20 Eylül 2024 Cuma



15:00   MİLLETVEKİLİ AKIN: “MERSİNLİLERİ, ‘EKMEK VE ADALET’TE BULUŞMAYA DAVET EDİYORUZ”   09:41   AKMİB’İN AĞUSTOS AYı IHRACATı 453,5 MILYON DOLAR   09:39   ROTTERDAM’I GEÇECEĞİZ!   09:30   MERSIN’DE AILE HEKIMINE BıÇAK ÇEKILDI   09:17   MEZİTLİ BELEDİYESİ’NDEN ÖĞRENCİLERE KIRTASİYE DESTEĞİ   13:08   MERSİN’İ BİR ARAYA GETİREN SÜNNET DÜĞÜNÜ   09:59   TROPİKAL EJDER MEYVESİNDE HASAT DÖNEMİ   09:56   MERSİN, DÜNYANIN EN İYİLERİ ARASINDA!   09:51   DOĞAYI KATLEDECEK PROJELERİ REDDEDİYORUZ!   09:49   TOROSLARIN ŞİFA DAĞITAN ADAMI   09:44   YURTLAR İÇİN ÖN KAYITLAR BAŞLADI   12:30   PATSOVAN, SAHİL BANDINDA VATANDAŞLARIN HİZMETİNE SUNULDU   12:22   KARİYER MERKEZİ GENÇLERİ İŞ DÜNYASINA HAZIRLIYOR   11:59   SAKSIDA KENEVİR YETİŞTİREN ŞAHIS YAKALANDI   15:26   FRENİ BOŞALAN OTOMOBİLİ DURDURMAK İÇİN YOL KENARINDAKİ TOPRAK ZEMİNE SÜRDÜ   12:33   MERSİN’DE ORMAN YANGINI ÇIKARAN 2 KİŞİ TUTUKLANDI   12:25   MERSİN’DE İNTERNET ÜZERİNDEN KAZANÇ VAADİYLE DOLANDIRICILIK YAPANLARA OPERASYON   16:10   SıCAK HAVA KALP HASTALıKLARıNı TETIKLIYOR   15:54   EV KİRALARI UÇUYOR   13:11   BÜYÜKŞEHİR, KENTE YENİ GELEN ÖĞRENCİLERE KUCAK AÇIYOR  
 
 
 
 
GÖZÜN AYDIN MERSİN!
   

​​​​​​​10 Ağustos’ta açılacak Çukurova Havalimanı’nda incelemelerde bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Çukurova Uluslararası Havalimanı’nın bölgesel olması niteliğiyle havacılık alanındaki en önemli altyapı yatırımlarından biri olduğunun altını çizerek, “Açılışına kalan son 12 günde de son dokunuşları gerçekleştireceğiz. Şunun altını çizmek istiyorum ki Çukurova Havalimanı Türkiye’nin Ortadoğu ülkelerine açılan kapısı olacaktır” dedi.

 

Tarih : 30 Temmuz 2024 Salı 10:19

Çukurova Havalimanı 14 yıl aranın ardından 10 Ağustos’ta açılıyor. 2011'den beri 8 Ulaştırma Bakanı'nı eskiten Çukurova Havalimanı için açılış tarihi verildi. Çukurova Havalimanı’nın 10 Ağustos'ta hizmete açılıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan ve AKP İl Başkanı Adem Aldemir ile birlikte havalimanına giderek tesisleri inceledi, yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi aldı. Burada bir açıklama yapan Bakan Uraloğlu, “Tüm Çukurova Bölgesine hizmet vermesi amacıyla, 800 hektar arazi üzerine inşa ettiğimiz Çukurova Uluslararası Havalimanı’nda; sona yaklaştığımız çalışmalarımızı yerinde incelemek için sizlerle bir aradayız. Yıllık 9 milyon yolcu kapasitesiyle en geniş gövdeli uçakların da inebileceği Çukurova Uluslararası Havalimanımızın resmi açılışını 10 Ağustos Cumartesi günü Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bilindiği üzere Türkiye, coğrafi bakımdan üç kıtanın ortasındaki kilit konumuyla, gelişmiş pazarlarla, gelişmekte olan pazarlar arasındaki uçuş rotaları üzerinde yer almaktadır. Türkiye olarak 4 saatlik uçuş süresiyle 1,4 milyar insanın yaşadığı 67 ülkenin merkezinde avantajlı ve muhteşem bir lokasyona sahibiz. 2002 yılından sonra havacılığımızı özel sektör işletmelerine açarak rekabet ortamı oluşturduk. İstanbul Havalimanı başta olmak üzere yeni havalimanları inşa ettik. Böylece iç hatlardaki aktif havalimanı sayımızın 26’dan 57’ye yükselttik” ifadelerini kullandı.

“2053 YILINA KADAR HAVALİMANI SAYIMIZI 61’E ÇIKARACAĞIZ”

2053 hedefleri kapsamında mevcutta 57 olan aktif havalimanı sayısını da 61’e çıkaracaklarının altını çizen Bakan Uraloğlu, “Hava ulaştırma anlaşmamız bulunan ülke sayısı ise 81’den 174’e çıkmış, 2002 yılında 50 ülkede 60 noktaya uçuş gerçekleştiriliyorken, bugün 131 ülkede 346 noktaya ulaştık. 2023 yılında 57 havalimanımızda 214 milyon insan yolculuk yaptı. Bu yıl bu sayının üzerinde değerlere ulaşacağımızı öngörüyoruz. Bakın, Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı (Eurocontrol) Avrupa Havacılık Genel Bakış Raporu’nu açıkladı.  15-21 Temmuz tarihleri arasında ülkemiz günlük ortalama 3.959 uçuş ile Avrupa’da en yoğun trafik hacmine sahip ülkeler arasında İtalya’nın ardından 6. sırada yer aldı.  İstanbul Havalimanımız ise günlük ortalama 1.485 uçuş ile Avrupa’nın en yoğun havalimanı olarak yıllardır sahip olduğu birinciliği sürdürdü. Antalya Havalimanı’mız ise günlük ortalama 1036 uçuş ile aynı listede 8. sırada yer aldı. İki gün önce de Antalya Havalimanı’mızda iç ve dış hatlarda toplam 217.141 yolcu ve 1.186 uçağa hizmet vererek, 2024 yılının rekorunu kırdık. Dünya’nın en iyi 25 küresel havalimanı uçak kalkışları değerlendirmesinde ise İstanbul Havalimanımız dünya genelinde 7. sırada yer aldı. Çukurova Uluslararası Havalimanı’mız da bölgesel olması niteliğiyle havacılık alanındaki en önemli altyapı yatırımlarımızdan birisi. Zaten Bölgesel Havalimanlarının ülke hizmet ihracatına ve inşa edildikleri bölgenin hizmet sektörüne ciddi oranda katkı sağladığı bilinen bir gerçektir. Aynı anda 2 ya da 3 şehre hizmet edecek şekilde hayata geçirilmiş olmaları da ülke kaynaklarının verimli kullanılması açısından çok faydalıdır. Bugüne kadar ülkemizde Ordu-Giresun ve Rize-Artvin Havalimanları bu yaklaşımın güzel örnekleridir. Yine bölgesel bir havalimanı olan Bayburt-Gümüşhane Havalimanı ve Yozgat Havalimanı projelerimizin çalışmalarına da hızla devam ediyoruz. Kayseri’ye yeni terminal kazandırdık. Malatya’ya da yeni bir terminal binası yapıyoruz. Trabzon yeni havalimanı ile ilgili çalışmalarımız da devam ediyor. Mersin ve Adana’ya hizmet edecek Çukurova Uluslararası Havalimanı da bu yüksek vizyonun en güzel ürünlerinden biri olmuştur. Bildiğiniz üzere Çukurova, tarih, kültür ve medeniyetin en eski merkezlerinden birisi. Aynı zamanda dünyanın en bereketli topraklarına sahip” diye konuştu.

PROJE KAPSAMINDA 6 YENİ KÖPRÜ YAPILDI

Böylesine muhteşem imkana ve bereketli topraklara sahip olan bu bölgenin daha da dünyaya açılması, değerine değer katması için ulaşım ve iletişim yollarının geliştirilmesi gerektiğini kaydeden Uraloğlu, “Bu noktada hem Adanalıların hem de Mersinlilerin bir an evvel açılmasını beklediği Çukurova Uluslararası Havalimanı’nın açılışı için bölge insanımızı daha fazla bekletmemek adına altyapı inşaatını öz kaynaklarımızla hızlıca bitirdik. CAT-II (KET 2) standardında 3.500 metre uzunluğunda ve 60 metre gövde genişliği ile ana pistimizi inşa ettik. Pistimiz bu durumuyla en geniş gövdeli yolcu uçaklarının dahi iniş ve kalkışına imkân sağlayacaktır. Yine altyapı projesi kapsamında;  3 bin 500 metre uzunluğunda ve 45 metre gövde genişliği ile acil durumlar için de uygun olan yardımcı pisti (Emergency Pist), 2 adet Yüksek Sürat Taksiyolu, Terminal Apronu,  Kargo Apronu,  Özel Uçaklar Bölgesi Apronu, 2 adet Yer Hizmetleri Araç Park Yeri, Nöbetçi Kulübeleri ve  Çevre Güvenlik Yolu gibi imalatları da tamamladık. 3 etap olacak şekilde planlanan üstyapı tesislerimizin yapım çalışmalarını da artık bitirdik. Açılışına kalan son 12 günde de son dokunuşları gerçekleştireceğiz. 1.Etap ve 2.Etapların toplam kapalı alanı 179 bin 180 metrekare,  3 etabın ise 35 bin  metrekare olmak üzere toplam kapalı alan 214 bin 180 metrekaredir. Tüm etapların toplam sabit yatırım bedeli yaklaşık 244 milyon 515 bin Avro’dur. 244,5 milyon Avro yatırımla hayata geçen havalimanımızdan 25 yıl içerisinde de 297 milyon 100 bin Avro kira bedeli elde edeceğiz. Artık gördüğünüz üzere yoğunluklu olarak temizlik ve peyzaj çalışmaları devam ediyor. Havalimanımızın karayolu bağlantısını sağlayan yol çalışmalarını da bitirdik. Yolumuzu 15,9 km uzunluğunda, bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol standardında tamamladık. Bu projemiz kapsamında toplam 258 metre uzunluğunda 6 adet tek köprü,  90 metre uzunluğunda 2 adet çift köprü ve 127 metre uzunluğunda farklı seviyeli kavşak inşa ettik. Konuşmamın başında da belirttiğim üzere havalimanımızın açılışını 10 Ağustos’ta sayın cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle gerçekleştireceğiz. şimdiden hayırlı uğurlu olsun” şeklinde konuştu.

 

“TÜRKİYE'NİN ORTADOĞU ÜLKELERİNE AÇILAN KAPISI OLACAK”

Çukurova Havalimanı’nın Türkiye'nin Ortadoğu ülkelerine açılan kapısı olacağının altını çizen Bakan Uraloğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bölgedeki işletmelerin Havayoluyla daha hızlı ve etkin bir şekilde mal taşımasını, yerel işletmelerin küresel tedarik zincirlerine entegrasyonunu kolaylaştıracaktır.  Bu da bölgedeki işletmelerin daha geniş pazarlara açılmasını ve ihracat potansiyellerini artırmasını sağlayacak uluslararası arenada rekabet gücünü arttıracaktır. Havayoluyla taşımacılık, özellikle acil ve kritik malzemelerin zamanında teslimatını sağlayarak tedarik zincirlerinin kesintisiz işlemesine yardımcı olmaktadır. Özellikle tarım faaliyetlerinin gelişmişliğiyle bilinen Çukurova Bölgemizin artık ürettiği tarım ürünleri gibi hızlı bozulan ve zamanında teslimat gerektiren malların taşınmasında hava yoluyla lojistik avantajlar sağlayacaktır. Bu da üretim süreçlerinin optimize edilmesi ve maliyetlerin düşürülmesi anlamına da gelmektedir. Ayrıca hizmete açıldığında bölge ve ülke genelinde doğrudan ve dolaylı olarak yaklaşık 3 bin kişinin istihdamına katkısı olacaktır. Mersin ve Adana başta olmak üzere çevre illere ekonomik, ticari ve turizm açısından büyük katkı sağlayacaktır. Bu günlere ve başarılara ulaşmak için var gücümüzle çalıştık. Vizyon projelerimizi bir bir hayata geçirdik. Ülkemizin gelişmesi ve havacılık alanında uluslararası bir aktarma merkezi olması adına akılcı ve milletimizin ihtiyaçlarına cevap veren tüm proje ve hizmetlere destek vermeye de devam edeceğiz. Çukurova Uluslararası Havalimanı üstyapı tesisleri yapım çalışmalarını bu aşamaya getiren tüm yüklenici ve DHMİ çalışanlarına teşekkür ediyor, başarılarının devamını temenni ediyorum.”

MTSO BAŞKANI ÇAKIR; “FİRMALARIMIZIN REKABET GÜCÜ ARTACAK”

Bloomberg HT’de Ece Mağat’ın sunduğu ‘30 Dakika Programı’na bağlanarak Çukurova Havalimanı’nın bölge sanayisine etkilerini değerlendiren Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır ise, “Çukurova Uluslararası Havalimanımız sadece Mersin’in değil, tüm Çukurova bölgemizin, hinterlandımızın ve ülkemizin stratejik öneme sahip bir havalimanı olacaktır.  Havaalanının ilk etapta 8 milyon yolcu kapasitesi olacak ve Türkiye’nin kargo olarak da 2. büyük hub havalimanı olacak. Bölgemiz tarım ürünlerinden sanayiye kadar geniş bir yelpazede üretim yapıyor. Aynı zamanda turizm potansiyelimiz de çok yüksek. Bu havalimanı yapıldıktan sonra da bölgenin uluslararası ticaretteki rolü daha da güçlenecek. Ürünler dünya pazarlarına hızla ulaşacak. Firmalarımızın rekabet gücü artacak. Tedarik zincirlerinin de etkin yönetilmesi sağlanacaktır. Bu da bölge ekonomisinin güçlenmesine fayda sağlayacaktır. Mersin ve Adana tarım ürünleri konusunda da güçlü. Dış ticarette de çok güçlüyüz. Havalimanıyla kesme çiçek ve yaş meyve sebzenin son noktaya daha hızlı ulaşması sağlanacak. Hem sanayi hem tarım olarak bölgemizde tedarikteki hızlanmada büyük avantaj sağlayacak. Havalimanın da gelmesiyle Mersin karayolu taşımasında Türkiye’nin en büyük 2 karayolu filosuna sahip. Türkiye’nin en büyük limanlarından birisine sahibiz. Hızlı tren hattımız geliyor. Havalimanıyla birlikte tüm ulaşım modları tamamlanmış oluyor. Söz verilen Ana Konteyner Limanı da yapıldıktan sonra Mersin tamamen bir lojistik merkez haline gelecek ve Türkiye için çok stratejik bir bölge olacak.  Adana ile havalimanı yatırımı sonrası Havalimanı bölgesinde ortak uluslararası fuarlar planlayacağız. Bölgenin 70 milyar dolarlık hinterlandı var. Önümüzdeki süreçte Çukurova’nın Marmara’ya alternatif bir bölge olacağı düşünülürse bu da bizim için çok önemli” ifadelerini kullandı.

Paylaş :
 
Etiketler :  Çukurova havalimanı, mersin, ulaştırma, uçak

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA