6 Mayıs 2026 Çarşamba



17:40   YARGITAY BOZDU, YEREL MAHKEME GERİ ADIM ATMADI   16:02   “ ENERJİSA İŞLEM MERKEZİ KAPATILMAMALI”   15:56   MERSİN’DE TRAFİK HAFTASINDA FARKINDALIK ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ   15:53   MERSİN, TÜRKİYE KÜLTÜR YOLU FESTİVALİNE HAZIRLANIYOR   15:18   TARİHİ GEÇMİŞ SALAM YİYEN 4 ÖĞRENCİ HASTANEYE KALDIRILDI   15:13   MERSİN’DE ÖLEN 2 KARDEŞİN CENAZESİ GÖZYAŞLARI ARASINDA DEFNEDİLDİ   13:40   BİRİNİ SATIN ALDI, DİĞERİNİ ÇALDI: O ANLAR KAMERADA   11:32   “SORULARA CEVAP YOK, SAYFALAR DOLUSU HİKÂYE VAR” CHP’Lİ GÜLCAN KIŞ’TAN BAKANLIĞA TEPKİ: “VERİ İSTEDİK, NUTUK GELDİ”   11:10   MERSIN’DE KAR GÜZELLIĞI DRONLA GÖRÜNTÜLENDI   11:03   TARSUS’TA ER MEYDANı DOLDU: 455 GÜREŞÇI KıYASıYA MÜCADELE ETTI   10:22   MERSIN’DE GAZILER DOĞAYLA IÇ IÇE VAKIT GEÇIRDI   10:18   MERSIN’DE ÇOCUK KAMPÜSLERINDEN ÇıKAN ESERLER SERGIDE BULUŞTU   10:15   BAŞKAN BOLTAÇ: "HAYALIM 5 BIN KIŞILIK AÇıK HAVA ETKINLIK ALANıNı KENTIMIZE KAZANDıRMAK"   10:09   MERSIN’DE TARIHI ESER OPERASYONU: TEVRAT VE EL YAZMASı ESER ELE GEÇIRILDI   16:35   KAYAN: MERSİN İHRACATI YÜZDE 34,68 ARTIŞLA 304,9 MİLYON DOLARA ÇIKTI   16:31   EKMEN: MERSIN, HIZLI TRENLE ANKARA VE İSTANBUL’A BAĞLANMALI   16:28   TARAFLAR ARASıNDAKI TARTıŞMA CINAYETLE BITTI   16:26   MERSIN’DE DEVRILEN TRAKTÖRÜN SÜRÜCÜSÜ 1 SAATLIK ÇALıŞMAYLA KURTARıLDı   16:23   MALIYECILER KAZA YAPTı: 1 ÖLÜ, 5 YARALı   15:29   MERSIN’DE HASTANEYE KALDıRıLAN AILEDEN ACı HABER: 2 ÇOCUK KURTARıLAMADı  
 
     
 
Suriye’ye ihracat durma noktasına geldi
   

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Sektörler Konseyi Üyesi ve Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (ASHİB) Başkan Yardımcısı Ali Can Yamanyılmaz, Türkiye’nin hayvansal gıda ihracatında 96,8 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiği Suriye’de 11 Ocak’tan itibaren ithal edilen mallarda gümrük vergilerinin yüzde 500’lere varan oranlarda artırılmasının bu ülkeye yönelik ticareti durma noktasına getirdiğini, krizin daha fazla derinleşmemesi için acil çözüm beklediklerini belirtti.

 

Tarih : 21 Ocak 2025 Salı 14:36

Haber Merkezi

Geçen yıl Suriye’de 36,3 milyon dolar değere ulaşan ASHİB’in bu ülkeye yapılan sektör ihracatındaki payının yüzde 37,5 olduğunu vurgulayan Ali Can Yamanyılmaz, “Söz konusu gümrük vergisi artışları ihracat maliyetlerimizin katlanmasına, talep daralmasına, pazar kayıplarına, lojistik ve dağıtım sorunlarına yol açacaktır. Bu dramatik tablo en fazla Akdenizli ihracatçıları olumsuz etkileyecektir. Kararın yeniden gözden geçirilmesi için Ticaret Bakanlığımızın girişimlerini yakından takip ediyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da dost ve kardeş Suriye halkının ihtiyaçlarının karşılanması noktasında üzerimize düşen sorumluluğun bilinciyle hareket etmeye devam edeceğiz. Ticaretin geliştiği ortamda refah artacak ve bu da Suriye’nin normalleşme sürecine önemli katkılar verecektir. Ticaret diplomasisinin hızlandırılarak sorunun bir an önce çözülmesini bekliyoruz.” dedi.

“İHRACATÇILARI ENDİŞELİ”

Türkiye’nin su ürünleri ve hayvansal mamulleri sektöründe Suriye’nin en önemli 11’inci pazar olduğunu kaydeden Ali Can Yamanyılmaz, gümrük vergisindeki ani ve yüksek artışların en fazla sakatat, yumurta, konserve et, kanatlı eti, süt ürünleri ile balıklar ve su ürünleri ihracatçılarını endişelendirdiğini ifade etti.  Ali Can Yamanyılmaz, “2024 yılında sektörümüz Suriye pazarında 60 bin 459 ton ürünü değere dönüştürdü. Bir önceki yıla göre hayvansal gıda ihracatımızı tutar olarak yüzde 15,78 oranında artırdık. İhracat birim fiyatının 1,60 dolar olduğu Suriye’ye 19,4 milyon dolarlık yumurta, 7,6 milyon dolarlık konserve et, 6,5 milyon dolarlık kanatlı eti, 3,6 milyon dolarlık süt ürünleri, 3,6 milyon dolarlık balıklar ve su ürünleri, 82,3 bin dolarlık sakatat ihraç ettik. 11 Ocak’tan itibaren gümrük vergilerindeki artış ticaretimizi durma noktasına getirdi. Sınır kapılarında gıda yüklü TIR’larımız kilometrelerce kuyruk oluşturdu. Yetersiz soğutma koşulları ve uzun süreli bekleme nedeniyle hayvansal gıdaların bozulma riski artıyor.” diye konuştu.

“SURİYE’DEKİ İŞLETMELER HANGİ FİYATLA ÜRÜN SATACAKLARINI BİLEMİYOR”

Gümrük vergisinin fahiş oranlarda artırılmasının Suriye’deki işletmeleri de şoka soktuğunun altını çizen Yamanyılmaz, şunları söyledi: “Türk gıda firmaları ile ticaret yapan Suriye’deki işletmeler ani karar karşısında hangi fiyatla ürün satacaklarını bilemiyor. Ortaya çıkan tablo, Türk ihracatçılarının Suriye’de ticaret yapmasını imkânsız hale getirdi. Bu durum kayıt dışılığın artmasına ve güvenlik risklerine de neden olacaktır. Suriye pazarında arz yetersizliği, raflardaki ürünlerin fiyatlarını da hızla yükselteceğinden bu ülkenin vatandaşlarının alım gücü de düşecektir. Yüksek gümrük vergileri, iç savaşın yıkımıyla açlık sınırında yaşayan Suriye halkı için hayvansal gıdayı sofralardan kaldıran görünmez bir duvar olacaktır. Hayvansal gıdanın toplumların fiziksel gücünü, zihinsel gelişimini ve nesillerin sağlığını inşa eden vazgeçilmez temel taşı olduğu unutulmamalıdır. Ekonomik dengeyi korumak için bu kararın sonuçlarının çok iyi analiz edilmesini bekliyoruz. Ticaret Bakanlığımız ve ilgili bakanlıkların gümrük vergileri konusundaki girişimlerini yakından takip ediyoruz. Krize ivedilikle çözüm getirilmesini ümit ediyoruz.”

 

Paylaş :
 
Etiketler :  tim, akdeniz, su ürünleri, suriye, ali can yamanyılmaz

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 



  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2026 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA