyor.” Sınava sınav yılında hazırlanılır gibi bir yaklaşım var. Bu doğru değil. Her yıl birçok okul birincisi öğrenciyle çalışıyorum. Bunlar ilkokulda da ortaokulda da düzenli dersini dinleyen, ödevini yapan, günlük tekrarını yapan, bir sonraki yıla hazırlık yapan çalışan öğrenciler.  Sınavlarda bilgiyi belirli sürede kullanmak gerekiyor. Bilgiye edinmek, bilgiyi kaydetmek, bilgiyi sınav anında baskı altında sakince kullanabilmekle ilgili becerilerini geliştirmelerini ve bunu canlı tutmaları çok önemli. Bu bir süreç gerektiriyor. Sınav hazırlığını sınav yılına bırakmamak gerekiyor. Üniversite giriş sınavında 4 yılda öğrendikleri bilgiyi birkaç saatte geri vermeleri gerekiyor. 4’den 5’e geçenler yeni bir okula gidecekler yeni öğretmenleri olacak, dersleri artacak, kitaplar kalınlaşacak, görevleri artacak onların bu konuda bir takım küçük hazırlıklar yapmaları iyi olur. Sınav öğrencileri için yani 7’den 8’e geçen, 11. Sınıftan 12. Sınıfa geçen öğrenciler için hazırlık kaçınılmaz. Kendi başlarına da olsa geçmiş yılın tekrarları yapılabilir. Yaz kurslarına katılabilirler. Kış dönemi yoğun olacağından yaz bu tür kurslara gidebilmek için bir fırsat. Okullarda da bu tür kurslar açılıyor. Bu imkanları değerlendirsinler. “

HIZLI OKUMA SINAVLARDA AVANTAJ SAĞLIYOR

Binlerce öğrenciye hedef belirleme, ders çalışma yöntemleri, sınav stresini yönetme gibi konularda destek olan ve hızlı okuma eğitimleri veren Eğitim Danışmanı Barış Balcı, hızlı okumanın sınavlardaki önemi konusunda da şunları söyledi:  “Son birkaç yıldır sınavlarda ayırt edici yönler daha çok ortaya çıkıyor. Algı, yorum, ifade gücü yüksek olanlar soruları daha iyi algılayıp daha hızlı çözebiliyorlar. Bunun için de okuma alışkanlığı çok önemli. Küçük yaşta okuma alışkanlığı edinen öğrenciler sınavlarda daha rahat oluyorlar. Bunun için de hızlı okuma teknikleri çok önemli. Hem kelime hazneleri artıyor, hem bilgi düzeyleri gelişmiş oluyor. Bu sayede sahip oldukları bilgiyi sınav süresi içinde daha iyi kullanıp skora daha iyi yansıtabiliyorlar. Ayırt edici bir kazanım sağlıyor. Bu nedenle öğrencilere hızlı okuma eğitimi almalarını öneriyorum. Hızlı okumanın yanı sıra sportif ve sanatsal kurslar da öğrencilere motivasyon ve stresi yönetme konusunda büyük fayda sağlıyor. Hayat kalitelerini yükseltiyor. Sanatsal beceriler, sportif beceriler yaşam boyu insanla birlikte olması gereken şeyler. Yaz dönemi bu tür kurslara ve faaliyetlere katılmak için önemli bir fırsat. Bununla birlikte insanın gelecek iş hayatı ile ilgili de yaz döneminde bir şeyler yapılabilir. Küçük yaşlarda yani 13-14 yaşından itibaren iş hayatı ile tanışmak avantaj sağlıyor. Yaz döneminde çocuklar çalışarak tecrübe edinebilirler. Ben de küçük yaşlarda babamın da desteğiyle ortaokul lise yıllarında marangozun yanında çırak olarak çalıştım, elektrik tesisatçısının yanında çalıştım. Elektrik elektronik montajı ile ilgili bir atölyede çalıştım. Bunlar benim için çok güzel deneyim oldu. Hem iş hayatıyla tanışmak, hem para kazanıyor olmak güzeldi. Bir kazanç elde edip bir ihtiyacını karşılamak da çok değerli. Kişide bir güven ve mutluluk oluşturuyor.  Kendi çocuğumu da yaz tatillerinde tecrübe edinmesi için çalışmasını destekledim. Bir yaz tatilinde berbere gitti. Bir başka tatilde çay ocağında çalıştı. Bunları deneyimlemiş olmak onun gelecekteki iş hayatına katkı sağlayacak. Birkaç haftada olsa iş hayatıyla temasın kıymetli olduğunu düşünüyorum.“

 

Paylaş :
 
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA