12 Ocak 2026 Pazartesi



12:56   BOCCE VOLO LIGINDE BURSA RÜZGARı   12:20   MERSIN, ULUSLARARASı SPOR ORGANIZASYONLARıNıN MERKEZI OLUYOR   11:43   TARSUS’TA SAĞANAK YAĞıŞ SONRASı SELDEN ETKILENEN IŞÇILER TAHLIYE EDILDI   11:38   MERSIN’DE 100 KILO KAÇAK TÜTÜN ELE GEÇIRILDI, 1 KIŞI GÖZALTıNA ALıNDı   10:28   MERSIN’DEKI PLASTIK HAM MADDE DEPOSUNDA ÇıKAN YANGıN KONTROL ALTıNA ALıNDı   10:22   MERSIN’DE TRAKTÖR UÇURUMA YUVARLANDı: 2 ÖLÜ   10:18   DOKTOR ÇIFT, HAYAT KURTARAN TEKNOLOJI GELIŞTIRDI: YAPAY ZEKALı TAKIP SISTEMIYLE ANıNDA MÜDAHALE IMKANı   10:12   MERSIN’DE PLASTIK HAM MADDE DEPOSUNDA YANGıN: ÇOK SAYıDA ITFAIYE EKIBI MÜDAHALE EDIYOR   15:56   MERSIN’DE 10 OCAK ÇALıŞAN GAZETECILER GÜNÜ KUTLANDı   15:53   MERSIN’DEN SUDAN’A 6. İYILIK GEMISI UĞURLANDı   15:50   ÖZEL HAREKATLı BASKıNDA CINAYETTEN 27 YıL HAPIS CEZASıYLA ARANAN HÜKÜMLÜ YAKALANDı   13:46   ENERJI VERIMLILIĞI VE YEŞIL LOJISTIK MERSIN’DE ELE ALıNDı   10:52   MERSIN’DE 500 KILO BOZUK ET ELE GEÇIRILDI   10:50   MERSIN BÜYÜKŞEHIR, ATıKTAN 117 BIN MEGAVAT ELEKTRIK ENERJISI ÜRETTI   10:39   MERSIN’DE GERI DÖNÜŞÜM ATÖLYESINDE ATıKLAR YENIDEN ÜRETIME KAZANDıRıLıYOR   15:38   MERSIN’DE ÇEVRE DENETIMLERINDE 132 IŞLETMEYE 60 MILYON TL CEZA   15:37   BOZYAZı’DA ANAOKULU MÜDÜRLERIYLE DÖNEM DEĞERLENDIRME TOPLANTıSı YAPıLDı   13:32   VALI TOROS: "MERSIN, POTANSIYELI VE GÜCÜYLE ÇOK KıYMETLI BIR ŞEHIR"   11:37   DEAŞ’ıN FINANS AĞıNA MİT DESTEKLI OPERASYON: 17 GÖZALTı, 9 TUTUKLAMA   11:36   MERSIN 2025’TE GÜÇLÜ VE GÜVENLI BIR ULAŞıM ALTYAPıSıNA KAVUŞTU  
 
 
 
 
İnfluenzaya karşı tedbirler elden bırakılmamalı
   

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Kayhan Uğuz, influenza vakalarında ciddi artış yaşandığını kaydederek, “Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde hastalık, hastaneye yatış gerektirebilir ve solunum yetmezliği gibi ciddi sorunlara neden olabilir. Ayrıca yüksek ateş, nefes darlığı veya bilinç bulanıklığı gibi ağır belirtiler görüldüğünde zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı” dedi.

 

Tarih : 17 Ocak 2025 Cuma 15:20

İnfluenza, grip olarak da bilinen influenza virüslerinin neden olduğu bulaşıcı bir solunum yolu enfeksiyonu olarak tanımlanıyor ve her sene özellikle kış aylarında birçok kişiyi etkiliyor. Ancak bu sene Türkiye genelinde influenza (grip) vakalarında oldukça ciddi oranda artış yaşanırken bu durum sağlık kuruluşlarının acil polikliniklerine ve aile sağlığı merkezlerine hasta yoğunluğu şeklinde yansıyor. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Kayhan Uğuz, influenzanın ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen, ancak önlem alındığında büyük ölçüde kontrol altına alınabilecek bir hastalık olduğunu söyleyerek bilgiler verdi.

RİSK ALTINDAKİ BİREYLER DİKKATLİ OLMALI

İnfluenza, influenza A ve B virüslerinin neden olduğu, ani başlayan ateş, kas ağrıları, halsizlik, kuru öksürük ve burun akıntısı gibi belirtilerle kendini gösteren bir solunum yolu enfeksiyonu olduğunu kaydeden Uğuz, “Virüs, hapşırma ve öksürme ile havaya yayılan damlacıklar yoluyla bulaşır. Ayrıca, hasta bir kişiyle yakın temas kurmak veya virüs bulaşmış yüzeylere dokunduktan sonra ağız, burun ya da gözlere temas etmek de hastalık ihtimalini de artırır. Özellikle çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olan bireyler, influenza enfeksiyonunu daha ağır geçirme riski taşırlar. Son dönemde influenza vakalarındaki ciddi artış, sağlık sistemine de yük bindirmiş durumda. Grip hastaları genellikle 1 hafta içerisinde iyileşirken hastalık bazı durumlarda zatürre gibi ciddi sonuçlara da kapı aralayabilir. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde hastalık, hastaneye yatış gerektirebilir ve solunum yetmezliği gibi ciddi sorunlara neden olabilir. Ayrıca yüksek ateş, nefes darlığı veya bilinç bulanıklığı gibi ağır belirtiler görüldüğünde zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” dedi.

ANTİBİYOTİK KULLANIMI İŞE YARAMAZ

Dr. Kayhan Uğuz, tedavi sürecinde dinlenmek, bol sıvı tüketmek, gerek görülen durumlarda doktor önerisi ile antiviral tedavinin başlanması ve yakınmaları hafifletici ilaçların kullanılması gerektiğini ifade ederek, “Antibiyotiklerin ise grip tedavisinde etkili olmadığı unutulmamalıdır. Çünkü grip bir virüs hastalığıdır ve antibiyotikler yalnızca bakteriyel enfeksiyonlara karşı etkilidir. Doktor önerisi olmadan ilaç kullanımı, gereksiz antibiyotik direnci gelişmesine yol açabilir. Gripten korunmak için alınabilecek en etkili önlemler arasında hijyen kurallarına dikkat etmek gelir. Ellerin sık-sık sabun ve suyla iyice yıkanması, kalabalık ortamlarda maske kullanımı, hasta kişilerle temastan kaçınılması, bağışıklık sistemini güçlendiren besinlerin tüketilmesi ve uyku düzenine dikkat edilmesi önemlidir. Ayrıca, mevsimsel grip aşısı, özellikle risk grubundaki bireyler için etkin bir korunma yöntemi olarak bilinir” şeklinde konuştu.

PANDEMİNİN ARDINDAN GRİP YAYGIN HALE GELDİ

Son yıllarda COVID-19 pandemisinin etkisiyle birlikte grip vakalarındaki seyir de değişiklik görüldüğünü belirterek, “Uzun süre maske ve sosyal mesafe önlemleri nedeniyle grip vakalarında büyük bir düşüş yaşansa da önlemlerin bırakılması ile birlikte grip tekrar yaygın hale geldi. Özellikle solunum yolu enfeksiyonlarına karşı bağışıklık sisteminin zayıflaması, son dönemde influenza vakalarının hızla artmasına yol açtı. Bu nedenle grip ile COVID-19'un benzer belirtiler gösterebileceği unutulmamalı ve gerekir ise ilgili testler yaptırılmalıdır” dedi. (iHa)

Paylaş :
 
Etiketler :  influenza, virüs, enfeksiyon, kayhan uğuz

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2026 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA