28 Şubat 2026 Cumartesi



16:48   TARSUS’TA ÇOCUKLARDAN ANLAMLı TIYATRO GÖSTERISI   12:43   MERSIN’DE BACA YANGıNı KORKUTTU   12:42   SILIFKE’DE CUMHURIYET SAVCıLARı ÖĞRENCILERLE IFTARDA BULUŞTU   12:40   SILIFKE VERGI DAIRESINDEN EĞITIME TAM DESTEK   12:39   MERSIN- FILYOS HATTı IÇIN ZONGULDAK ILE IŞ BIRLIĞI   11:28   SERTAVUL GEÇIDINDE ULAŞıM KONTROLLÜ SAĞLANıYOR   11:26   MERSIN’DE ŞEHIR TIYATROSU GENÇLERI ‘BILGE HEKIM LOKMAN’ ILE BULUŞTURDU   11:24    MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESINDEN ÇÖLYAK HASTALARıNA RAMAZAN DESTEĞI   14:33   MTSO BAŞKANı ÇAKıR: "BU GÖMLEK BIZE DAR GELIYOR"   14:21   BOZYAZı’DA ÇEDES KAPSAMıNDA ’MERHAMET PROGRAMı’ DÜZENLENDI   13:27   TARSUS BELEDIYESINDEN SEL RISKINE KARŞı KALıCı ALTYAPı HAMLESI   12:36   MERSIN’DE TıRLAR ÇARPıŞTı: 2 YARALı   11:00   MERSIN’DE ÖĞRENCILERE ÜCRETSIZ KURS VE 76 DENEME DESTEĞI   10:58   MERSIN’DE ATıL ARAZILER NERGISLE DEĞERLENDI, ÜRETIM 10 KAT ARTTı   13:13   ERDEMLI’DE FECI MOTOSIKLET KAZASı: GENÇ SÜRÜCÜ HAYATıNı KAYBETTI   11:06   MERSIN’DE EVDE SAĞLıK HIZMETIYLE HAYATLAR KOLAYLAŞıYOR   11:05   MINIK AYAZ’ıN SÜPÜRGE KAMYONU HAYALI GERÇEK OLDU   13:40   MERSIN’DE ORMAN SUÇLARıNA EŞ ZAMANLı DENETIM   13:37   RAMAZAN’DA MINIK ÖĞRENCILERDEN ANLAMLı DESTEK   13:33   TARSUS’TA ÇOCUKLARDAN SıFıR ATıK SEFERBERLIĞI  
 
 
 
 
Uzmanından Saç Boyama Uyarısı!
   

Dermatoloji Uzmanı Dr. Tuğçe Özkapu, son zamanlarda saç boyalarına bağlı alerjik reaksiyonların arttığını belirterek, "Saç boyamadan önce evde yama testi yaparak cildin küçük bir bölgesine boyayı sürüp 48 saat boyunca reaksiyon gözlemlenmelidir. Belirtiler bazen hemen, bazen ise 48 saate kadar ortaya çıkabilir" uyarısında bulundu.

 

Tarih : 7 Şubat 2025 Cuma 14:01

Son günlerde saç boyasından dolayı yaşanan alerjik rahatsızlıklar birçok insanı tedirgin etmeye devam ediyor. Piyasada satılan bazı saç boyalarının içeriğindeki kimyasallar, ciddi sağlık problemlerine yol açabildiği hatta yanlış kullanımlarda şiddetli alerjik reaksiyonlar nedeniyle ölümle sonuçlanan vakalar bile olabileceği belirtildi. Dermatoloji Uzmanı Doktor Tuğçe Özkapu, saç boyalarına bağlı olarak alerjik reaksiyon vakalarının giderek arttığını vurgulayarak, "Bu reaksiyonlar hafif kızarıklık gibi şikayetlerden daha ciddi sağlık sorunlarına kadar değişebiliyor. Özellikle saç boyalarının içerisinde bulunan parafenilendiamin en yaygın alerjik maddelerdendir. Hidrojen, peroksit ve amonyak ise cildi tahriş edebilmekte sadece saç boyaları değil kınaların içerisine özellikle katkı maddeleri eklendiğinde yine alerjik reaksiyonları sıklıkta görebilmekteyiz" ifadelerini kullandı.

"BİTKİSEL BOYALAR TAMAMEN GÜVENLİ DEĞİL"

Şikayetlerin belirtilerini hatırlatan Özkapu, "Bu reaksiyonlar kızarıklık, kaşıntı, yanma, su dolu kabarcıklar ve döküntüler gibi şikayetler olarak karşımıza çıkabilmekte, boyanın değdiği bölgelerde oluşabilirken daha şiddetli vakalarda boyanın değmediği yüz ve vücut bölgelerinde de bu şikayetler oluşabilmekte. Daha şiddetli vakalarda ise yüzde, göz kapaklarında, dudaklarda şişlik, tansiyon düşüklüğü ve nefes darlığı gibi daha ciddi ve tehlikeli belirtiler ortaya çıkarabilir" dedi. Her boyama sırasında dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Kupu, "Bir boya daha önce alerjik reaksiyon yapmadıysa hep güvenlidir düşüncesi yanlış, özellikle alerjik reaksiyonlar zamanla ilerleyen yıllarda ortaya çıkabilir. İlk kullanımda sorun yaşamadıysa kendimizi güvende hissetmemiz lazım. İkinci olarak bitkisel boyalar tamamen güvenli değildir. Çünkü tamamen saf değildir, içerisindeki katkı maddeleri yine alerjik reaksiyonlara neden olabilir" şeklinde konuştu.

"BOYAYI SÜRÜP 48 SAAT BOYUNCA GÖZLEM YAPILMALI"

"Güzellik uğruna sağlığımızı riske atmamak için önlem almak şart" diyen Özkapu, "Özellikle saç boyası yapmadan önce evde yama testi yaparak cildin küçük bir bölgesinde boyayı sürüp 48 saat boyunca reaksiyonu gözlemlemelidir. Bazen belirtiler hemen ortaya çıkabileceği gibi 48 saate kadar ortaya çıkması da sürebilir. Buradaki reaksiyonu da gözlemlemek çok değerli" ifadelerini kullandı. Parafenilendiamin içeren saç boyalarından uzak durulması gerektiğini hatırlatan Özkapu, sözlerini şöyle noktaladı: "Eğer kına kullanılacaksa ‘Kara Kına' adı verilen kına türlerinden uzak durmak gerekir. Tüm bunlara rağmen alerjik reaksiyon gelişme riski bulunmaktadır Eğer şikayetleriniz hafif bile olsa ortaya çıkarsa mutlaka bir dermatoloji uzmanına başvurmadan bir daha saç boyası uygulaması yapmamalısınız. Bu hem tedavi için önemli hem de dermatolog tarafından uygulanacak olan deri yama testi ile hangi maddelere karşı alerjiniz olup olmadığı değerlendirilebilir ve büyük oranda hangi maddelere karşı alerjiniz olduğu belirlenebilir. Eğer göz kapağı, yüz şişliği, nefes darlığı ve tansiyon düşüklüğü gibi ciddi belirtiler ortaya çıkarsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Çünkü bazen alerjik reaksiyonlar ölümle bile sonuçlanabilen ciddi sonuçlar doğurabiliyor." (iha)

Paylaş :
 
Etiketler :  tuğçe özkapu, saç, reaksiyon, dermatolog

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2026 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA