4 Haziran 2024 Salı



10:16   ÜRETMEK YETMEZ, MARKALAŞMAK ZORUNDAYıZ   10:13   MERSIN’DE KADıN MUHTAR SAYıSı 20’DEN 50’YE YÜKSELDI   10:12   MESKİ, ENTEGRE YÖNETIM SISTEMI 1. GÖZETIM DıŞ TETKIKI’NI BAŞARıYLA GEÇTI   10:11   30 MILYON YıL ÖNCE OLUŞTU, 351 BASAMAKLA INILIYOR   10:10   KANLıDIVANE’DE MÜZIK TARIHLE BULUŞTU   10:08   MOTOSIKLETLI HıRSıZLAR SUÇÜSTÜ YAKALANDı   10:07   MERSIN’DE TERÖR ÖRGÜTÜ PKK’YA OPERASYON: 12 GÖZALTı   10:06   MERSIN’DE IŞ YERLERINE DENETIMDE ARANAN ŞAHıS YAKALANDı   14:46   BAŞKAN YıLDıZ, SAHADA ÇALıŞMALARı INCELEDI   14:13   MERSIN’DEKI MÜSTEHCEN YAYıN OPERASYONU: 4 TUTUKLAMA   13:07   “3’ÜNCÜ ESENLI ÜZÜM ŞENLIĞI TEMMUZ’DA DÜZENLENECEK”   11:50   ANEMURIUM ANTIK KENTI ’UNESCO’ DÜNYA MIRASı LISTESINE TEKLIF EDILECEK   11:48   BAŞKAN SEÇER, FORD TRUCKS BAYI AÇıLıŞı’NA KATıLDı   11:47   ÜZÜM BAĞLARıNıN KURAKLıĞA KARŞı DIRENCINI ARTıRACAK MALZEME ÜRETTILER   11:45   İLAÇLAMA EKIPLERI SAHADA   11:44   BAŞKAN YıLDıZ, ÜRETICI VE KÖYLÜ PAZARıNı GEZDI   11:43   MERSIN’DE ’ULUSLARARASı ÇATıŞMA KURBANı MASUM ÇOCUKLAR GÜNÜ’ ETKINLIĞI DÜZENLENDI   11:42   AFRIKALı ÖĞRENCILER FILISTIN HALKıNA DESTEK IÇIN ’DAPKE’ DANSı YAPTı   11:36   YENIŞEHIR BELEDIYESI AĞAÇLANDıRMA ÇALıŞMALARıNı SÜRDÜRÜYOR   11:27   MERSIN’DE IŞ YERINDE ÇıKAN YANGıN SÖNDÜRÜLDÜ  
 
 
 
 
“Ekonomik krize sebep olan politika ve kişilerle yüzleşmeden buradan çıkamazsınız”
   

 

Tarih : 15 Mayıs 2024 Çarşamba 11:26

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’nin açıklanmasının ardından TBMM’de bir basın toplantısı düzenleyerek; köklü değişiklikler yapmadıkça kısmi adımlarla ekonomik krizden kurtulmanın mümkün olmadığı uyarısında bulundu.

 

“İKTİDARIN EKONOMİDE GEÇMİŞİN MUHASEBESİNİ YAPMADAN YOL ALMASI MÜMKÜN DEĞİLDİR”

Ekmen, yeni bir yola çıkmadan geçmişin muhasebesini iyi yapmak gerektiğini şu sözlerle ifade etti:

Malumunuz, ekonomide rasyonel politikalara dönüşün seneyi devriyesini yaşıyoruz. Dün, Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek, oldukça uzun süredir çalışılan büyük bir tasarruf paketini açıkladılar. Ama doğrusu geçtiğimiz yıl, bugünlerde herkes bir yıl içerisinde enflasyonda düşüş beklerken, geçen hafta içerisinde Merkez Bankası enflasyon tahminini yukarı yönlü revize etmişti. Bunun artık kaçıncı yukarı yönlü revize olduğunu hatırlamıyoruz. Tek haneli enflasyon için en iyi ihtimalle üç yıllık bir süre konuşuluyor. Tabi bugün yeni kararlar adeta bir hükümet değişikliği varmış gibi ifade ediliyor. Ancak bu hale nasıl geldiğimize dair bir değerlendirme yapılmıyor. Şunu açıkça ifade etmek lazım ki; bizi bu hale getiren aktörlerle ve yaklaşımla, sahici bir yüzleşme yapmadığımız zaman bugünden ileriye doğru bir yol almamız mümkün değildir.

 

İKTİDAR VE VATANDAŞIN EKONOMİ GÜNDEMİ FARKLI

Hazine ve Maliye Bakanı, vatandaşın enflasyonla mücadeleye ikna edilemediğini açıkça ifade etmekten çekinmiyor diyen Ekmen,  “çünkü ekranlarda açıklananlar ile kâğıt üstünde yazılanlar ayrı” dedi. Ekmen, vatandaşın sokakta ve hayatının değişik evrelerinde karşılaştığı gösteriş, görgüsüzlük, yolsuzluk ve israfın bambaşka bir seviyede olduğunu ifade etti.

Ekmen, krizin nasıl derinleştiğini şu sözlerle hatırlattı:

Merkez Bankası 2021 yılında peş peşe faiz indirimine başladığında dönemin Ekonomi Bakanı, Türkiye'nin ekonomi yönetiminde yabancı muhasarasına son vereceğini iddia ediyordu ve adeta beraatını alacağını ifade ediyordu. Ancak aynı günlerde Merkez Bankası %8 ile piyasayı fonlarken sanayici faizle işletme kredisi bulamıyor, hazine ise ortalama %27 ile borçlanıyordu. Ekonomi Bakanı kendi beratını alıp siyasetten kaçarken yerine gelen bakanımız ise ışıltılı, sempatik sözlerle insanlara 6 ay uyumalarını, 6 ay sonra bambaşka bir Türkiye'ye uyanacaklarını vaat ediyordu.

 

“ESNAFIMIZ, IŞIKLARINI KAPATMIŞ VE TAM ANLAMIYLA KARANLIĞA MAHKÛM OLMUŞTUR”

Ekmen, ekonomide gelinen noktayı şöyle ifade etti:

Bugün geldiğimiz nokta tam 95 yıl boyunca oluşmuş iç ve dış borç stoku, 2018 yılına kadar yaklaşık 900 milyar iken; son beş yılda 8 kat artarak bugün 7 trilyon olmuştur. Yani doğmamış bebeğimiz ileriye doğru telafisi mümkün olmayan bir şekilde borçlandırılmıştır. 6 ay sonra güzel günlere uyanmayı bekleyen esnafımız ise maalesef bugün itibariyle ampullerini, floresanlarını, LED ışıklarını kapatmış ve tam anlamıyla karanlığa mahkûm olmuştur.

Maliyeti korkunç bir servet transferi gerçekleştirildiğini belirten Ekmen, zenginin daha zengin, fakirin ise daha da fakir olduğuna dikkat çekti. Milletvekili Ekmen; “Asgari ücretlinin bir aylık maaşıyla bir öğünde yemek yenilen lokantalar dolup taşmış, emeklinin bir aylık maaşıyla üç kişinin yemek yediği mekanlarda randevuyla yer bulunamaz hale gelmişken çoğu vatandaşımız evine bir kilo et götüremez hale düşürülmüştür.” dedi.

 

“ON NOBEL'Lİ BİR İKTİSATÇI DAHİ GELSE, İŞİNİZİ DÜZELTEMEZ”

Mehmet Emin Ekmen, iktidarın ekonomi yönetimindeki dünü ve bugününü şu sözlerle değerlendirdi:

Tecrübeye, bilime, akla aykırı bu süreçte maalesef Nas savunusu adı altında Allah'a ve Kur'an'a mal edilmiştir. Evet, bu durumun sürdürülemez olduğu açıktı ve 14 Mayıs'tan sonra bir adım atıldı.

Rasyonel politikalara dönüş adı altında Sayın Mehmet Şimşek ekonominin başına getirilmeye ikna edildi. Ancak Sayın Şimşek maalesef tek kanatlı bir kuş gibi sadece kendi alanında sınırlı kararlar alabiliyor. Genel Başkanımız Sayın Ali Babacan'ın bir sözünü hatırlatmak istiyorum: Bu bakış açısıyla ve bu politikalarla gittiğinizde on Nobel'li bir iktisatçı dahi, gelse işinizi düzeltemez. Bugün Mehmet Şimşek gibi birini bakanlığın başına getirmek, Cevdet Akçay gibi birini Merkez Bankası'na atamak onların kredibilitesinden bize bir fayda üretiyor mu? Emin değilim. Ama yaşananlar sürekli revizeler ve atılması gereken büyük yapısal adımların atılmaması nedeniyle bu ve benzeri isimlerin de kredibilitesinin hızla tüketildiğini ve bunun da özellikle son on yılda savrulan bu iktidar anlayışının kaçınılmaz bir sonucu olduğunu ifade etmemiz gerekiyor. (Haber Merkezi)

Paylaş :
 
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA