15 Haziran 2025 Pazar



01:33   MERSİN EKONOMİ ZİRVESİ İHALESİNDE “ADRESE TESLİM” İDDİASI   17:27   MSK’DA YENI HEDEF AVRUPA KUPASı!   17:26   MERSIN’DE BAYRAM SEFERBERLIĞI: HER ŞEY HAZıR!   17:23    ANAMUR’DA MEMURA TAM TAZMINAT DÖNEMI BAŞLADı   17:21   TEKSTIL SEKTÖRÜNDEKI KRIZ TBMM GÜNDEMINDE   17:19   BAŞKAN YıLDıZ’DAN KURBAN BAYRAMı MESAJı   17:17   BAŞKAN SEÇER’DEN ‘KURBAN BAYRAMı’ MESAJı   17:15   BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT’TEN BAYRAM MESAJı   17:14   AKDENIZ’DE YERLI BUĞDAY HASADı BAŞLADı   17:12   MERSIN’IN HALK PLAJLARı YAZA HAZıR, TATIL KEYFI BAŞLıYOR!   17:08   STRES YÖNETILEBILIR: UZMANDAN HAYAT DENGELEYEN TAVSIYELER   17:05   KURBAN KESIMI KESINLIKLE ÇOCUKLARA IZLETILMEMELI   16:43   BAYRAM SOFRALARıNDA KALP SAĞLıĞıNA DIKKAT   16:41   AÇıKTA SATıLAN YIYECEKLERE DIKKAT!   16:39   MERSIN’IN ENERJI ALTYAPıSı GÜÇLENIYOR   16:38   ZIRAI DONUN YARALARı KOLAY SARıLMAYACAK   16:23   MUT’TA MOTOSIKLET KAZASı: SÜRÜCÜ YARALı   16:22   KADıN KıLıĞıNA GIRIP CINAYET İŞLEDI: VURULMA ANı KAMERADA   16:20   MERSIN’DE DEHŞET ANLARı: ARAÇLARıNı İNSANLARıN ÜZERINE SÜRDÜLER   16:18   ACı HIKÂYE TEKRARLANDı: ANNE VE OĞLU EVDE YARALı BULUNDU  
 
 
 
 
Nezihi Ünal Demirtaş Son Yolculuğuna Uğurlandı
   

Ahşap oymacılığı sanatını (Kündekari) Mersin’in Tarsus ilçesinde yaşatmaya çalışan Kültür Bakanlığı Devlet Sanatkarı Nezihi Ünal Demirtaş, 62 yaşında hayatını kaybetti. Usta sanatçı, son yolculuğuna uğurlandı.

 

Tarih : 29 Ocak 2025 Çarşamba 13:27

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Sanatkarı-Ahşap Oyma Ürünleri Ustası 62 yaşındaki Nezihi Ünal Demirtaş, evinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Demirtaş'ın cenaze töreni bugün Tarsus Merkez Kabristanlığında yapıldı. Cenaze törenine Kaymakam Mehmet Ali Akyüz, Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç, diğer protokol üyeleri, yakınları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Cenaze namazını ilçe müftüsü Murat Akçay kıldırdı. Cenaze namazı sonrasında Demirtaş'ın naaşı Çukurbağ Mahalle Mezarlığına götürülerek dualarla defnedildi.

2 AY ÖNCE MESLEĞİNİ ANLATMIŞTI

Devlet Sanatkarı-Ahşap Oyma Ürünleri Ustası 62 yaşındaki Nezihi Ünal Demirtaş, 46 yıldır devam ettirdiği mesleğini vefat etmeden 2 ay önce İHA muhabirine anlatmıştı. Röportajda mesleğini büyük bir aşkla yürüttüğünü ifade eden Demirtaş, "1970 yılında babamın memuriyetinden dolayı İstanbul'a taşındık. Ben ilkokulu bitirdikten sonra hiç okuma şevkim yoktu içimde. Bizim bir komşumuz vardı, ahşap oyma işini yapan İsmet ağabey. Onun yanında çalışmaya başladım. 3 aylık bir çıraklık hayatım var. Daha sonra ben oyma yapacağım dedim, bana güldüler, sonuçta muvaffak oldum. Arkasında 15 yaşına geldiğimde babama 'bize bir dükkan aç' dedim, babam 'tamam oğlum sana güveniyorum' dedi, ilk dükkanımı İstanbul'da açtım" demişti.

BU SANATIN YOK OLMASINI İSTEMİYORDU

Türkiye'de bu mesleği yapan sayılı ustaların kaldığını belirten Demirtaş o gün verdiği röportajda, "Ben yaklaşık 10 yıl öncesi devlet sanatçısı kimliğini aldım. En üzüldüğüm nokta yarın bu sanat, bu meslek bizlerden sonra bitecek diye üzüntüm var. Hiçbir gencimiz bu sanata yönelmiyor, yani herkes rahat bir kazanç elde etmenin yoluna gidiyor. Benim devlet büyüklerinden, kamu kuruluşlarından bu sanatın işlevini daha da hareketlendirmek için, birer kurs niteliğinde, yani gençlerimizi bu telefon illetinden, farklı bilgisayar oyunlarından kurtararak hem görselliği de onlara yaşatarak ahşabın dokunuşuyla icraatını yaparak, onlarla beraber bunu yaşatmak için büyük özveri bekliyorum. Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından her ay bana 4 okul öğrencileri gönderiliyor. Bu çocuklara tezgahın başında işin nasıl yapıldığını, bu işin hazzını almalarından en büyük haz alıyorum. İnşallah gelecek nesillere bu sanatı yaşatmak için çok büyük ümit umuyorum. Devlet büyüklerinin biraz daha eğilmesini istiyorum. Ben bu mesleğin yok olmasını istemiyorum" şeklinde konuşmuştu. (iha)

Paylaş :
 
Etiketler :  mehmet ali akyüz, murat akçay, ahşap, ünal demirtaş

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA