16 Haziran 2025 Pazartesi



01:33   MERSİN EKONOMİ ZİRVESİ İHALESİNDE “ADRESE TESLİM” İDDİASI   17:27   MSK’DA YENI HEDEF AVRUPA KUPASı!   17:26   MERSIN’DE BAYRAM SEFERBERLIĞI: HER ŞEY HAZıR!   17:23    ANAMUR’DA MEMURA TAM TAZMINAT DÖNEMI BAŞLADı   17:21   TEKSTIL SEKTÖRÜNDEKI KRIZ TBMM GÜNDEMINDE   17:19   BAŞKAN YıLDıZ’DAN KURBAN BAYRAMı MESAJı   17:17   BAŞKAN SEÇER’DEN ‘KURBAN BAYRAMı’ MESAJı   17:15   BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT’TEN BAYRAM MESAJı   17:14   AKDENIZ’DE YERLI BUĞDAY HASADı BAŞLADı   17:12   MERSIN’IN HALK PLAJLARı YAZA HAZıR, TATIL KEYFI BAŞLıYOR!   17:08   STRES YÖNETILEBILIR: UZMANDAN HAYAT DENGELEYEN TAVSIYELER   17:05   KURBAN KESIMI KESINLIKLE ÇOCUKLARA IZLETILMEMELI   16:43   BAYRAM SOFRALARıNDA KALP SAĞLıĞıNA DIKKAT   16:41   AÇıKTA SATıLAN YIYECEKLERE DIKKAT!   16:39   MERSIN’IN ENERJI ALTYAPıSı GÜÇLENIYOR   16:38   ZIRAI DONUN YARALARı KOLAY SARıLMAYACAK   16:23   MUT’TA MOTOSIKLET KAZASı: SÜRÜCÜ YARALı   16:22   KADıN KıLıĞıNA GIRIP CINAYET İŞLEDI: VURULMA ANı KAMERADA   16:20   MERSIN’DE DEHŞET ANLARı: ARAÇLARıNı İNSANLARıN ÜZERINE SÜRDÜLER   16:18   ACı HIKÂYE TEKRARLANDı: ANNE VE OĞLU EVDE YARALı BULUNDU  
 
 
 
 
MERSİN’DE 2. ESENLİ ÜZÜM ŞENLİĞİ BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ
   

Mersin’de Akdeniz Belediyesi tarafından bölge üreticileriyle birlikte 2’incisi düzenlediği ’Esenli Üzüm Şenliği’, sıcak havaya rağmen büyük ilgi görürken, renkli görüntülere sahne oldu

 

Tarih : 31 Temmuz 2023 Pazartesi 13:18

 Başkan Mustafa Gültak:

 "Akdeniz'i marka değeri yüksek bir ilçe haline getirdik"

Mersin'in merkez ilçe Akdeniz Belediyesi tarafından bölge üreticileriyle birlikte 2'incisini düzenlediği ''Esenli Üzüm Şenliği', sıcak havaya rağmen büyük ilgi görürken, renkli görüntülere sahne oldu.

Kentin üzüm diyarı Esenli Mahalle Meydanında ikincisi organize edilen şenliğe, sıcak ve nemli havaya rağmen katılım yoğun oldu. Ödüllü en iyi üzüm yarışması, çocuk aktivite ve oyun alanları, halk oyunları grubunun gösterisi ile renklenen şenlikte, Esenlili üzüm üreticileri ve şenliğe katılan vatandaşlar, ikinci kez böylesi bir şenliğin yapılmasının mutluluğunu yaşadı. Şenlikte ayrıca, Esenlili ve civar mahallelerden gelen üreticiler de açtıkları stantlarda üzüm çeşitleri ile birlikte, üzüm veya çekirdeğinden yapılan ürünlerini sergileyip konukların beğenisine sundu.

"Bağcılığın anavatanı Anadolu'dur"

Etkinlikte konuşan Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, üzümün bu sene bereketli olduğunu ve iyi fiyattan satıldığını söyledi. Verilen emeğin boşa gitmediğini kaydeden Pehlivan, "Üzüm deyip geçmemek lazım. Birçok diğer ürünlerde olduğu gibi, üzüm de insanlık tarihi kadar eski bir ürün ve çokta faydalı bir ürün. Bu ürün dünyanın birçok yerinde yetişiyor. Anavatanı Hazar Denizi, Kafkasya bölgeleri diye ifade edilse de birçok diğer üründe olduğu gibi bağcılığın anavatanı da Anadolu'dur. Dünya üzerinde yaklaşık 80 milyon ton üzüm üretiliyor. Bunun da yaklaşık 5 milyon tonu ülkemizde üretiliyor. Ülkemizde yaklaşık 400 bin ton üzüm üreten Mersin'imiz ikinci sırada. Çukurova çok bereketli. Mersin 8 üründe Türkiye birincisi, 13 üründe Türkiye ikincisi, 8 üründe de yine Türkiye üçüncüsü. Yani yaklaşık 30 üründe Mersin'imiz ilk 3'de" dedi.

Üzümün ekonomi açısından da önemli bir ürün olduğunu dile getiren Pehlivan, "15 değişik türde ilimizde üzüm yetiştiriliyor. Üzümün en güzel yetiştirildiği yerlerden birisi de Esenli Mahallemiz. Bu festivalle birlikte üzüm daha çok dikkat çekmeye başladı. Üreticimiz her geçen gün daha büyük bir özveriyle, heyecanla üzüm üretiyor. Hele ki emeğinin karşılığını gördükçe elbette çok daha istekli bir şekilde üzüm üretimini gerçekleştiriyor. Sadece bu mahallede 100'e yakın ailemiz yaklaşık bin 200 dekarda geçiminin önemli bir kısmını üzüm ve diğer ürünlerden sağlıyor" ifadelerini kullandı.

"Esenli bir anda Türkiye'de üzümle anılan, marka değeri olan bir yer olacak"

Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak ise seçildikten sonra Akdeniz'i marka değeri yüksek bir ilçe haline getirdiklerini dile getirdi. Üzüm Şenliğinin geçen yıl ilkini yaptıklarını hatırlatan Gültak, "Oldukça kalabalık oldu. Aslında burası merkeze çok uzak bir mahalle olmasına rağmen yoğun katılım var. Bu bölgenin en iyi üzümleri burada yetişiyor ve ihracata gidiyor. Buraya geldik, buradaki üreticilerimizle görüştüğümüzde şunu gördüm. Geçen seneki festivalin ardından ihracatçı sayısı artmış. Sayı arttığı için bu sene Esenli'de üzüm bulma şansınız yok. Dolayısıyla çok iyi fiyatlara üretici ürünlerini satmış, bitirmiş. Köyde şu anda bir dalda üzüm bulamazsınız. Bu şenliğin ne kadar da önemli olduğunu ve amacına ulaştığını gösteriyor. Bu yüzden ikincisini yapıyoruz. Esenli belki de Türkiye'nin farklı üzümlerin denendiği, raf ömrünün uzun olduğu, sofralık ürünlerin farklı çeşitlerinin üretildiği ve dünyaya açılmasını bekliyorum. Çünkü bu üzümler burada yetişiyor. Bunu başaracağız. Esenli bir anda Türkiye'de üzümle anılan, marka değeri olan bir yer olacak" şeklinde konuştu.

Ankaralı Ayşe Dinçer sahne aldı

Konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından temsili bağ kesimi yapıldı. Şenlik Ankaralı Ayşe Dinçer'in verdiği konserle sona erdi. Şenliğe katılan kalabalık, sıcak yaz akşamında sanatçının söylediği bir birinden hareketli parçalarla gönüllerince eğlenme fırsatı buldu.

Paylaş :
 
Etiketler :  mersin, akdeniz, akdenizbeldieyesi, 2.esenliüzümşenliği, mustafagültak, alihamzapehlivan, ankaralıayşedinçer

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA