18 Temmuz 2025 Cuma



17:19   KOCAMAZ; “ÇED RAPORLARı FORMALITEYE DÖNÜŞTÜ”   15:19   DSİ’YE MERSIN TARıMı IÇIN YOL HARITASı   14:42   TARSUS’UN 1831’DEKI SOSYAL YAPıSı KITAPLAŞTıRıLDı   14:17   BOZYAZı’DAN SOFRALARA UZANAN LEZZET YOLCULUĞU   14:10   BOZYAZı’DA ILÇE BIRINCISI ALI CAN ÇELIK OLDU   13:11   MOBILYA IHRACATıNDAKI ARTıŞ AFRIKA’YA UZANDı   13:01   MERSIN’DE HAZIRAN’DA 4 BIN 310 KONUT SATıLDı   12:39   ATLıLAR’DA TARLALAR SUYA KAVUŞTU   12:35   ESKIDEN TEHLIKELIYDI, ŞIMDI AKıLLı!   12:30   TOROS TARıM IŞÇILERI 56 GÜNDÜR GREVDE   12:22   MERSIN SAHILLERINDE ENDIŞELENDIREN GÖRÜNTÜ   12:16   TBB BAŞKANVEKILI VAHAP SEÇER OLDU   12:09   UZMANLARDAN ’GıDA ZEHIRLENMESI’ UYARıSı!   11:59   YAZ AYLARıNDA EPILEPSI NÖBETLERINE DIKKAT   17:12   MERSIN’IN YÜKSEK KESIMLERINDE DOLU YAĞıŞı ETKILI OLDU   15:20   GENÇLER, KAPLUMBAĞALARı KORUMAK IÇIN SAHILE FILE ÇEKIYOR   15:12   HER 4 KIŞIDEN 1’I ICRALıK!   14:49   SOSYAL BILIMLER ENSTITÜSÜ’NDE DEVIR TESLIM TÖRENI   14:39   İDMANYURDU’NDA KRIZ DERINLEŞIYOR   14:30   İLBANK, MERSIN’DE 2 TAŞıNMAZı SATıŞA ÇıKARıYOR  
 
 
 
 
Bayram sofralarında kalp sağlığına dikkat
   

Kurban Bayramı’nda kontrolsüz et tüketiminin sağlığı olumsuz etkileyebildiğini belirten Doç. Dr. Zafer Işılak, "Kırmızı et tüketiminde porsiyon kontrolü ve sağlıklı pişirme yöntemlerine dikkat etmek, kalp-damar hastalıkları riskini azaltmak için kritik öneme sahiptir" diyerek kalp sorunlarına karşı uyarıda bulundu.

 

Tarih : 4 Haziran 2025 Çarşamba 16:43

Bayram sofraları, paylaşımcı yönüyle ve insanları bir araya getirmesiyle hem manevi hem de kültürel olarak büyük önem taşıyor. Ancak, özellikle Kurban Bayramı'nda kırmızı et tüketiminin artması, bazı sağlık risklerini de beraberinde getirebiliyor. Bunların başında ise kalp-damar hastalıkları geliyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Zafer Işılak, "Bu dönemde kırmızı et tüketiminde porsiyon kontrolü ve sağlıklı pişirme yöntemlerine dikkat etmek, kalp-damar hastalıkları riskini azaltmak için kritik öneme sahiptir" diyerek, "Bayramda genellikle kırmızı et tüketimi artar. Kırmızı et, kaliteli protein ve demir açısından zengin olmasına rağmen, doymuş yağ ve kolesterol içeriği yüksek olabilir. Aşırı ve kontrolsüz et tüketimi, özellikle kalp-damar hastalıkları riski bulunan bireylerde sağlık sorunlarına yol açabilir" şeklinde konuştu.

KALP SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN ÖNERİLER

Kalp sağlığını korumak için bayramda et tüketiminde ölçülü olmanın çok önemli olduğuna değinen Doç. Dr. Zafer Işılak, "Günlük kırmızı et miktarının 100-150 gramı geçmemesi, yağ oranı düşük ve sinirsiz etlerin tercih edilmesi önerilir. Ayrıca etlerin kızartma yerine haşlama, ızgara veya fırında pişirilmesi, ekstra yağ kullanımını ve zararlı maddelerin oluşumunu engeller. Bayram sofralarında bol sebze, salata ve meyve tüketimi de kolesterolün dengelenmesine yardımcı olur. Su tüketimine dikkat edilmesi ve mümkünse hafif yürüyüşlerle hareketin artırılması kalp sağlığını destekler" dedi. Doç. Dr. Zafer Işılak, özellikle kalp hastalığı, hipertansiyon ve diyabet gibi kronik rahatsızlıkları bulunan kişilerin bayram süresince doktor tavsiyelerine uymaları, ilaçlarını düzenli kullanmaları ve et tüketiminde dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayarak, "Bayram coşkusunun sağlıkla taçlandırılması çok önemlidir. Sofralarınızı sevgiyle kurarken aynı zamanda sağlıklı ve bilinçli beslenmeyi de tercih etmelisiniz. Ölçülü ve dengeli beslenme, kalbinizi bayram boyunca ve sonrasında koruyacaktır" ifadelerini kullandı. (İha)

Paylaş :
 
Etiketler :  bayram, sofra, kalp, zafer ışılak

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA