30 Nisan 2025 Çarşamba



21:52   MERSİN TİMES 14. YILINI GALA İLE KUTLADI   21:45   ÇERKES MUTFAĞı ARTıK MERSIN’DE!   19:31   MÜSİAD MERSIN ŞUBE BAŞKAN YARDıMCıSı SAĞLAM: "SERBEST BÖLGELERDE KÜMELENME VE İHRACAT GÜCÜ TEHLİKEDE”   13:47   MERSIN’DE ŞEHITLER UNUTULMADı   12:40   YURT DıŞıNDAN EMIR ALAN SUÇ ÖRGÜTÜ ÇÖKERTILDI: 20 GÖZALTı   12:38   MERSIN’DE 815 KILO TÜTÜN VE 13 BIN ADET MAKARON ELE GEÇIRILDI   12:36   HAPIS CEZASıYLA ARANAN 3 HÜKÜMLÜ YAKALANıP CEZAEVINE GÖNDERILDI   12:33   YARALı VE BITKIN BULUNAN EBABIL KUŞU KORUMA ALTıNA ALıNDı   16:13   AKDENIZ’DE CAMILER BAYRAMA HAZıR   16:10   MEZARLıK VE İBADETHANELER PıRıL PıRıL OLDU   16:06   MERSIN BAYRAMA HAZıR!   15:54   AKDENIZ TIPI BESLENME, GÖZ SAĞLıĞıNı KORUYOR   15:51   DIZ KIREÇLENMESI TEDAVISINDE PRP YÖNTEMI   15:46   AŞı REDDI, ÇOCUKLARıN HAYATıNı TEHDIT EDIYOR!   15:43   HAFıZLıK ÖĞRENCILERI IÇIN IFTAR PROGRAMı   15:40   MEÜ’DE BAYRAMLAŞMA TÖRENI DÜZENLENDI   15:38   AKDENIZ’DE KÜLTÜR VE SANAT KURSLARıNA YOĞUN İLGI   15:35   TARSUS’TAN MALATYA’YA KARDEŞLIK KÖPRÜSÜ KURULDU   15:33   DENIZCILIKTE YAPAY ZEKA VE DIJITALLEŞME PANELI DÜZENLENDI   18:09   “MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ”  
 
 
 
 
Narenciyede Don Nedeniyle Yüzde 90’a Varan Zarar
   

Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, don nedeniyle narenciye ağaçlarında yüzde 30 ile 90 arasında zarar oluştuğunu açıkladı. Çiftçilere ağaçları kökünden sökmemeleri çağrısında bulunan Kökçüoğlu, gübreleme, sulama ve hastalık kontrolü gibi bakım işlemlerinin yapılması gerektiğini belirtti.

 

Tarih : 18 Mart 2025 Salı 15:40

 

Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Kökçüoğlu, Adana'da 801 bin dekar alanda narenciye üretildiğini 2024 yılı içerisinde de yaklaşık 2 milyon tonluk toplam üretimle Türkiye'de en fazla narenciye üreten il konumunda olduklarını ifade etti. Kökçüoğlu, Türkiye'de en fazla narenciye üreten il olarak bu yıl 21-24 Şubat tarihleri arasında yaşanan dondan dolayı narenciyenin de etkilendiğini söyledi. Kökçüoğlu, don nedeniyle narenciyede yüzde 30 ile 90 arasında zarar oluştuğunu ifade ederek, "Don olayında bölgesel olarak değişmekle birlikte, hava sıcaklıkları akşam saatlerinden başlamak kaydıyla yer yer eks, 2 ile eksi 8 derece olduğu üreticilerle yapılan görüşmelerde tespit edilmiştir. Tespit yapılan bölgelerde, eğimin olduğu ve havalanması iyi arazilerdeki bahçelerde kısmen don zararının daha az gerçekleştiği, ova ve çukur alanlarda don zararının daha fazla oluştuğu gözlemlenmiştir. Yapılan bahçe sürveylerinde özellikle meyer, interdonat gibi erkenci limon çeşitlerinde yaprak ve sürgünlerde büzüşme, sararma gibi, çiçek tomurcuklarında ise kararma ve yanma gibi semptomlar gözlemlenmiştir. Yine portakal ve mandarin türlerinde de sürgün, yapraklar ve çiçek gözlerinde kısmen don hasarlarına rastlanılmıştır" diye konuştu.

AĞAÇLAR KÖKÜNDEN SÖKÜLÜYOR

Yaşanan zararlardan dolayı bazı çiftçilerin ağaçları kökünden söktüğünü gördüklerine dikkat çeken Kökçüoğlu, şöyle devam etti: "Bölgemizde meydana gelen şiddetli don olayından sonra, üreticilerimizin don hasarı görmüş narenciye ağaçları için yapması gereken bakım ve işlemler, donun meydana geldiği zamanın, don kaynaklı yaralanma anındaki ağaçların genel durumu ve yaralanmanın hemen ardından gelen hava koşulları gibi bir dizi etmen tarafından belirlenir. Dallar ve budaklar, şiddetli bir dondan sonra birkaç aydan birkaç yıla kadar bir süre boyunca ölmeye devam edebilir. Bunun nedeni, dondan hemen sonra belirgin olmayabilecek kabuk ve odundaki gizli hasardır. Soğuktan dalları ölmüş narenciye ağaçları, sonraki büyüme mevsiminde ekstra bakım görmelidir. 'Bekle ve gör' yaklaşımı, dondan hemen sonra en iyi şekilde uygulanacak yöntemdir. Kesinlikle ağaçlar sökülmemelidir. Çiftçiler budama, gübreleme, sulama, yabancı ot ve hastalık kontrolü yapmalıdır. Özet olarak; narenciye ağaçları güçlüdür ve uygun bakım yapılırsa soğuk hasarından hızla kurtulabilirler. Don hasarının boyutu ve narenciye ağaçlarına sağlanan bakım seviyesi, ağaçların iyileşme hızını belirler. Uygun bakımla, yaprak dökülmesi ve küçük dal hasarı yaşayan ağaçların tek bir yılda donma öncesi duruma dönmesi beklenebilir." Kökçüoğlu, yaşanan don olayının narenciyede önümüzdeki yıl verimi etkileyeceğini ancak zarar görmeyen alanlarla bu zararın ortadan kaldırılacağını sözlerine ekledi. (İha)

Paylaş :
 
Etiketler :  adana, tarım, orman, mehmet nuri kökçüoğlu

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA