4 Şubat 2026 Çarşamba



14:03   MERSIN’DEKI KAZADAN ACı HIKAYE: İKIZLERI ÖLÜM AYıRDı, 3 CENAZE YAN YANA DEFNEDILDI   12:00   KÜLTÜR VE SANAT EVLERI GENÇLERI ÜRETIME KAZANDıRıYOR   11:01   MERSIN’DE 72 YAŞıNDAKI OSMAN AMCA HAFıZ OLDU   10:38   SON 5 YıLDA TÜRKIYE’YE 250 MILYON $ YATıRıM YAPAN ÇIMSA’DAN IHRACATA 1,5 MILYAR $’LıK KATKı   10:06   MERSIN’DE BERAT KANDILINDE 15 BIN KANDIL SIMIDI DAĞıTıLDı   10:02   MERSIN’DE SELIN IZLERI SAHILLERDEN SILINIYOR   09:58   MERSIN’DE AV SıRASıNDA DOMUZ SALDıRıSı KAMERADA   15:48   MERSIN’DE SIGARA KAÇAKÇıLARıNA OPERASYON: 4 TUTUKLAMA   15:44   MERSIN’DE SELIN VURDUĞU KıRSAL MAHALLELERDE YARALAR SARıLıYOR   14:42   MERSIN MUHTARLAR DERNEĞI’NDEN ARBEL’E ZIYARET   10:47   SEL SONRASı ’MILYONLUK’ YAZLıKLARıN ÖNÜNDE ’EKMEK’ MÜCADELESI   10:41   TOROS DAĞLARıNDAKI YıLKı ATLARı VE YABANI HAYVANLAR UNUTULMADı   10:37   MERSIN’DE IKLIM VE SÜRDÜRÜLEBILIRLIK ÇALıŞMALARı MASAYA YATıRıLDı   13:22   TARSUS’TA YOĞUN YAĞıŞ SONRASı TAM SAHA MÜDAHALE   13:19   MERSIN’DE YASA DıŞı BAHIS OPERASYONU: 8 ŞÜPHELI TUTUKLANDı   13:16   MUT’TA KAYıSıNıN GELECEĞI MASAYA YATıRıLDı   12:46   KOMŞUSU ’ADAM ÖLDÜ EVI DE YıKıLDı’ DEDI O ANDA EV ÇÖKTÜ   12:43   SEL SONRASı DENIZ KAHVERENGI OLDU, SAHILLER ODUN DOLDU   12:19   HıZLı TRENLE ULAŞıMDA YENI DÖNEM: MERSIN - ADANA ARASı 25 DAKIKAYA DÜŞECEK   11:45   MERSIN’DE ‘SESSIZ MIRASıN SESI’ SERGISI SANATSEVERLERLE BULUŞTU  
 
 
 
 
Yemek atıkları mamaya dönüştürülüyor
   

Mersin Büyükşehir Belediyesi, hastane, okul, restoran, üniversite gibi farklı kurum ve kuruluşlardan gelen yemek atıklarını kompost teknolojisi ile işleyerek mamaya dönüştürüyor. Günlük bir tona yakın yemek atığından 400 ila 600 kilogram mama elde ediliyor.

 

Tarih : 21 Ocak 2025 Salı 14:47

Haber Merkezi

Büyükşehir Belediyesinin Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde hayata geçirdiği kompost teknolojisi ile mama üretim faaliyetleri sürüyor. Kaşlı Geçici Hayvan Bakımevi'nde geçen aylarda başlatılan uygulama ile hastane, okul, restoran, üniversite gibi farklı kurum ve kuruluşlardan gelen atık yemekler, kompost teknolojisi sayesinde bozulmadan işlenerek mamaya dönüştürülüyor. Havaların soğumasıyla yemek ihtiyacı daha çok artan sahipsiz hayvanların günlük mama ihtiyacını kolay bir şekilde çözüme kavuşturan ekipler, tasarruf da sağlıyor. Mineral, enzim ve vitamin bakımından zengin bir içeriğe sahip olan mamalar, hayvanlara ulaştırılıyor. Gıda israfının önüne geçen ve geri dönüşümü yaygınlaştıran uygulama, yerelde ekonomiye ve çevreye de katkı sunması bakımından örnek teşkil ediyor.

"GÜNLÜK 2 TONA YAKIN YEMEK ATIĞI TOPLUYORUZ"

Kaşlı Geçici Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde görevli veteriner hekim Ömer Benli, restoran, özel okullar, resmi kurum ve kuruluşlarla iş birliği yaparak başlattıkları proje sayesinde yemek atıklarının mamaya dönüştürülmesini sağladıklarını ifade etti. Günlük 2 tona yakın yemek atığı topladıklarını belirten Benli, "Bu atıkların bir tonu mama üretim ünitesinde işleniyor ve yaklaşık 400 ila 600 kilogramı mamaya dönüştürülüyor. Mamaları uzun süreli kullanmamız gerekiyorsa fırınlama işlemi yapıyoruz. Özellikle yazın bir hafta dayanan mamalar çok daha iyi oluyor. Mama üretim ünitemizde bir kırma makinesi, 500 litrelik 2 kompost, bir pelet ve bir kurutma makinemiz var" dedi.

KURUMLARA İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI

Yemek atıklarının mamaya dönüştürülme sürecini de anlatan Benli, "Önce, varsa büyük yemek atıklarını makinemizde kırarak, kompost makinesine alıyoruz. Sonra yemeğin içeriği ve sululuk durumuna göre, 12 ile 18 saat arasında bir işlem süreci var. Daha sonra pelet (endüstriyel ürünlerin kurutulup, öğütülmesi) işleminden geçiriyoruz. Günlük tüketilecekse hemen patili dostlara yemek olarak veriliyor. Eğer bir süre bekleyecekse, kurutma makinesinden geçirip fırınlama işlemi yapıyoruz. Bu sayede can dostlarımızın günlük mama tüketimlerini karşılayabiliyoruz" diye konuştu. Yemek atıklarının hayvanların besin ihtiyacını karşılayacak yağ, protein gibi değerlerine uygun bir şekilde ayrıştırılarak kompost makinelerinde işlem gördüğünü vurgulayan Benli, kurumlara iş birliği çağrısında bulundu.

Paylaş :
 
Etiketler :  mersin, büyükşehir belediyesi, mama, tarım

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2026 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA