11 Mayıs 2024 Cumartesi



16:02   TARSUS BELEDIYESI ILE DOĞAYLA BÜTÜNLEŞEN SAĞLıKLı ADıMLAR   14:21   AKDENIZ BELEDIYESI’NDEN KÜLTÜR VE SANATA DESTEK   13:15   MERSIN’DE IKISI HEYKEL 74 PARÇA TARIHI ESER ELE GEÇIRILDI   12:22   MDTO’NA ’ÜNIVERSITEYE KATKı ÖDÜLÜ’ VERILDI   12:21   YENIŞEHIR BELEDIYESI 19 MAYıS AYAK TENISI TURNUVASı DÜZENLIYOR   11:17   AKMİB, VENEZUELA TÜRK İHRAÇ ÜRÜNLERI FUARı’NA ODAKLANDı   11:15    “MERSIN’IN BÜYÜMESINI DOĞRU PLANLAMAYıZ”   11:15   MERSIN’DE ORMAN ZARARLıLARıYLA BIYOLOJIK MÜCADELE SÜRÜYOR   11:12   KAPANıŞ TOPLANTıSıNDA 3 GÜNÜN DEĞERLENDIRMESI YAPıLDı   11:10   EMEKLILER YAZı ‘BAHAR ŞENLIĞI’ ILE KARŞıLADı   11:08   HELLO MERSIN HER YAŞA HITAP EDIYOR   11:07   MILLI EĞITIM MÜDÜRÜ ŞALVAR GIYDI, YAZMA TAKTı, ÖĞRENCILERLE BIRLIKTE ÇILEK HASAT ETTI   11:04   BOŞANMA AŞAMASıNDAKI EŞINI ÖLDÜRÜP INTIHAR ETTI   10:58   EHLIYET SıNAVıNDA ÖZEL DÜZENEKLE KOPYA ÇEKTIREN 5 ŞÜPHELI TUTUKLANDı   10:54   BAŞKAN YıLDıZ’DAN, ŞEHIT ANNESI RABIA BULUT’A “ANNELER GÜNÜ” ZIYARETI   10:50   CARETTALAR YARı FINAL’IN ILK MAÇıNı KAZANDı   11:11   TÜRKIYE’NIN NISAN AYı YAŞ MEYVE SEBZE IHRACATı 211,5 MILYON DOLAR   11:10   MERSIN’DE TURFANDA KIRAZ HASADı BAŞLADı   11:08   TARSUS BELEDIYESI’NDEN VERGI ÖDEMESI HATıRLATMASı   11:07   ’TÜRKIYE-KATAR GAZZE İYILIK GEMISI’ MERSIN’DEN UĞURLANDı  
 
 
 
 
POLİPROPİLEN TESİSİ AKDENİZ MECLİS GÜNDEMİNDE
   

Akdeniz Meclisi Şubat ayı meclis toplantısının birinci birleşimi bugün yapıldı. Akdeniz Meclis’inde son günlerde oldukça eleştirilen polipropilen tesisi de konuşuldu.

 

Tarih : 1 Şubat 2021 Pazartesi 15:13

Mersin merkez ilçe Akdeniz Belediyesi EMEP’li Meclis Üyesi Halil Kara son günlerde eleştirilerin odağında olan polipropilen tesisi ile ilgili Meclise bir önerge sunarak konunun tartışılmasını istedi. Kara’nın önergesinde “Mersin’de her kesimden vatandaşın istememesine rağmen Polipropilen Tesisi yapılmak isteniyor. Yıllarca Ak Gübre, Soda, Kromsan gibi tesisler zehirli gaz ve atıklarıyla Karaduvar bölgesini mahvetti. Şimdi buna bir de petrokimya tesisi olan polipropilen eklenmek isteniyor. Tesisin havayı kirletici gazlar salacağı ve çıkan bu gaz ve partiküllerin yaratacağı kirlilik kesindir. Tesisin üreteceği kirli hava rüzgarla birlikte Karaduvar, Karacailyas, Kazanlı bölgeleri ile Özgürlük, Çay ve Çilek mahalleleri de tesisten olumsuz etkilenecektir. İşletmede kullanılan sıcak su denize dökülecek ve bu da ekolojik dengeyi bozacaktır” ifadeleri yer aldı.

“ÇEVRE DUYARLILIĞI ABARTILIYOR”

Konuyla ilgili söz alan CHP’li Serhat Servet Dövenci, konuyla ilgili eleştirilerin abartıldığını söyleyerek, “Mesleğim gereği polipropilen tesislerinin ne olduğunu biliyorum. Elbette gelecek nesile temiz bir çevre bırakmamız gerektiğini düşünüyorum. Bu benim şahsi düşüncem ama çevre duyarlılığı konusunda biraz abartılı düşünülüyor” dedi. Çevreye polipropilen tesisinin doğrudan etkisinin olmadığını söyleyen Dövenci, “Bakın bir çimento fabrikası polipropilen tesisinden en az on kat daha tehlikeli. Öncelikle ülkemizin tarım ülkesi olarak mı kalmasını istiyoruz ona karar verelim. Tarım ile tek başına ülke bir yerlere varamıyor. Bu olayda ilk yapılacak şey tesise karşı çıkmak olmamalı, böyle bir tesis yapılırken çevreye zarar vermeden de koruma tedbirleri alınarak yapılmasını sağlamalıyız. Eğer bunu yapamazsak ömür boyu geri kalmış bir ülke olarak kalırız” ifadelerini kullandı. Günlük yaşantımızda da polipropilen ürünlerini kullandığımızı belirten Dövenci, “Çevreye duyarlı olmamız konusuna elbette katılıyorum. Ancak biz sanayileşecek miyiz yoksa dışa bağımlı mı kalacağız buna karar vermemiz gerek. Silifke’de Medcem Çimento Fabrikası var ve sıkıntılı bir tesis. Şimdi bu tesisin ikincisi de yapılacak. Oraya teklif veren müteahhitlerden biriyim. Asıl gidip orayla ilgilenin. Bu tesisten kaynaklı hava kirliliği yaşanacak. Her şeyin onayı alındı ama kimsenin sesi çıkmıyor. Ormanın içerisinde yeşil bir alana kurulacak bu tesis ama kimsenin sesi çıkmıyor. Polipropilen tesisleriyle ilgili daha detaylı araştırma yapılması gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“POLİPROPİLEN TESİSİ COVİD-19’DAN DAHA TEHLİKELİ”

HDP’li Ali Tanrıverdi ise “Bu konu benim de alanım. Kimya alanında binlerce genç yetiştirdim. Bu tesisin ham maddesi petrol artıklarıdır. Bu petrol artıkları yüksek derecede buharlaştırılıyor. Ondan sonra küçük baloncuklar haline getiriliyor. Soğutmaya bırakılırken havada baloncuklar oluşuyor ve bu baloncuklar Covid-19’dan daha tehlikeli. Çünkü uzmanlar Covid-19 virüsünün bir yere yapışıp kaldığını söylerken bu zehirli baloncuklar havada uçuyor” dedi. Polipropilen tesisleri için suyun gerekliliğine dikkat çeken Tanrıverdi, “Eğer siz bu tesisi faaliyete geçirirseniz ya suyu zorunlu olarak denizden ya da yeraltından çekeceksiniz. Bunun başka yolu yok. Yeraltı sularını çektiğinizde ise orası kurak bir araziye dönüşecek. Karaduvar çok önemli bir turizm alanı olarak şehre kazandırılabilir. Burası bir tarım ve balıkçılık alanı. Elbette yatırımlarla ülkemizin gelişmesini hepimiz istiyoruz. Ama etrafa zehir saçarak insan sağlığını olumsuz etkileyecek bir tesisi getirip Karaduvar gibi geleceği parlak olan bir sahil mahallesine yerleştirmelerine müsaade etmeye insanın vicdanı el vermiyor. Evet, gerekli bir tesis olabilir ama yerinin yanlış olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.

CHP’li Muhittin Ertaş da “ Tesisin Serbest Bölge Limanının yanındaki araziye kurulması planlanıyor. Gelecek dönemlerde limanın genişlemeye ihtiyaç duyacağını hepimiz biliyoruz. Bu konuda Ali Bey’in dediklerine katılıyorum. Çok zorlu bir dönemden geçiyoruz. Pandemide aklımıza ne geldi? Açlık, kuraklık ve yaşamsal ürünlerin tedariki geldi. Bunları ne çabuk unuttuk” diyerek çevreye duyarlı olunması gerektiğinin altını çizdi.

Paylaş :
 
Etiketler :  mersin, polipropilen, akdeniz, meclis, serhatservetdövenci,

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA