3 Şubat 2026 Salı



14:03   MERSIN’DEKI KAZADAN ACı HIKAYE: İKIZLERI ÖLÜM AYıRDı, 3 CENAZE YAN YANA DEFNEDILDI   12:00   KÜLTÜR VE SANAT EVLERI GENÇLERI ÜRETIME KAZANDıRıYOR   11:01   MERSIN’DE 72 YAŞıNDAKI OSMAN AMCA HAFıZ OLDU   10:38   SON 5 YıLDA TÜRKIYE’YE 250 MILYON $ YATıRıM YAPAN ÇIMSA’DAN IHRACATA 1,5 MILYAR $’LıK KATKı   10:06   MERSIN’DE BERAT KANDILINDE 15 BIN KANDIL SIMIDI DAĞıTıLDı   10:02   MERSIN’DE SELIN IZLERI SAHILLERDEN SILINIYOR   09:58   MERSIN’DE AV SıRASıNDA DOMUZ SALDıRıSı KAMERADA   15:48   MERSIN’DE SIGARA KAÇAKÇıLARıNA OPERASYON: 4 TUTUKLAMA   15:44   MERSIN’DE SELIN VURDUĞU KıRSAL MAHALLELERDE YARALAR SARıLıYOR   14:42   MERSIN MUHTARLAR DERNEĞI’NDEN ARBEL’E ZIYARET   10:47   SEL SONRASı ’MILYONLUK’ YAZLıKLARıN ÖNÜNDE ’EKMEK’ MÜCADELESI   10:41   TOROS DAĞLARıNDAKI YıLKı ATLARı VE YABANI HAYVANLAR UNUTULMADı   10:37   MERSIN’DE IKLIM VE SÜRDÜRÜLEBILIRLIK ÇALıŞMALARı MASAYA YATıRıLDı   13:22   TARSUS’TA YOĞUN YAĞıŞ SONRASı TAM SAHA MÜDAHALE   13:19   MERSIN’DE YASA DıŞı BAHIS OPERASYONU: 8 ŞÜPHELI TUTUKLANDı   13:16   MUT’TA KAYıSıNıN GELECEĞI MASAYA YATıRıLDı   12:46   KOMŞUSU ’ADAM ÖLDÜ EVI DE YıKıLDı’ DEDI O ANDA EV ÇÖKTÜ   12:43   SEL SONRASı DENIZ KAHVERENGI OLDU, SAHILLER ODUN DOLDU   12:19   HıZLı TRENLE ULAŞıMDA YENI DÖNEM: MERSIN - ADANA ARASı 25 DAKIKAYA DÜŞECEK   11:45   MERSIN’DE ‘SESSIZ MIRASıN SESI’ SERGISI SANATSEVERLERLE BULUŞTU  
 
 
 
 
Demir Çelik Sektörü, 2025 İçin İyimser Beklentiler Sunuyor
   

Demir çelik sektörü, 2024’ü 28 milyar dolar ihracatla kapatarak Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 12,6’sını oluşturdu. ADMİB, 3,2 milyar dolarlık ihracatıyla ülke ekonomisine önemli bir katkı sağladı ve 2025 yılına dair umutlu bir tablo çizdi.

 

Tarih : 29 Ocak 2025 Çarşamba 13:57

Haber Merkezi

2024 yılının küresel ticaret açısından zorluklarla dolu olmasına karşın, Türk demir çelik endüstrisinin başarılı bir sınav verdiğini dile getiren ADMİB Başkanı Fuat Tosyalı, “Yeni yılda yeşil üretime öncelik verip, katma değeri yüksek ürünlere yönelerek rekabetçiliğimizi korumaya çalışacağız. Hedef pazarlarımızda büyümemizi sürdürmek istiyoruz. Amacımız, hem ton hem değer bazında başarılı bir yıl geçirerek ülke ekonomimize maksimum katkıyı sağlamaktır” dedi.

AKDENİZ’DEN BAŞARILI PERFORMANS

Türkiye’nin 2024 yılı ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 2,5 artışla 261,9 milyar dolar oldu. Toplam ihracat içerisinde Türkiye demir ve demir dışı metaller ihracatı yüzde 0,2 oranında azalış ile 12 milyar dolara, çelik ihracatı yüzde 8,7 artış ile 16 milyar dolara ulaştı. Demir çelik sektörü 2024 yılı ihracatıyla Türkiye’nin toplam ihracatından yüzde 12,6 pay aldı. Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin (ADMİB) 2024 yılına ilişkin verileri incelendiğinde demir ve demir dışı metaller ihracatı yüzde 1,4 azalışla 759 milyon dolar, çelik ihracatı ise yüzde 57,1’lik artışla 2,4 milyar dolar oldu. ADMİB, gerçekleştirdiği yaklaşık 3,2 milyar dolarlık ihracatıyla Türkiye’nin toplam ihracatından yüzde 1,2’lik pay almayı başardı. Aralık ayında ise Türkiye demir ve demir dışı metaller ihracatı yüzde 2,7 oranında artış ile 975 milyon dolar, çelik ihracatı yüzde 7,3 artış ile 1,4 milyar dolar oldu. ADMİB ise demir ve demir dışı metallerde yüzde 9,2 artışla 73 milyon dolar, çelikte yüzde 21,13’lük artışla 242 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.

HEDEF PAZARLARDA ÇİFT HANELİ BÜYÜME

2024 yılında Türkiye geneli demir-çelik ihracatında en fazla ihracat gerçekleştirilen ülke Almanya oldu. Bu ülkeyi sırasıyla İtalya, Romanya, Irak ve ABD izledi. ADMİB’in ihracatında ise zirvenin sahibi İtalya oldu. Bu ülkeyi sırasıyla Mısır, Irak, Romanya ve Cezayir takip etti. 2024 yılı ihracatını değerlendiren ADMİB Başkanı Fuat Tosyalı, yıl genelinin küresel ticaret açısından zorluklarla dolu olmasına karşın, Türk demir çelik endüstrisinin başarılı bir sınav verdiğine vurgu yaptı. Sektörün istikrarını ve büyümesini destekleyen stratejiler üzerine çalışmalar yaptıklarını kaydeden Tosyalı, “Özellikle yeni yılda yeşil üretime ve verimliliğe öncelik verip, katma değeri yüksek ürünlere yönelerek rekabetçiliğimizi korumaya çalışacağız. Stratejimizin temelinde yenilikçilik, sürdürülebilirlik ve pazar çeşitlendirmesi yer alıyor. Üyelerimizi, çevre dostu projeler geliştirmeye ve enerji verimliliğini artıran teknolojileri benimsemeye teşvik etmeye devam edeceğiz” dedi.

“AMACIMIZ, ÜLKE EKONOMİMİZE EN YÜKSEK KATKIYI SAĞLAMAK”

Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere hedef pazarlarda sağlanan başarının büyük bir gayret neticesinde ortaya çıktığının altını çizen Tosyalı, şöyle devam etti: “Avrupa Birliği pazarı, Türkiye'nin en büyük pazarı olarak önemini koruyacaktır. ABD pazarında ise rekabet avantajımızı artıracak fırsatların oluşmasını bekliyoruz. Bunun yanı sıra, Afrika pazarında da büyümeye devam etmek istiyoruz. ADMİB olarak, 2025 yılında da sektörümüzün gelişimini desteklemek ve Türkiye’nin küresel pazarda güçlü bir konum elde etmesine katkı sağlamak için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Amacımız, hem ton hem değer bazında başarılı bir yıl geçirerek ülke ekonomimize en yüksek katkıyı sağlamaktır.”

Paylaş :
 
Etiketler :  admib, demir, fuat tosyalı, küresel

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2026 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA