2 Mayıs 2024 Perşembe



11:55   “GELIN MERSIN TURIZMINI HEP BERABER AYAĞA KALDıRALıM”   11:54   “ENFLASYON MUHASEBESIYLE OLUŞACAK KARDAN VERGI ALıNMAMALıDıR”   11:53   BU MERKEZ TARSUSLULARA IYI GELECEK   11:51   BAŞKAN SEÇER, 1 MAYıS’TA IŞÇI VE EMEKÇILERLE YÜRÜDÜ   11:50   SARıYıLDıZ VE ARSLAN, 1 MAYıS COŞKUSUNA ORTAK OLDU   11:49   BAŞKAN BOLTAÇ, 1 MAYıS’TA IŞÇILERLE BERABER YÜRÜDÜ   11:46   SAKINLIĞI SEVENLER IÇIN KıZKALESI’NIN EN GÜZEL ZAMANı   11:40   ÇADıRDA YAŞAYAN AILE ELEKTRIĞE KAVUŞTU   11:37   MERSIN’DE SAHTE IÇKI ÜRETEN ŞAHıS YAKALANDı   11:35   MERSIN’DE TRAKTÖR ŞARAMPOLE DEVRILDI: 1 ÖLÜ   11:32   MERSIN’DE UYUŞTURUCU OPERASYONU: 3 TUTUKLAMA   11:31   MERSIN’DE YANGıN EMNIYET ŞERITLERININ BAKıMı YAPıLDı   11:30   MSK, PLAY-OFF’LARDA YARı FINALDE   19:05   EMEK SÖMÜRÜSÜNE KARŞı: SOKAKTA KAZANACAĞıZ!   19:04   MILLI EĞITIMDEN MILLI OLMAYAN DAVRANıŞ!   12:05   KUYUYA DÜŞEN IŞÇI YARALANDı   11:06   YıLıN ILK ÇEYREĞINDE YAŞ MEYVE SEBZE IHRACATı 963,4 MILYON DOLAR   11:04   KARTVIZITLER TICARI KÖPRÜYE DÖNÜŞÜYOR   11:03   VALI PEHLIVAN, MODEL FABRIKA VE YENILIK MERKEZI’NI ZIYARET ETTI   11:00   LOJISTIK MERKEZI’NIN YOL ÇALıŞMALARı BAŞLADı  
 
 
 
 
YAVRU KAPLUMBAĞALAR DENİZLE BULUŞMAYA BAŞLADI
   

Dünyada deniz kaplumbağalarının en önemli üreme alanlarından biri olan Mersin sahillerinde, bu yıl da yuva yapan Caretta Caretta ve yeşil deniz kaplumbağalarının bıraktığı yumurtalardan yavrular çıkmaya başladı. Haziran ayı başında anaç kaplumbağalar tarafından bırakılan yumurtalardan çıkan yavru kaplumbağalar, denizle buluştu.

 

Tarih : 18 Temmuz 2023 Salı 14:07

Mayıs ayı sonunda anaç kaplumbağalar tarafından bırakılan yumurtalardan çıkan ilk yavru kaplumbağalar, denizle buluştu. Yuvalarından çıkan yavrular hızla denize girmeye çalışırken, güzel görüntüler oluşturdu. Mersin’de 5 üreme merkezi bulunurken, özellikle nesli tükenme tehlikesi altında bulunan yeşil deniz kaplumbağalarının yuvalama alanı olan Kazanlı sahilinde 350'nin üzerinde yuva oluştu. Sezon sonuna kadar bine yakın yuvanın oluşması beklenirken, bu yuvaların her birinden ortalama yüzde 70 yavrunun denizle buluşması hedefleniyor.

"İlk yavru çıkışlarını verdik"

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Deniz Kaplumbağaları Uygulama Araştırma Merkezi (DEKUYAM) Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, havaların soğuk gitmesi nedeniyle anaç kaplumbağalarının çıkışını biraz geç başladığını söyledi. Havaların ısınmasıyla birlikte yuva çıkışlarının hızlandığını kaydeden Ergene, "Çıkan anaçlar Mersin kumsallarına yuva yapmaya başladılar. Hatta yuvalardan yavru çıkışları başladı. İlk yavru çıkışlarını verdik. Mersin'de Kazanlı, Davultepe, Erdemli Alata, Göksu Deltası ve Anamur olmak üzere birçok yuvalama kumsalında artık yavru çıkışları haberleri almaya başladık. Yavru çıkışlarının başlamasıyla beraber bir süre sonra bu çıkışların hızlandığını göreceğiz" dedi.

"Mersin kumsallarının kaplumbağa popülasyonuna kattığı çok sayıda birey oluyor"

Mersin kumsallarının her zaman önemli yuvalama alanları olduğunu vurgulayan Ergene, "Özellikle Kazanlı burada önemli. Burada genelde binin üzerinde yuva olur. Şu anda 350'nin üzerinde bir yuva var. Sezonun sonuna doğru bunun 800 ile bin arasında olacağını düşünüyoruz. Davultepe'de yaklaşık 38 yuva tespit ettik. Belki orada da artışlar olacak. Alata kumsalında 150'nin üzerinde yuva söz konusu. Anamur kumsalı da güçlü alanlardan bir tanesidir. Orada genelde carettalar yuva yapar. Orada her sene bin civarında yuva oluyor. Dolayısıyla Mersin kumsallarının kaplumbağa popülasyonuna kattığı çok sayıda birey oluyor" diye konuştu.

"Güney akdeniz'de popülasyonun yarısını bu kumsallar sağlıyor"

Kazanlı kumsalının yuvalama sayısının yanında başka yönüyle de çok önemli olduğunun altını çizen Ergene, "Çünkü yaklaşık 4,5 kilometrelik bir kumsal ve 1988 yılından beri çalışılan bir kumsal. Çok uzun zamandan beri buranın takibi yapılıyor ve yeşil deniz kaplumbağası açısından çok önemli. Aslında sadece Kazanlı değil Mersin'de Davultepe, Alata ve Göksu'da dahil olmak üzere yeşil deniz kaplumbağası açısından önem arz ediyor. Ancak Kazanlı'nın özelliği çok fazla sayıda yuva oluyor. Sadece bizim burada 10 yıllık bir çalışmamız var. O çalışmalar sırasında buradaki yuva sayısının sürekli artış halinde olduğunu zaten gözlemlemiştik. Ortalama 800 ile bin 200 arasında bir yuva sayısı oluyor. Kazanlı'nın yeşil deniz kaplumbağasına katkısı çok büyük. Aslında Güney Akdeniz olarak bakıldığında popülasyonun yarısını bu kumsallar sağlıyor" şeklinde konuştu.

"Balıkçı ağları doğal düşman değil"

Bu dönemde kumsalı kullanan çok sayıda vatandaşın olduğunu dile getiren Ergene, "Dinlenmek, yüzmek için geliyorlar. Bu sırada yavru çıkışları başladığı için onlara mümkün olduğu kadar zarar vermemelerini, aksi istikamette bulunan ışıkların kapatılması veya perdelenmesi gerekiyor. Yuvalama alanlarına kesinlikle araç girilmemesi gerekiyor. Şezlong ve şemsiye gibi yapıların mümkün olduğu kadar denizden 50 metrenin yukarısında yapılanması gerekiyor. Bu yavrular birçok canlı tarafından avlanabiliyorlar. Denize girdiklerinde de balıklar tarafından avlanıyorlar ama balıkçı ağlarına takıldıklarında hiçbir şansı olmuyor. Balık, yengeç, kuş doğal düşmanlar ama balık ağları doğal düşman değil. Dolayısıyla balıkçıların özellikle yuvalama alanı civarında ağlarını toplamalarını, mümkün olduğunca ağa takılmış olan canlıları da kurtarmalarını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Paylaş :
 
Etiketler :  mersin, kaplumbağa, carettacaretta, deniz, mersinüniversitesi, DEKUYAM, serapergene

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA