4 Mayıs 2026 Pazartesi



16:35   KAYAN: MERSİN İHRACATI YÜZDE 34,68 ARTIŞLA 304,9 MİLYON DOLARA ÇIKTI   16:31   EKMEN: MERSIN, HIZLI TRENLE ANKARA VE İSTANBUL’A BAĞLANMALI   16:28   TARAFLAR ARASıNDAKI TARTıŞMA CINAYETLE BITTI   16:26   MERSIN’DE DEVRILEN TRAKTÖRÜN SÜRÜCÜSÜ 1 SAATLIK ÇALıŞMAYLA KURTARıLDı   16:23   MALIYECILER KAZA YAPTı: 1 ÖLÜ, 5 YARALı   15:29   MERSIN’DE HASTANEYE KALDıRıLAN AILEDEN ACı HABER: 2 ÇOCUK KURTARıLAMADı   12:33   OTOMOBIL BARIYERLERE VE ARACA ÇARPTı   12:30   MERSIN’DE 100 ÖĞRETMEN STEM IÇIN BULUŞTU   12:25   KORNALAR HAFıZLAR IÇIN ÇALDı: ANAMUR’DA 15 ÖĞRENCIYE ICAZET   11:21   MINIK BAŞKANıN TALIMATı HAYATA GEÇTI, PARK YENILENDI   11:16   MERSIN MERKEZLI 6 ILDE FUHUŞ OPERASYONU: 8 TUTUKLAMA   11:12   KURBANLıKLAR SATıŞA ÇıKTı, PAZARLıKLAR KıZıŞTı   11:06   MERSIN’DE YKS ÖNCESI ÖĞRENCILERE MOTIVASYON YARıŞMASı   11:01   MERSIN’DE BASKETBOL ALTYAPıSıNDA GELIŞIM PANELI DÜZENLENDI   10:56   MERSIN’DE ENGINAR PROJESI ILK HASADıNı VERDI   10:52   MERSIN’DE MAYıSTA KAR YAĞıŞı ETKILI OLDU, YAYLALAR BEYAZA BÜRÜNDÜ   21:16   TAG OTOYOLU’NDA ZINCIRLEME TRAFIK KAZASı: 1’I AĞıR 5 YARALı   21:15   MERSIN’DE 36 SAATLIK DEV SU KESINTISI   13:54   BAKAN URALOĞLU DUYURDU:"ÇEŞMELİ-KIZKALESİ OTOYOLUNDA İLK KISIM TEMMUZ AYINDA AÇILACAK"   13:52   KUMA SAPLANA SAPLANA TEZAHÜRAT EŞLİĞİNDE HALAT ÇEKTİLER  
 
 
 
 
Özdemir: “Su Kaynaklarını Daha Verimli Kullanmalıyız”
   

Dünya Su Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, su kaynaklarının verimli kullanılmasının önemine vurgu yaptı. Özdemir, özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı ziyaretçi sayısının arttığını belirterek, 2030 yılında Türkiye’nin su kaynaklarının %20 azalırken, nüfusun %10 artmasının öngörüldüğünü ifade etti. Türkiye’nin su ihtiyacının sürekli arttığını ve yıllık ortalama yağış miktarının dünya ortalamasının altında olduğunu belirten Özdemir, bu nedenle su kaynaklarının daha etkin bir şekilde kullanılması gerektiğini söyledi.

 

Tarih : 21 Mart 2025 Cuma 14:24

Haber Merkezi

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, ’21 Mart Dünya Su Günü’ nedeniyle bir açıklama yaptı. Açıklamasında Dünya Meteoroloji Örgütü’nün, 19 Mart 2025 tarihinde “Küresel İklim Durumu” raporuna dikkat çeken Özdemir, “Rapora göre 2024 yılının son 175 yılın en sıcak yılı olduğu ve okyanus ısısının son 65 yılın en yüksek seviyesine ulaştığı belirtilmektedir. Küresel ısınmanın gösterdiği artış eğilimi, hızlanan buzul erimesi, kıt olan tatlı su kaynaklarının ne kadar verimli ve etkin kullanılması gerektiğini açıkça ortaya koymaktadır” ifadelerini kullandı.

“DAMLA SULAMA YÖNTEMLERİ TEŞVİK EDİLMELİ”

Dünya Bankası tarafından son olarak 28 Ocak 2025 tarihinde güncellenen ve bir ülkenin kendi ekosisteminin ürettiği su kapasitesini ölçmek için kullanılan “Yenilenebilir İç Tatlı Su Kaynakları” raporuna göre, dünyanın tatlı su kaynaklarının yüzde 13,2’sine sahip olan Brezilya’nın bu alanda ilk sırada yer aldığını kaydeden Özdemir, “Brezilya’yı yüzde 10,1’lik pay ile Rusya ve yüzde 6,7’lik pay ile Kanada takip etmektedir. Türkiye’nin payı ise yüzde 0,5’tir. Türkiye Bankalar Birliği tarafından 2023 yılında yayınlanan Tarım Sektörü Raporu’na göre ise ülkemizde tarımsal üretimdeki su gereksiniminin giderek büyümesi, sanayideki asimetrik gelişmelerin devam etmesi, su kaynaklarının kirletilmesi ve nüfusun hızla artışı nedeniyle 25 yıl içinde su kullanım miktarının 3 katına çıkacağı öngörülmektedir. Dolayısıyla, suyu temel alan tarım politikaları her geçen gün daha da önem kazanmaktadır.  Ülkemizde tatlı su kaynaklarının yüzde 75’i tarımda kullanılmaktadır. Devlet Su İşleri verilerine göre, sulanabilir tarım arazilerinde yüzde 75 oranında salma sulama, yüzde 10 oranında yağmurlama sulama ve yüzde 5 oranında damla sulama yöntemi kullanılmaktadır. Ayrıca, tarımda kullanılan tatlı suyun yüzde 75’i açık kanallarla dağıtılmakta olup bunun yarısı, buharlaşma ve altyapı eksiklikleri nedeniyle kaybolmaktadır. Bu nedenle, su israfını azaltmak ve verimliliğini artırmak için altyapı eksikliklerinin giderilmesi, kapalı basınçlı sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması, eski sulama sistemlerinin rehabilitasyonu, yağmurlama sulama ve damla sulama yöntemlerinin teşvik edilmesi gerekmektedir” dedi.

“SUYU VERİMLİ KULLANMALIYIZ”

Türkiye’de tarım alanlarının son 17 yıldır 37-40 milyon hektar arasında değişirken, aynı dönemde Türkiye nüfusunun ise yüzde 21 artarak 85,7 milyon kişiye ulaştığı ifade eden Özdemir, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Özellikle yaz aylarında, yerli ve yabancı ziyaretçi sayısı önemli ölçüde artmaktadır. 2030 yılında, ülkemizin su kaynaklarının yüzde 20 azalması, nüfusun ise yüzde 10 artması öngörülmektedir. Türkiye’nin su ihtiyacı sürekli artarken, yıllık ortalama yağış miktarı dünya ortalamasının altında bulunmaktadır. Ayrıca, ülkemiz su stresi yaşayan ve su stresi seviyesi yükselen ülkeler kategorisinde yer almaktadır. Bu doğrultuda, Tarım ve Orman Bakanlığımızın suyu temel alan “Tarımsal üretimin planlanması” hususunda uyguladığı modelin başarıya ulaşmasını temenni ediyorum. Belirlenen politikalar istikrarlı bir şekilde, dirayetle uygulanmalı ve dönemsel gelişmeler ışığında periyodik olarak güncellenmelidir. Üstelik su kısıtı konusu toplumsal hassasiyet gerektirmektedir. Bu bağlamda, sadece üreticilerimizin değil, başta genç nesillerimiz olmak üzere tüm toplumumuzun, su kaynaklarının korunması, su tasarrufunun artırılması ve suyun verimli kullanımı konusunda bilinçlendirilmesi için yapılan çalışmaların artmasını diliyor, 22 Mart Dünya Su Günü’nü kutluyorum.”

Paylaş :
 
Etiketler :  mersin, ticaret, borsa, abdullah özdemir, su kaynakları

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 



  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2026 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA