26 Nisan 2024 Cuma



11:51   TÜRKIYE, VENEZUELA’DA 5’INCI BÜYÜK TEDARIKÇI   11:50   MEHMET ALI BEBEĞIN UMUDU YEŞERDI: 60 MILYON TL TOPLANDı   11:49   HER 100 ÇOCUKTAN 20’SI ÇALıŞıYOR   11:48   MINIKLER, ÇOCUK BAYRAMı’NDA DOYASıYA EĞLENDI   11:46   AKDENIZ BELEDIYESI’NDEN VATANDAŞLARA VERGI HATıRLATMASı   11:44   FORUM MERSIN’DE ÇOCUK BAYRAMı COŞKUYLA KUTLANDı!   11:42   BAŞKAN YıLDıZ, ILK NIKAHıNı KıYDı   11:41   ONLARCA SANATÇıNıN ESERLERI GÖRÜCÜYE ÇıKTı!   11:37   AKKUYU NGS’DE VINÇ YANGıNı   11:34   BÜYÜKŞEHIR’DEN GENÇLERE FıRSAT   12:31   SıCAKLAR ETKILEDI YENIDÜNYADA HASAT ERKEN BAŞLADı: FIYATı ÜRETICISINI SEVINDIRDI   12:29   TÜRKIYE, MEYVE ÜRETIMINDE DÜNYADA 4’ÜNCÜ SıRADA   12:27   MINIKLERDEN COŞKULU 23 NISAN KUTLAMASı   12:25   FESTIVALE FIS KONSERI DAMGA VURDU   12:20   MERSIN’DE ’1923 ÖĞRENCI 23 NISAN’ KONSERI VERDI   12:19   BAŞKAN SEÇER, ÇOCUKLARıN BAYRAM NEŞESINE ORTAK OLDU   12:15   TARSUSLULAR, 23 NISAN’ı BÜYÜK BIR SEVINÇLE KUTLADı   12:11   ERDEMLI’DE GELENEKSEL UÇURTMA ŞENLIĞI   12:07   MERSIN’DE UNUTULMAZ 23 NISAN   12:04   MEZITLI’DE EMIR CAN İĞREK’LE 23 NISAN COŞKUSU!  
 
 
 
 
CHP MERSİN MİLLETVEKİLİ CENGİZ GÖKÇEL, “İKLİM POLİTİKASI OLUŞTURULMALI”
   

Gıda fiyatlarındaki artış her geçen gün daha fazla hissedilirken TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi ve CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel gıda fiyatlarındaki artışın süreceği ve gıda krizi yaşanabileceği ile ilgili açıklamalarda bulundu. Gökçel, yaşanan gıda enflasyonunun ithalata dayalı tarım politikaları nedeniyle oluştuğunu söyledi.

 

Tarih : 27 Ocak 2021 Çarşamba 14:48

“GIDA ENFLASYONUNU SAKLANAMIYOR”

Küresel gıda fiyatları son 3 yılın zirvesine ulaşmış durumda. Pandemide tüm dünyada gözlenen gıda fiyatlarındaki artıştan Türkiye çok sert bir biçimde etkileniyor. CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel de yaptığı açıklamayla gıda enflasyonundaki artışa dikkat çekti. Gökçel, ithalata dayalı tarım politikaları sebebiyle gıda ve tarım sektöründe kayıplar yaşandığını ve önlem alınmazsa bir gıda krizi ile karşı karşıya kalacağımızı belirtti. Gökçel, “Pandemi sürecinde en öne çıkan sektör tarım ve gıda sektörü. Dünyada Küresel iklim değişikliği ile birlikte gelen kuraklıkla beraber buna paralel olarak gıda enflasyonu artıyor. TÜİK verilerine göre bu yüzde 20,6. Bize göre bunda en önemli neden girdi maliyetlerinin yüksekliği” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gıda fiyatlarına müdahale edilmesi ile ilgili talimat vermesine de değinen Gökçel, fiyatların düşürülürken bunun ithalat yöntemiyle yapılmaması gerektiğini belirtti. Uygulanan ithalat politikaları nedeniyle gıda krizinin yaşandığının altını çizen Gökçel, yapılması gerekenin üretim ve lojistik sürecinde vergilerin düşürülmesi olduğunu kaydetti. Yüksek kar hırsına karşı tüketiciyi koruyacak önlemler alınmasının önemli olduğunu söyleyen Gökçel, bunun üreticiye zarar vermeden yapılması gerektiğine dikkat çekti.

“İKLİM POLİTİKASI OLUŞTURULMALI”

CHP’li Gökçel açıklamasında, tarımsal girdilerin ithal edildiğinin altını çizerek bu durumun tarımda istikrarsızlığa sebep olduğunu belirtti. Gökçel, “Mazot, pestisit, tohum ve en önemlisi gübre ithalata dayalı. Dolar arttıkça bu girdilerin maliyeti artıyor çiftçimiz yeterince gelir elde edemiyor. Nüfusumuz artıyor ancak üretim aynı ölçüde artmıyor. Çünkü üretim ithalata dayalı tarım politikası izliyoruz” ifadelerini kullandı.

Türkiye son yılların en kurak dönemlerini geçiriyor. Uzmanlar kuraklık ile ilgili önümüzdeki yıllarda daha fazla karşı karşıya geleceğini belirtiyor. Kuraklık ile ilgili önlemler alınmasını talep eden Gökçel İklim değişikliğine bağlı olarak kuraklığın daha fazla hissedilir olduğuna değindi. Gökçel, iklim politikasının biran önce oluşturulması gerektiğini vurgulayarak şu şekilde konuştu: “Eğer biz tarımımızı programlamazsak ve kuraklığın da önümüzdeki dönemlerde artacağını da düşünürsek hem girdi maliyetlerini düşürecek önlemler almamız lazım hem de kuraklığın etkilerini azaltacak sulamayla ilgili yatırımları hayata geçirmememiz gerekli.”

Paylaş :
 
Etiketler :  mersin, cengizgökçel, milletvekili, chp, iklim,

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA