3 Şubat 2026 Salı



15:48   MERSIN’DE SIGARA KAÇAKÇıLARıNA OPERASYON: 4 TUTUKLAMA   15:44   MERSIN’DE SELIN VURDUĞU KıRSAL MAHALLELERDE YARALAR SARıLıYOR   14:42   MERSIN MUHTARLAR DERNEĞI’NDEN ARBEL’E ZIYARET   10:47   SEL SONRASı ’MILYONLUK’ YAZLıKLARıN ÖNÜNDE ’EKMEK’ MÜCADELESI   10:41   TOROS DAĞLARıNDAKI YıLKı ATLARı VE YABANI HAYVANLAR UNUTULMADı   10:37   MERSIN’DE IKLIM VE SÜRDÜRÜLEBILIRLIK ÇALıŞMALARı MASAYA YATıRıLDı   13:22   TARSUS’TA YOĞUN YAĞıŞ SONRASı TAM SAHA MÜDAHALE   13:19   MERSIN’DE YASA DıŞı BAHIS OPERASYONU: 8 ŞÜPHELI TUTUKLANDı   13:16   MUT’TA KAYıSıNıN GELECEĞI MASAYA YATıRıLDı   12:46   KOMŞUSU ’ADAM ÖLDÜ EVI DE YıKıLDı’ DEDI O ANDA EV ÇÖKTÜ   12:43   SEL SONRASı DENIZ KAHVERENGI OLDU, SAHILLER ODUN DOLDU   12:19   HıZLı TRENLE ULAŞıMDA YENI DÖNEM: MERSIN - ADANA ARASı 25 DAKIKAYA DÜŞECEK   11:45   MERSIN’DE ‘SESSIZ MIRASıN SESI’ SERGISI SANATSEVERLERLE BULUŞTU   11:41   MERSIN’DE ÇOCUKLAR AKRAN ZORBALıĞıNA KARŞı EMPATI ATÖLYELERINDE BULUŞTU   11:39   4 BIN KIŞI ÇALıŞıYOR YÜZDE 84’Ü TAMAMLANDı: ÇEŞMELI-KıZKALESI OTOYOLU MERSIN TURIZMINE NEFES ALDıRACAK   16:29   MERSIN’DE 0-6 YAŞ ÇOCUKLAR IÇIN ÜCRETSIZ GELIŞIM TARAMASı   16:27   MERSIN’DE ORMAN MUHAFAZA PERSONELINE ATıŞ EĞITIMI   16:25   YÜKÜMLÜLER, MERSIN’DE OKULLARı TEMIZLEYIP BOYADı   12:57   TARSUS BELEDIYESINDEN IKLIME DIRENÇLI KENT IÇIN IKI AB DESTEKLI PROJE   12:17   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESININ SOSYAL PROJELERI TÜRKIYE’YE ÖRNEK OLUYOR  
 
 
 
 
"İnfluenza Her Yıl Tekrarlayabilir"
   

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Uçar, influenza virüsünün kalıcı bağışıklık oluşturmadığını belirterek, her yıl tekrarlayabileceğini ve okul çağındaki çocuklarda daha hızlı yayıldığını vurguladı.

 

Tarih : 17 Şubat 2025 Pazartesi 13:21

Kış aylarında yaşanan üst solunum yolu enfeksiyonları hastanelere başvuruların en sık nedenlerinden birisi haline geldi. Yaşanan ısı değişimleri birçok hastalığı beraberinde getirdiği gibi üst solunum enfeksiyonlarına da zemin oluşturuyor. Bu noktada influenza virüsü ise her yıl kış mevsiminde daha yaygın hale gelerek solunum yolu enfeksiyonlarına neden oluyor. Bu hastalığı bir kere geçiren bir bireyin daha sonrasında hastalığı tekrar geçirmeyeceği anlamına gelmediğini ifade eden Medicana Sivas Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Uçar "Çocukluk çağında geçirilmiş bazı enfeksiyonlar kalıcı bağışıklık bırakabiliyor. Ancak influenza her sene mutasyona uğradığı için kalıcı bağışıklık bırakmaz" şeklinde konuştu.

"ÇOCUKLARDA DAHA HIZLI YAYILIR"

Dr. Tuğçe Uçar, influenzanın her yıl kış mevsiminde daha yaygın hale gelen ve solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan bir virüs olduğunu belirterek, "İnfluenza, her yıl kış mevsiminde daha yaygın hale gelen ve solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan bir virüstür. Çocuklarda yüksek ateş, öksürük, burun akıntısı, yaygın kas ağrıları, halsizlik ve genel vücut yorgunluğu gibi şikâyetlerle kendini gösteren bir hastalık tablosuna yol açar. Özellikle kreş ve okul çağındaki çocuklarda çok hızlı yayılır. Solunum yoluyla, damlacık enfeksiyonu şeklinde bulaşır. Bu yüzden, ellerin düzenli olarak yıkanması, kalabalık ortamlardan uzak durulması ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi büyük önem taşır. Hasta bireyden bulaştıktan sonra belirtiler genellikle ilk 24 saat içinde ortaya çıkmaya başlar. Hastalık ortalama 7-10 gün sürer. Ateşli dönem ise genellikle 5 gün kadar devam edebilir. Öksürük ise birkaç gün içinde başlayıp birkaç haftaya kadar devam edebilir" dedi.

"AŞILANMAYI ÖNERİYORUZ"

Dr. Uçar, influenza hastalığının kalıcı bir bağışıklık bırakmadığını söyleyerek, "Hastalığın tanısını çoğu zaman kan tahliline gerek kalmadan, burundan alınan sürüntü örnekleri ile koyabiliyoruz. Erken tanı konulursa, hastalığın mümkün olan antiviral tedavisine erken başlayabiliyoruz. Böylelikle gelişebilecek akciğer komplikasyonları gibi ciddi riskleri azaltmış oluyoruz. İnfluenza hastalığı ne yazık ki kalıcı bir bağışıklık bırakmıyor. Domuz gribi, kuş gribi olarak bildiğimiz H1N1 virüsü, çeşitli mutasyonlara uğrayarak her yıl değişik varyantlarla karşımıza çıkıyor. Bu hastalığı bir kere geçirmek bir daha geçirilmeyecek anlamına gelmiyor. Özellikle ekim ve nisan ayları arasında pik yapan bu hastalığın bir aşısı mevcut. İnfluenzadan korunmak için riskli gruplara da aşılanmayı öneriyoruz" diye konuştu.

"BESLENME ÇOK ÖNEMLİ"

Çocukların influenzadan ve diğer hastalıklardan korumak için yapılması gerekenlerin başında beslenmenin geldiğini ileten Uçar "Mevsim meyve ve sebzelerini içeren sofralar hazırlamamız lazım. Paketli, işlenmiş gıdalar ve yoğun karbonhidrat içeren beslenmeden uzak kalınması gerekmektedir. Günlük almamız gereken D vitamini ilave dozu aksatmamamız büyük önem arz etmektedir. Hastalığın pik yaptığı dönemlerde ise özellikle alışveriş merkezi, çocuk oyun havuzu gibi kapalı alanlardan uzak kalmak gereklidir. Uygun mevsim kıyafetleri ile çocukların açık havada vakit geçirmesi hastalıklardan korumak adına büyük önem taşımaktadır" şeklinde konuştu. (iHa)

Paylaş :
 
Etiketler :  influanza, tuğçe uçar, enfeksiyon, virüs

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2026 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA