1 Kasım 2025 Cumartesi



15:07   MERSIN’DE BAĞıMLıLıĞA KARŞı PEDALLAR GELECEK IÇIN DÖNECEK   14:25   MOTOSIKLETLE KAMYONET ÇARPıŞTı, KAZA ANı KAMERAYA YANSıDı   13:53   AKDENIZ BELEDIYE SPOR’DAN KAYSERI’DE ŞAMPIYONLUK GEÇIDI   13:49   TARSUS’TA CUMHURIYET COŞKUSU SEFO KONSERIYLE ZIRVEYE ULAŞTı   13:43   DESTE DESTE PARA ÇıKTı: LOCA BILETI SATARAK DOLANDıRıCıLıK YAPAN 16 ŞÜPHELI YAKALANDı   11:58   VALI TOROS: "MERSIN’DE 240 MILYAR TL’LIK YATıRıM DEVAM EDIYOR"   11:35   ANAMUR’DA MODERN ADLIYE SARAYı HIZMETE HAZıRLANıYOR   10:50   KENT ORKESTRASıNDAN CUMHURIYET COŞKUSU   10:40   MERSIN’DE UYUŞTURUCU OPERASYONU: 5 ŞÜPHELI TUTUKLANDı   10:08   MERSIN’DE ÜRETICIYE FIDE VE GÜNEŞ PANELI DESTEĞI   10:05   AKDENIZ BELEDIYESINDEN ’MEME KANSERI FARKıNDALıĞı’ IÇIN PEMBE KURDELE   09:50   TOROSLAR’DA ÇİFTE BAYRAM SEVİNCİ   16:45   TARıM SEKTÖRÜNDE ENDIŞE OLUŞTURAN KARAR IPTAL EDILDI   16:41   BAŞKAN SEÇER: "İYI KI CUMHURIYET VAR"   16:36   GÖRME ENGELLILER DÜNYA HALTER ŞAMPIYONASı MERSIN’DE BAŞLADı   16:32   KAZADA KARAR ÇıKTı: KEMAN SANATÇıSı LAÇIN AKYOL’U ÖLDÜREN SÜRÜCÜYE 4,5 YıL HAPIS   16:29   MERSIN’DE KAZADA HAYATıNı KAYBEDEN 3 KIŞI TOPRAĞA VERILDI   16:26   YURT DıŞıNDAN GELEN MIDE KANSERI HASTASı MERSIN’DE SAĞLıĞıNA KAVUŞTU   16:21   4 YıLDıR ARANıYORDU: 50 YıL HAPIS CEZASıYLA ARANAN FIRARI YAKALANDı   16:20   OTOMOBIL UÇURUMA YUVARLANDı, SÜRÜCÜ HAYATıNı KAYBETTI  
 
 
 
 
Doğanın Gizli Gücü: Kırmızı ve Mor Besinler
   

Kırmızı ve mor renkli meyve ve sebzelere rengini veren antosiyaninler, güçlü antioksidan özellikleriyle bağışıklık sistemini güçlendirerek, başta kanser, kardiyovasküler ve nörodejeneratif hastalıklar olmak üzere vücudu pek çok hastalığa karşı koruyor. Yaşar Üniversitesi Gıda İşleme Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Biyomühendis Ece Yıldız Öztürk, bu süper gıdalara beslenmemizde daha fazla yer verilmesi gerektiğini belirtti.

 

Tarih : 3 Şubat 2025 Pazartesi 15:14

Kırmızı-mor besinlerin içeriğinde bulunan polifenoller, vitaminler, mineraller ve antioksidanlar sağlığımıza önemli katkılar sağlamasının yanı sıra; yaşlanma, hücre ve doku hasarını önlüyor. İyi ve zinde görünümün devamlılığını sağlıyor. Dr. Öğretim Üyesi Biyomühendis Ece Yıldız Öztürk, kırmızı ve mor besinlerin sık sık tüketmenin önemine değinerek, bu süper besinlere kaliteli bir besin desteği şeklinde hayatımızda yer vermemiz gerektiğini vurguladı.

YAŞLANMAYI YAVAŞLATIYOR

Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Gıda Teknolojisi Programı Gıda İşleme Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Biyomühendis Ece Yıldız Öztürk şöyle devam etti: "Kırmızı ve mor besinlerde bol miktarda bulunan antioksidanlar, vücudu oksidatif stres ve serbest radikallerin verdiği zararlardan koruyan maddelerdir. Antioksidanların, daha sağlıklı bir bedenin destekçisi olmalarının yanısıra yaşlanmayı yavaşlatıcı etkileri de bulunmaktadır. Çevre kirliliği, yetersiz-kötü beslenme alışkanlıkları, enfeksiyonlar, travma, stres, sigara, radyasyon, UV ışınları, kimyasal maruziyetleri gibi olumsuz yaşam koşulları/etkenler vücudumuzda oksidatif strese sebep olan serbest radikallerin artmasına sebep olmaktadır. Serbest radikallerin oluşumu ile antioksidan savunma mekanizması arasında ciddi dengesizlik oluşursa, o zaman oksidatif stres meydana gelmeye başlar. Oksidatif stresin vücuttaki etkileri kanser, Alzheimer, Parkinson, kardiyovasküler hastalıklar, immün sistem hastalıkları, katarakt, diyabet, solunum sistemi hastalıkları, böbrek ve karaciğer hastalıkları ile bağlantılıdır." Antosiyaninler açısından zengin olan kırmızı ve mor besinlerle ilgili örnekler veren Dr. Öğretim Üyesi Biyomühendis Ece Yıldız Öztürk, "Özellikle berry ailesi üyelerinden olan yaban mersini, aronya, açai, ahududu, böğürtlen, gojibery, karadut ile kızılcık, mürdüm eriği, anjelika eriği, çilek, kiraz, incir, mor üzüm ve nar antosiyanin yönünden zengin meyvelerdir. Kırmızı-mor renkli sebzelerden olan pancar, kırmızı biber, mor lahana, kırmızı turp, mor havuç, mor soğanın antioksidan içerikleri yüksektir.

ANTOSİYANİNLERİN GÜCÜ

Antosiyaninlerin vücutta inflamasyonu azaltarak bağışıklığı güçlendirdiğini belirten Dr. Öğretim Üyesi Biyomühendis Yıldız Öztürk, "Klinik çalışmalar bu besinlerin tüketilmesi ile beyin hücrelerindeki yıpranmanın daha az olduğunu ve Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalık riskini azalttığını göstermektedir. Yüksek antioksidan kapasitesiyle tümör hücrelerinin büyümesini yavaşlatıcı etkisi ile kanserden korunmaya yardımcıdır. İçerdiği polifenolik bileşiklerin sağlıklı bağırsak mikrobiyotası üzerindeki uyarıcı etkisi sayesinde, sağlıklı sindirim ve düzenli bağırsak hareketleri için de önemli bir yere sahiptir. Antosiyaninlerle birlikte çalışan Quercetin etken maddesi iltihaplanmayı önleyici etkisi sayesinde eklemlerdeki sıvının iltihaplanmasına neden olan romatoid artriti azaltmaya yardımcı olur. İçerdikleri yüksek C vitamini vücutta kollajen üretimini destekleyerek cildin esnekliğinin korumasına yardımcı olmaktadır. Saç ve cilt sağlığının yanısıra, makula dejenerasyonu, katarakt gibi göz hastalıklarına karşı da korumaya yardımcı olmaktadır. Ayrıca su ve lif içeriklerinin yüksek ve kalori içeriklerinin düşük olması sayesinde kilo vermek isteyenler için de güzel bir seçenek olmaktadır. Bağırsak sağlığına etkisiyle birlikte toksinleri atmaya yardımcı olur, doygunluk sağlar, aşırı yeme isteğini önler ve kilo kontrolünde önemli yer tutar" dedi. (İha)

Paylaş :
 
Etiketler :  meyve, sebze, ece yıldız öztürk, polifenol

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA