21 Şubat 2026 Cumartesi



11:08   ERDEMLI’DE BIRLIK SOFRASı: SEÇER’DEN ’PARLAYAN YıLDıZ TÜRKIYE’ VURGUSU   11:07   TARSUS’TA RAMAZAN’DA FıRıNLARA SıKı DENETIM   11:05   MERSIN’DE TARIH VE DOĞA AYNı ROTADA KEŞFEDILIYOR   15:20   MERSIN’DE YAYA GEÇIDINDEKI KAZADA ÖLENLERIN SAYıSı 4’E YÜKSELDI   13:44   MERSIN’DE SELIN ZARAR VERDIĞI KÖPRÜDE TAHKIMAT ÇALıŞMASı TAMAMLANDı   12:15   MERSIN’DE 685 LITRE SAHTE IÇKI ELE GEÇIRILDI   12:14   SILIFKE’DE HAŞEREYLE MÜCADELE IÇIN IŞ BIRLIĞI ÇAĞRıSı   11:09   BAŞKAN SEÇER: "MERSIN’IN TANıTıMı ORTAK EMEKLE GÜÇLENIYOR"   11:08   PANDEMIDE ÖLÜMLE BURUN BURUNA GELEN ANNE DOKTORLARıYLA BULUŞTU   11:06   MERSIN’DE IHLAL TESPIT EDILEN BAR, GECE KULÜBÜ VE KAFELERE 2 MILYON 682 BIN TL CEZA   17:01   BILINÇLI GENÇLER TOPLULUĞUNDAN LÖSEMILI ÖĞRENCILERE RAMAZAN DESTEĞI   15:37   KARA KıŞTA BADEM SÜRPRIZI   14:56   TÜRK KıZıLAY’ıN ‘İYILIK GEMISI’ RAMAZAN’ıN ILK GÜNÜNDE GAZZE’YE UĞURLANDı   12:10   MERSIN’DE 10 BIN 500 PAKET KAÇAK SIGARA ELE GEÇIRILDI   10:55   MERSIN’DE ATıKLARDAN 125 BIN HANEYE YETECEK ELEKTRIK ÜRETILDI   10:53   TARSUS’TA CAMI TEMELI ATıLDı   10:52   YAŞLı KADıNıN 3 MILYON LIRALıSıNı DOLANDıRAN ŞÜPHELILER YAKALANDı   10:50   TARSUS BELEDIYESINDE PERSONELE YÜZDE 32 ZAM   10:48   RAMAZAN’ıN ILK GÜNÜNDE MERSIN’IN VAZGEÇILMEZ TATLıSı KEREBIÇE YOĞUN ILGI   15:59   500 BIN SOSYAL KONUT PROJESI KAPSAMıNDA MERSIN’DE 8 BIN 190 HAK SAHIBI BELIRLENDI  
 
 
 
 
Yemek atıkları mamaya dönüştürülüyor
   

Mersin Büyükşehir Belediyesi, hastane, okul, restoran, üniversite gibi farklı kurum ve kuruluşlardan gelen yemek atıklarını kompost teknolojisi ile işleyerek mamaya dönüştürüyor. Günlük bir tona yakın yemek atığından 400 ila 600 kilogram mama elde ediliyor.

 

Tarih : 21 Ocak 2025 Salı 14:47

Haber Merkezi

Büyükşehir Belediyesinin Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde hayata geçirdiği kompost teknolojisi ile mama üretim faaliyetleri sürüyor. Kaşlı Geçici Hayvan Bakımevi'nde geçen aylarda başlatılan uygulama ile hastane, okul, restoran, üniversite gibi farklı kurum ve kuruluşlardan gelen atık yemekler, kompost teknolojisi sayesinde bozulmadan işlenerek mamaya dönüştürülüyor. Havaların soğumasıyla yemek ihtiyacı daha çok artan sahipsiz hayvanların günlük mama ihtiyacını kolay bir şekilde çözüme kavuşturan ekipler, tasarruf da sağlıyor. Mineral, enzim ve vitamin bakımından zengin bir içeriğe sahip olan mamalar, hayvanlara ulaştırılıyor. Gıda israfının önüne geçen ve geri dönüşümü yaygınlaştıran uygulama, yerelde ekonomiye ve çevreye de katkı sunması bakımından örnek teşkil ediyor.

"GÜNLÜK 2 TONA YAKIN YEMEK ATIĞI TOPLUYORUZ"

Kaşlı Geçici Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde görevli veteriner hekim Ömer Benli, restoran, özel okullar, resmi kurum ve kuruluşlarla iş birliği yaparak başlattıkları proje sayesinde yemek atıklarının mamaya dönüştürülmesini sağladıklarını ifade etti. Günlük 2 tona yakın yemek atığı topladıklarını belirten Benli, "Bu atıkların bir tonu mama üretim ünitesinde işleniyor ve yaklaşık 400 ila 600 kilogramı mamaya dönüştürülüyor. Mamaları uzun süreli kullanmamız gerekiyorsa fırınlama işlemi yapıyoruz. Özellikle yazın bir hafta dayanan mamalar çok daha iyi oluyor. Mama üretim ünitemizde bir kırma makinesi, 500 litrelik 2 kompost, bir pelet ve bir kurutma makinemiz var" dedi.

KURUMLARA İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI

Yemek atıklarının mamaya dönüştürülme sürecini de anlatan Benli, "Önce, varsa büyük yemek atıklarını makinemizde kırarak, kompost makinesine alıyoruz. Sonra yemeğin içeriği ve sululuk durumuna göre, 12 ile 18 saat arasında bir işlem süreci var. Daha sonra pelet (endüstriyel ürünlerin kurutulup, öğütülmesi) işleminden geçiriyoruz. Günlük tüketilecekse hemen patili dostlara yemek olarak veriliyor. Eğer bir süre bekleyecekse, kurutma makinesinden geçirip fırınlama işlemi yapıyoruz. Bu sayede can dostlarımızın günlük mama tüketimlerini karşılayabiliyoruz" diye konuştu. Yemek atıklarının hayvanların besin ihtiyacını karşılayacak yağ, protein gibi değerlerine uygun bir şekilde ayrıştırılarak kompost makinelerinde işlem gördüğünü vurgulayan Benli, kurumlara iş birliği çağrısında bulundu.

Paylaş :
 
Etiketler :  mersin, büyükşehir belediyesi, mama, tarım

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2026 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA