2 Ağustos 2025 Cumartesi



15:23   MEÜ ÖĞRENCILERINDEN ‘YERLI ÇIP’ HAMLESI   15:15   MERSIN YEREL BASıNı ZORDA!   15:11   KAZA YERINDE YENIDEN KEŞIF KARARı!   15:07   BAKANLıK YETKILILERI AKKUYU NGS’YI GEZDI   14:54   MERSIN TURIZMINE KESINTISIZ VE GÜVENLI ULAŞıM!   14:35   EKMEN: “EYÜP CAN’ıN ÖLÜMÜNÜN TAKIPÇISIYIM”   14:25   BOZYAZı’DA KAÇAK SIGARA OPERASYONU   14:20   MERSIN’IN 5 ILÇESINDE UYUŞTURUCU OPERASYONU: 8 GÖZALTı   14:18   TARSUS’TA KAZA YAPAN ELYAF YÜKLÜ TıR ALEV ALEV YANDı   14:13   BÜYÜKŞEHIR’DEN ENGELSIZ YAZ KURSU!   14:09   KADıNLARA GÜÇ KATAN PROJE!   14:07   ARAS KAYRETLI’DEN ÇEVRE IÇIN ILHAM VEREN ÇAĞRı!   13:59   KALP HASTALARıNA SıCAKLıK UYARıSı!   19:39   ARAS; “BU BIR SIYASI CINAYETE TEŞEBBÜS!”   17:02   MERSİN’DE MİLYONFEST KRİZİ!   15:25   “OLAYıN ÜZERININ ÖRTÜLMESINE MÜSAADE ETMEYECEĞIZ!”   14:15   YANGıNDAN KAÇAN LEYLEĞE ANAMUR’DA ŞEFKAT ELI   14:08   KAŞLı BAKıMEVI IDDIALARıNA YANıT!   12:45   KARAKOL DARP OLAYı BAĞıMSıZ BIÇIMDE SORUŞTURULMALı   12:29   AKBELEN KAVŞAĞı’NDA NELER OLUYOR?  
 
 
 
 
Silifke yoğurdu coğrafi işaret tescili aldı
   

 Silifke yoğurdu Avrupa Birliği’nden (AB) coğrafi işaret tescili aldı. Bununla birlikte AB’den coğrafi işaret tescili alan 30’uncu ürün Silifke yoğurdu oldu.

 

Tarih : 23 Ocak 2025 Perşembe 16:27

Silifke Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nurettin Kaynar, Silifke yoğurdunun Avrupa Birliği'nden (AB) coğrafi işaret tescili aldığını belirtti. AB'den coğrafi işaret tescili alan 30'uncu ürünün Silifke yoğurdu olduğunu belirten Kaynar, "Silifke ilçemiz ile özdeşlemiş ve türkülere konu olan, 07.02.2022 tarihinde ülkemizde coğrafi işaretli ürün statüsünde tescil edilerek koruma altına alınan 'Silifke Yoğurdu' L-2025/112 sayılı AB Komisyonu resmi gazetesinde tescil edildi" dedi.

“ZAHMETLİ BİR YOLCULUK OLDU”

Başkan Nurettin Kaynar, yaptığı açıklamada şunları kaydetti: "Tarihi geçmişi milattan önce 460-370 yılları arasına dayanan ve bu günkü yoğurt kelimesi karşılığını 1069-1070 yılları arasında alan ve 16'ncı yüzyıla gelindiğinde hekimlerin mide tedavisinde kullandığı ve 'ebedi hayatın sütü' olarak isimlendirilen yoğurt zamanla her yörede kendine özgü değerleri ve ayırt edici nitelikleri ile farklı lezzetlere kavuşmuştur. Bu farklı lezzetlerden birisi de türkülere konu olan Silifke Yoğurdumuzdur. Ülkemizde tescili ile korunması sağlanan coğrafi işaretli ürünümüzün Avrupa Birliği Komisyonunda da korunmasının sağlanması için titizlik ile yürüttüğümüz çalışmaların neticesinde 11 Ocak 2023 tarihinde tescil talepli PGI-TR-02895 başvuru numarası ile Avrupa Birliği Komisyonu Tarım Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğüne başvurusunu sağladığımız Silifke yoğurdu bugün itibariyle L-2025/112 sayılı AB Komisyonu Resmi gazetesinde tescil edildi. AB Komisyonunda coğrafi işaretlerin başvurudan tesciline kadar olan süreçte AB Komisyonu tüzüğüne hakim olmanız gerekmektedir. Dolayısıyla tescile kadar olan bu önemli süreç oldukça zahmetli ve bir o kadarda emek istemektedir. Silifke yoğurdunun gerek ülkemizdeki korunmasının sağlanmasında gerekse Avrupa Birliği Komisyonu'ndaki tüm süreçleri özveri ile yürüten sınai mülkiyet hukuku kapsamında uluslararası mevzuata hakim olan coğrafi işaret danışmanımız Huriye Özener'e, emeği geçen tüm üreticilerimize ve çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz." (İha)

Paylaş :
 
Etiketler :  silifke, ticaret, sanayi, murettin kaynar

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA