2 Ocak 2026 Cuma



15:17   MERSIN’DE GELENEK BOZULMADı, YENI YıLıN ILK GÜNÜNDE DENIZE GIRDILER   13:42   TOROSLAR BELEDİYESİNDEN 3 OCAK KUVAYİ MİLLİYE YÜRÜYÜŞÜNE DAVET   13:19   MERSIN’DE 2026 COŞKUSU SOKAKLARA TAŞTı   13:10   MERSIN’IN YÜKSEK KESIMLERINDE KARLA MÜCADELE SÜRÜYOR   15:41   HALK KART UYGULAMASINDAN 7 BİN 336 KİŞİ YARARLANDI   14:57   MERSIN’DE YıLBAŞı TEDBIRLERI ÜST SEVIYEDE: 12 BIN 216 GÜVENLIK PERSONELI GÖREVDE   14:19   SERTAVUL GEÇIDI’NDE ULAŞıM KONTROLLÜ SAĞLANıYOR   13:58   SILIFKE’NIN KıRSALıNDA KARLA MÜCADELE   13:56   MERSIN ŞEHIR HASTANESINDE 9 YıLDA 21 MILYONUN ÜZERINDE MUAYENE   13:16   UYUŞTURUCUYU EMDIRILEN KÂĞıTLARDA SATAN ŞÜPHELI YAKALANıP TUTUKLANDı   12:46   TOROSLAR BELEDİYESİNDEN KARLA KAPANAN YOLLARA HIZLI MÜDAHALE   12:32   BAŞKAN SEÇER: "MERSIN’IN 30 YıLLıK IMAR SORUNUNU ÇÖZDÜK"   12:17   YAZ ŞEHRI MERSIN’DE KAR BIRÇOK MAHALLEYI BEYAZA BÜRÜDÜ   11:48   ŞEHIDIN ADı SEDIR ORMANıNDA YAŞATıLıYOR   10:33   BOZYAZı’DA SAĞLıK ALTYAPıSı GÜÇLENIYOR   10:15   LED ıŞıKLARLA SÜSLENEN TOROS DIKKAT ÇEKTI   17:02   AYBENIZ TOP’U BOĞARAK ÖLDÜREN SANıĞA AĞıRLAŞTıRıLMıŞ MÜEBBET   13:53   NIHAL ERDEM ANADOLU LISESINDE ’YEŞIL VATAN’ SEFERBERLIĞI   12:20   TARSUS’TA YEŞIL ÇATı DÖNEMI BAŞLıYOR   11:36   O ANLAR KAMERADA: KıRMıZı ıŞıKTA GEÇEN OTOMOBIL MOTOSIKLETLIYE ÇARPTı  
 
 
 
 
’Suriyeli işçi’ polemiği
   

Türkiye’nin en önemli tarım üretim merkezlerinden Adana’da elciler ve tarım temsilcileri arasında ’Suriyeli işçilerin gitmesi’ polemiği yaşandı. Elciler Suriyelilerin gitmesinin tarım sektörüne zarar vermeyeceğini, tarım sektörü temsilcileri ise sektöre ciddi zarar vereceğini savundu.

 

Tarih : 21 Ocak 2025 Salı 15:33

Suriye'de 61 yıllık Baas rejiminin devrilmesiyle birlikte Suriyeliler ülkelerine dönmeye başladı. 11 yıldır tarım sektöründe ciddi ara eleman ihtiyacını kapatan Suriyelilerin dönmesi sektör temsilcilerini endişelendirdi. Türk tarım işçilerinin başta turizm olmak üzere hizmet sektörüne yöneldiğini belirten temsilciler, Suriyeli tarım işçilerinin ülkesine dönmesi halinde ucuz işçilerin Türkiye'ye getirilmesi gerektiğini belirtti. Ancak tarım elcileri, Suriyelilerin ülkesine dönmesinin sorun teşkil etmeyeceğini savundu. Portakal hasadı sırasında bahçede karşı karşıya gelen Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan ile tarım elcisi Hayrettin Çelik arasında polemik yaşandı.

“YERLİ İŞÇİLERİMİZİ DE DESTEKLEMEMİZ LAZIM”

Elci Hayrettin Çelik, Türk tarım işçilerinin teşvik edilmesi gerektiğini anlatarak, “Şu anda Suriyeli tarım işçilerinden giden olmadı. Bizim 10 yıl önceki tarım işçilerimiz farklı sektörlere kaydığı için şu anda çalışan işçilerin yüzde 70'i Suriyeli. Bu bir gerçek. Eğer dönüş olursa biz tekrar doğu illerinden işçi talep edeceğiz. İşçilerin Adana'ya gelmemelerindeki en büyük sebeplerden bir tanesi de kira fiyatları. Biz işçiyi teşvik etmek istiyorsak işçilerin barınma yerlerini temin etmemiz lazım. Çukurova büyük bir ova. 11 yıldır Suriyeliler var ama bizim yerli işçilerimizi de desteklememiz lazım. Eğer bu Suriyelilerin hepsi birden ülkelerine dönerse sıkıntıyla karşı karşıya geliriz. Önlem alınması lazım” ifadelerini kullandı.

“SURİYELİLER GİTTİĞİNDE İŞÇİ BULAMAYACAĞIZ”

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan ise 11 yıl önceki tarım arazileriyle şimdikiler arasında fark olduğunu belirterek, “Suriyeliler gittiğinde işçi bulamayacağız. Çok ciddi sıkıntılar yaşayacağız. Afrika ve Türk cumhuriyetleri ülkelerinden işçi getirmeliyiz. Bu kişiler için prefabrik yapılar yapılıp barınmaları sağlanmalı” dedi. Son 10 yılda birçok yeni narenciye ağacı ekildiğini hatırlatan Doğan, “Suriyelilerin gitmesi demek tarım sektörünün bitmesi demek. Onlar yokken de bizim tarım sektörümüz vardı ama bu kadar ekili alanımız yoktu. Sert çekirdekli ürünlerimiz yoktu. Damlama sulama sistemlerimiz yoktu. Bu meyvelerin toplanması, budanması ve hazırlanması hep işçilerle yapılan işler. Suriyeliler gittiğinde tarım sektörü sekteye uğrar. Yeni narenciye ağaçları ekildi onlar büyüdüğünde biz işçi bulma konusunda daha da sıkıntıya gireceğiz” diye konuştu. (İha)

Paylaş :
 
Etiketler :  suriye, ziraat odası, mehmet akın doğan, hayrettin çelik

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2026 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA